[A] - pitER - 1.8 16V Z18XE 125 KM elegance 2001 r.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Z okazji Imienin Twojej wybrance życzę, jak sam często piszesz,
Miliona parseków bezawaryjności!
P.S. Niebawem się przymierzę do kolejnej akcji z ramkami klubowymi, więc będziesz mógł kupić oryginalne
Miliona parseków bezawaryjności!
P.S. Niebawem się przymierzę do kolejnej akcji z ramkami klubowymi, więc będziesz mógł kupić oryginalne
Naklejka już!!! różowe tło - znaczy cyan, czarny z drukareczki sprane i wyjarane w tydzień - tusze ActiveJet.
ale na A4 mam zapas i różne wersje liter i teł
Wczoraj odebrałem smyczki - BajBus
Dziś zamontowałem zraszacze mgłowe od Insigni:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=211313#211313
walka trwa...
ale na A4 mam zapas i różne wersje liter i teł
Wczoraj odebrałem smyczki - BajBus
Dziś zamontowałem zraszacze mgłowe od Insigni:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=211313#211313
walka trwa...
Ozonowanie klimy i wentylacji - kolega wczoraj wykonał w mojej Zafirce.
No i wymiana kabinowego filtra - wyglądał jak bardzo stara skarpeta.
Ale czekałem właśnie na czas kolegi - obiecany rewanż usługowy (no nie chcialo się wcześniej)
Dopisane 27.06.2014: Dzisiaj spalona żarówka H7 po prawej stronie - mało miejsca kruca bomba - ale zmienione obie na Tungsramy Ultralight - Night breaker osrama nieobecny w sklepie :> . pożyjemy zobaczymy...
No i wymiana kabinowego filtra - wyglądał jak bardzo stara skarpeta.
Ale czekałem właśnie na czas kolegi - obiecany rewanż usługowy (no nie chcialo się wcześniej)
Dopisane 27.06.2014: Dzisiaj spalona żarówka H7 po prawej stronie - mało miejsca kruca bomba - ale zmienione obie na Tungsramy Ultralight - Night breaker osrama nieobecny w sklepie :> . pożyjemy zobaczymy...
Wypad nad morze udany i pycha (ALE!*) - w sumie 1060 km autostradami
(nadrobione z 50 km po A2 do Strykowa i prosto na północ)
średnio spalone 7,47 l/100km
prędkość na tempomacie 120 km/h - ale trzeba było momentami przyspieszać ogarniając tiry i pas dla szybszych użyszkodników A1
koszt autostrady "Bursztynowej" od Torunia do Gdańska 29,90 (lipiec 2014)
Powrót taki sam.
6 osób (2 nieletnie w 3 rzędzie siedziały) + bagaże (większość za fotelikami - upchana; 1 Duża waliza w 2 rzędzie między pasażerami i trochę torebek pomiędzy i pod nogami)
nad morze 2/3 drogi prowadziała średnia córcia Madzia - trochę w deszczu; nad morzem - Ostrowo k/Karwi pogoda jak drut; najmłodsza Agatka z koleżanką Jgodą - pakują Zafirkę
*ale wcięło większość oleju
no i czytam forum; i wnioski; i obawy; i koszty :> z 2-3l Zafirka wypiła po 1500 km
chyba że czegoś mechanik nie dokręcił - ale patrzyłem na ręce
No a komputer mówił od paru dni: "NiV. Huile" - tylko że jak wcześniej krzyczał to i tak miał powyżej połowy na bagnecie; a teraz okazało się tylko dno!!! Na razie wleję to co przy wymianie (Castrol GTX) i popatrzę przy mniejszych prędkościach. W dokumentach jest też 10W40 i po mieście wcześniej troszkę ubywało ale nie tyle!
Teraz wypad do Wielkopolski też polecę A2 i A1 do Brześcia Kujawskiego i na Kruszwicę zobaczymy przy prędkościach ok 90 km/h - mam czas ecodriving poćwiczę.
P.S. Dywaniki jadą gumą i ropą dalej - producent POLGUM - nie polecam! - żona nie pozwoli na takie świństwo; nawet gdyby miało uratować podłogę przed kwaśnym deszczem
(nadrobione z 50 km po A2 do Strykowa i prosto na północ)
średnio spalone 7,47 l/100km
prędkość na tempomacie 120 km/h - ale trzeba było momentami przyspieszać ogarniając tiry i pas dla szybszych użyszkodników A1
koszt autostrady "Bursztynowej" od Torunia do Gdańska 29,90 (lipiec 2014)
Powrót taki sam.
6 osób (2 nieletnie w 3 rzędzie siedziały) + bagaże (większość za fotelikami - upchana; 1 Duża waliza w 2 rzędzie między pasażerami i trochę torebek pomiędzy i pod nogami)
nad morze 2/3 drogi prowadziała średnia córcia Madzia - trochę w deszczu; nad morzem - Ostrowo k/Karwi pogoda jak drut; najmłodsza Agatka z koleżanką Jgodą - pakują Zafirkę
*ale wcięło większość oleju
no i czytam forum; i wnioski; i obawy; i koszty :> z 2-3l Zafirka wypiła po 1500 km
chyba że czegoś mechanik nie dokręcił - ale patrzyłem na ręce
No a komputer mówił od paru dni: "NiV. Huile" - tylko że jak wcześniej krzyczał to i tak miał powyżej połowy na bagnecie; a teraz okazało się tylko dno!!! Na razie wleję to co przy wymianie (Castrol GTX) i popatrzę przy mniejszych prędkościach. W dokumentach jest też 10W40 i po mieście wcześniej troszkę ubywało ale nie tyle!
Teraz wypad do Wielkopolski też polecę A2 i A1 do Brześcia Kujawskiego i na Kruszwicę zobaczymy przy prędkościach ok 90 km/h - mam czas ecodriving poćwiczę.
P.S. Dywaniki jadą gumą i ropą dalej - producent POLGUM - nie polecam! - żona nie pozwoli na takie świństwo; nawet gdyby miało uratować podłogę przed kwaśnym deszczem
Janek dzięki za pocieszenie i info.
w sumie okazało się że po dolewce 1,5l jest góra bagnetu (ciepławy silnik pod sklepem)
także faktycznie chyba na prawie Zafirka była.
A wycieczka udana bardzo! Ecodriwing sprawdził sie dosypałem powietrza do 2,8, i leciutka noga (momentami na autostradach do Brześcia Kujawskiego tempomat 90km/h) wycieczki Gniezno, Ostrów Lednicki też do 3tys obrotów - a raczej 2tys. Stan oleju stały
SPALANIE 6,4 l/100km
w sumie okazało się że po dolewce 1,5l jest góra bagnetu (ciepławy silnik pod sklepem)
także faktycznie chyba na prawie Zafirka była.
A wycieczka udana bardzo! Ecodriwing sprawdził sie dosypałem powietrza do 2,8, i leciutka noga (momentami na autostradach do Brześcia Kujawskiego tempomat 90km/h) wycieczki Gniezno, Ostrów Lednicki też do 3tys obrotów - a raczej 2tys. Stan oleju stały
SPALANIE 6,4 l/100km
- Luko
- Mieszkaniec
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dosypałeś na 2,8 ? ile miałeś wcześniej ? Ja mam średnio koło 3.0 bo zwykle załadowany mocno jeżdżę, czasem mam nawet więcej niż 3.0 Śmiem twierdzić, że lepszy Eco-driving byś miał bez tempomatu przy tych prędkościach Spróbuj kiedyś i zobaczysz różnicę, zwłaszcza jak teren pofalowany.pitER pisze:... Ecodriwing sprawdził sie dosypałem powietrza do 2,8, i leciutka noga (momentami na autostradach do Brześcia Kujawskiego tempomat 90km/h) wycieczki Gniezno, Ostrów Lednicki też do 3tys obrotów - a raczej 2tys. Stan oleju stały
SPALANIE 6,4 l/100km
Moja Zafira
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...