Wspomaganie dziwnie pulsuje
-
Szymon78
Wspomaganie dziwnie pulsuje
Witam. Od dluzszego czasu mam taka pezypadlosc iz wspomaganie jakby pulsowalo. Objawia sie to tym ze jak trzymam kierownice w skrecie niezaleznie czy w czasie jazdy czy na postoju kierownica samoczynnie jakby chciala przez chwile sama kontynuowac skret. Takie szarpniecie, pulsowanie. Dzieje sie to cyklicznie co +-5 sekund.
Wspomaganie generalnie dziala ok, plyn jest, krecilem wielokrotnie od oporu do opru bo sadzilem ze cos zapowietrzylo sie. Niestety problem nie ustaje.
Zastanawiam sie gdzie szukac przyczyny?!?. Wujek google niewiele podpowiada- nawet w innych markach pojazdow.
Jakby byl zapowietrzony uklad to bylyby zaniki wspomagania a ja mam wrecz przeciwnie...wspomaganie jakby wydajniej przez sekunde dzialalo i stad to szarpniecie w skrecie.
Jak bede mial chwile nagram i zapodam filmik..
Pomysly??
Maglownice mam regenerowana bo stukaly koncowki drazkow. Pompy nikt nie tykal.
Wspomaganie generalnie dziala ok, plyn jest, krecilem wielokrotnie od oporu do opru bo sadzilem ze cos zapowietrzylo sie. Niestety problem nie ustaje.
Zastanawiam sie gdzie szukac przyczyny?!?. Wujek google niewiele podpowiada- nawet w innych markach pojazdow.
Jakby byl zapowietrzony uklad to bylyby zaniki wspomagania a ja mam wrecz przeciwnie...wspomaganie jakby wydajniej przez sekunde dzialalo i stad to szarpniecie w skrecie.
Jak bede mial chwile nagram i zapodam filmik..
Pomysly??
Maglownice mam regenerowana bo stukaly koncowki drazkow. Pompy nikt nie tykal.
-
Szymon78
Obiecany filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=SdVeE9m6 ... e=youtu.be
najlepiej widać to w 20sek i później.
Zaznaczam iz napięcie palcem
jest stałe w całym okresie nagrywania
http://www.youtube.com/watch?v=SdVeE9m6 ... e=youtu.be
najlepiej widać to w 20sek i później.
Zaznaczam iz napięcie palcem
-
studi78
mam tak samo od 4 lat i nic się z tym nie dzieje . Pompa wspomagania była sprawdzana i jest OK. 4 lata tak śmigam i już się przyzwyczaiłem. Oczywiście te pulsacyjne drgania tylko występują jak auto stoi w miejscu i max. skręcam kierownicą. W ruchu takich objawów nie ma.
Chyba musisz się przyzwyczaić do tego.
Pozdro.
Pozdro.
-
Szymon78
Mi kolega mechanik podpowiedzial ze moze to byc jakis zaworek odpuszczajacy maglownicy ktory niewystarczajaxo sie otwiera...szczescie ponoc takie ze nie trzeba wyjmowac i rozbierac maglownicy.
Mam dostac namiar do speca od magliwnic w Poznaniu by to zobaczyl...jak bede po wizycie i diagnozie dam znac.
Mam dostac namiar do speca od magliwnic w Poznaniu by to zobaczyl...jak bede po wizycie i diagnozie dam znac.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
To chyba nie chcesz powiedziec ze w ZB to normalnestudi78 pisze:mam tak samo od 4 lat i nic się z tym nie dzieje . Pompa wspomagania była sprawdzana i jest OK. 4 lata tak śmigam i już się przyzwyczaiłem. Oczywiście te pulsacyjne drgania tylko występują jak auto stoi w miejscu i max. skręcam kierownicą. W ruchu takich objawów nie ma.
Pozdro.
-
Szymon78
-
TRYRON
-
Tomekcvc