praca kompresora

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
dolina86

praca kompresora

#1 Post autor: dolina86 »

Witam
Jestem nowy na forum i mam problem z kompresorem od klimatyzacji a mianowicie 3 miesiące temu przestała działać posprawdzałem co się dało i okazało sie że termik w elektromagnesie strzelił niestety nie znalazłem nigdzie takiego samego ale czytałem że można zastosować 10 A i powinno działać więc taki założyłem i działało do wczoraj. zmów wystrzelił i dodatkowo wywala bezpiecznik w kabinie. czy jest to możliwe że uszkodzona jest sama cewka?
wesolys
Mieszkaniec
Imię: Sławek
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#2 Post autor: wesolys »

witam jestem po tym samym zabiegu wymieniłem termik na 10a 216 st. i też strzelił okazało się że jego obudowa nie może stykać się z masą a ponieważ jego gabaryty są większe ciężko to zrobić mi dodatkowo spalił diodę która znajduje się przy wyjściu kabli z cewki w kwadratowym plastiku. Ponowny zakup termika i wymiana diody podpiłowanie obudowy cewki i włożenie termika w koszulkę termokurczliwą i wszystko działa [na razie jeden dzień bo dziś była wymiana]
dolina86

#3 Post autor: dolina86 »

niestety u mnie okazało się że sama cewka była strzelona założyłem zamiennik za 90 zł i on fabrycznie jest bez termika i jak na razie dział
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”