Nie masz wyjścia - alternator musisz zrobić - inaczej nie pojedzieszbrowar340 pisze:co robić teraz ?
[B]Uszkodzony alternator
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- browar340
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B
właśnie jestem po wymianie alternatora na nowy , bo mechanik ( jak go tak można nazwać ) , nie odkręcił sprzęgiełka, po prostu wyrobił gwint i nie zdemontował go, ale nie tu problem , problem jest inny :podczas zapalania samochodu jest wszystko ok, ale po 2-3 sekundach zafira dostaje nagle zwiększenie obrotów - tak jakby np,włączyła się sprężarka klimatyzacji,ale ona się nie załącza,taka dziwna się rzecz dzieje i nie wiem co to, czy to wina alternatora nowego,
Witam,
drugi raz padl mi Denso 130A. Wymienilem mostek i regulator ze szczotakami i zalozylem spowrotem. Ladowanie w normie ale po skasowaniu wszystich bledow, pojawil sie ten 0622. Czytalem, ze ludzie maja ten blad rowniez po wymianie na nieoryginalne altki i jezdza.
Moge wiec go ignorowac i jezeli ladowanie jest ok, to jezdzic spokojnie ?
Druga sprawa, to jest niestety minimalny luz na osi altka. Niestety zauwazylem go dopiero po zalozeniu altka spowrotem. Lozysk jeszcze nie slychac, sprzegielko wyglad tez ok. Wiem, ze bede musial sie za to wziasc ale zostawilbym to chetnie do wiosny. Co o tym myslicie ?
Pozdrawiam
Pawel
drugi raz padl mi Denso 130A. Wymienilem mostek i regulator ze szczotakami i zalozylem spowrotem. Ladowanie w normie ale po skasowaniu wszystich bledow, pojawil sie ten 0622. Czytalem, ze ludzie maja ten blad rowniez po wymianie na nieoryginalne altki i jezdza.
Moge wiec go ignorowac i jezeli ladowanie jest ok, to jezdzic spokojnie ?
Druga sprawa, to jest niestety minimalny luz na osi altka. Niestety zauwazylem go dopiero po zalozeniu altka spowrotem. Lozysk jeszcze nie slychac, sprzegielko wyglad tez ok. Wiem, ze bede musial sie za to wziasc ale zostawilbym to chetnie do wiosny. Co o tym myslicie ?
Pozdrawiam
Pawel
-
- Debiutant
- Imię: Radek
- Auto: ZAFIRA B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Podłącze się pod temat.W mojej Zośce ładowanie po odpaleniu na zimnym silniku wynosi ok. 13.4 V.Potem w miarę jak silnik grzeje się rosnie do ok. 14.4 V.Musze przejechać ok.5 km ,żeby mieć normalną wartość .Problemów żadnych z aku. i uruchamianiem nie mam,ale boję się ,że za niedługi czas, szlak trafi nowy akumulator.Samochód użytkowany jest głównie w mieście,więc może być nie doładowywany.
Witam obecnie ładowanie alternatora mam na poziomie 14.4 wiec jest ok. Ale mam pytanie czy alternator jak już ulega awarii to dzieje się to tak nagle czy traci na ładowaniu przez jakiś okres? Można to przewidzieć? Chodzi mi o test mode czy będę widział że od miesiąca spada ładowanie czy będzie wielkie bum i koniec jazdy!?pozdrawiam
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
Szczególnie że jak wynika z lektury wątku Zafira nie pojedzie 500 km na samym akumulatorze jak moja stara LagunaDarispl pisze:Aha czyli przed dłuższym wyjazdem po Europie trzeba by elektryka odwiedzić w celu sprawdzenia altka. Bo zagranicą taka awaria może być nieprzyjemnarafant4011 pisze:przeważnie jest tak że robi i po ładowaniu
PiotrWie
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo