kontrolka z samochodem i kluczem
Moderator: Sebu$
Jeden z kolegów w temacie o wolno opadających obrotach polecił wymianę podstawowych zespołów, więc... dziś odebrałem auto od mechanika-świece w stanie prawie agonalnym-wymienione, filtr paliwa-zardzewiały, że głowa boli-wymieniony, filtr powietrza wymieniłem tydzień temu, podobnie jak w aso przeczyściłem przepustnicę i jedyny błąd jaki odczytali to otwarty obieg pompy paliwa-pewnie jakiś archiwalny. Po odebraniu auta od mechanika-na zimnym obroty bardzo ładnie spadają, po rozgrzaniu spadają z opóźnieniem i kontrolka z kluczykiem zapala się podczas stałej jazdy z jednym gazem oraz czasami podczas redukcji i hamowaniem silnikiem. Nadal obroty są podniesione do niecałych 1000rpm podczas dojeżdżania do skrzyżowania (obojętne czy bieg i sprzęgło czy na luzie) i opadają po całkowitym zatrzymaniu do 750rpm. Nie wiem czy wymienić jeszcze cewki czy od razu brać się za kompletne sprzęgło (droga inwestycja, bo teraz już prawie 1000zł poszedł na mechanika)... na weekend chcę podpiąć auto pod elm327 i zobaczę czy coś wyjdzie, ale obawiam się, że jednak to sprzęgło... smutne
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze warto zobaczyc przeplwomierz i modul zaplonowy
Podepnij pod kompa i napisz o zczytanych bledach
Moze pomoze http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14462
Podepnij pod kompa i napisz o zczytanych bledach
Moze pomoze http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14462
Udało mi się pożyczyć od dobrego człowieka (kolega yarzab79 z forum-bardzo dziękuję za zaufanie-pożyczył interfejs nie widząc mnie nawet-szacunek!!!) interfejsik na BT, wiem to bardzo proste urządzenie, ale udało mi się podłączyć pod auto. Program darmowy scanmyopel lite... odczytał błąd P1650-04 i za chiny ludowe nie potrafię znaleźć odpowiedzi co to za błąd (szukajka, wujek google zawiodły mnie albo jestem zbyt tępy). Znalazłem też ukryty błąd P0230 dzięki Torque free, wymieniłem jeden przekaźnik z jakiegoś zamiennika na ori używkę Opla, ale bez żadnych zmian. Zauważyłem, że silnik rozgrzany (81 stopni) na wolnych obrotach tak jakby sobie co któryś zapłon prychał, taki kaszelek, choć pracuje w miarę równo, przyspiesza w porządku (po wciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegu obroty chwilę się trzymią, ale podczas postoju i przegazówki jest ok). Proszę o wskazówkę co może być przyczyną tego błędu P1650-04
ps. wiem, spaprałem sprawę i nie odłączyłem przepływki na chwilę, aby sprawdzić czy coś się zmieni za namową kolegi bazyliszej72-sorry bardzo, jutro się poprawię, ale obawiam się, że to może być cewka zapłonowa-droga sprawa, więc chyba poszukam kogoś w okolicy z takim silnikiem
ps2. czy ewentualnie cewka z 1,6 16v pasuje? kumpel w robocie ma astrę g 2000r właśnie z 1,6 16v na pokładzie
ps. wiem, spaprałem sprawę i nie odłączyłem przepływki na chwilę, aby sprawdzić czy coś się zmieni za namową kolegi bazyliszej72-sorry bardzo, jutro się poprawię, ale obawiam się, że to może być cewka zapłonowa-droga sprawa, więc chyba poszukam kogoś w okolicy z takim silnikiem
ps2. czy ewentualnie cewka z 1,6 16v pasuje? kumpel w robocie ma astrę g 2000r właśnie z 1,6 16v na pokładzie
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Sebu$ pisze:Szukałem postów w wyszukiwarce i niestety nie znalazłem
(Admina proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu jeżeli popełniłem błąd)
Witam,
kupiłem kolejną Zafirę do domowej kolekcji. tym razem wersję OPC
Wszystko było pięknie jak na pierwsze dni lecz w dniu dzisiejszym od momentu zapalenia silnika, cały czas Zosia miała delikatną czkawkę ... aż zapaliła sobie kontrolkę "kluczyka".
Na wyświetlaczu komputera nie mam żadnej informacji, że jest jakiś błąd.
Auto przyspiesza na pierwszym biegu bez problemu, drugi już słabiej ...
zrobiłem dopiero jakieś 150 km od momentu kupienia. Samochód jest do rekreacji sobotnio - niedzielnej.
Czy ktoś mi może pomóc / podpowiedzieć w czym jest błąd ?
Świeca ? Paliwo ? ... ?
Hej! Komputer pokładowy nie pokaże ci jaki wystąpił błąd. Musisz się podpiąć pod komputer diagnostyczny,albo sprawdzić błędy metodą " gaz - hamulec". Auto jest słabe,ponieważ w wyniku wystąpienia błędu,przełączyło się w tryb awaryjny.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2014, 08:42 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście!
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Dzięki. Już coś wiem więcej.
W "codziennej" Zafirze nie mam komputera, a sprzedający powiedział że komputer wyświetla wszystkie informacje na temat awarii np. żarówki itp
Poszukam na forum metody gazowo-hamulcowej
W "codziennej" Zafirze nie mam komputera, a sprzedający powiedział że komputer wyświetla wszystkie informacje na temat awarii np. żarówki itp
Poszukam na forum metody gazowo-hamulcowej