[B]pompa wody Z18XER
[B]pompa wody Z18XER
Koledzy czy wiecie co ile nalezy wymieniac pompe wody w z18xer? Z mojej niemieckiej ksiazki nie moge sie doczytac;)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 23:58 przez smaru, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
TakKrzysztof23 pisze:Witam
Czy pasek rozrządu napędza pompę wody bo nie mogę nigdzie tego w necie znaleźć, i jaki rozrząd polecacie silnik 1.8 16v rok 2006
dziękuje
Mozesz dobrac wlasciwy rozrzad po numerze VIN w tym temacie
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10686
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 10:43 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.
Mam dokładnie taki sam problem (Zafira Z-18XER). Właśnie przymierzam się do zrobienia rozrządu, bylem już w taj sprawie w ATU w Monachium, gdzie serwisuję od lat samochód i gdzie nigdy nie zdzierali ze mnie, obsługa jest miła, a robota fachowa, przynajmniej nic się nie psuje pomiędzy przeglądami, wiec jestem więcej niż zadowolony. Ale teraz zaskoczyli mnie. Omawiając zakres pracy wspomniałem, ze może by przy okazji rozrządu wymienić również pompę wodną, jak to zwykle robiłem w poprzednich samochodach. Mechanik odpowiedział, ze nie ma takiej potrzeby, bo pompa nie napina paska, więc, po co wydawać dodatkowo pieniądze, jak nie trzeba. No i jestem skołowany. Pewnie i tak polecę im, żeby jednak to zrobili, ale ciekawy jestem, co sądzicie o tym?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W Z18XER nie napina paska, co nie znaczy, że nie można jej wymienić - jeżeli jest wyeksploatowana
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
I tutaj jest pies pogrzebany. Nie chodzi o koszt pompy bo ta jest tania a koszt robocizny bo jak walnie (zakładam że zdążysz zareagować bo w porę zauważysz wyciek) to płacisz 2gi raz za demontaż i montaż rozrządu.
Jak masz pecha i nie zdążysz - czytaj pompa rozleci się w biegu (jak to się przytrafiło kumplowi w V40 1.9DI) no to masz wyzłomowany silnik.
U niego było dokładnie tak samo: wstawił do dużego, polecanego warsztatu gdzie Pan stwierdził że jak rozbiorą i będą ślady wycieków, luzów lub szum łożyska - wymienią. Jeżeli nie - zostawią. Pompy nie wymienili twierdząc że jest ok. 6 miesięcy i 14 tyś km później rozpadła się w biegu złomując cały silnik. 2400zł kosztowała go naprawa.
Wracając do Opla - 120 tyś km to duży dystans i ja bym nie ryzykował zostawiania jej na kolejne 120 tyś km bo nie masz żadnej gwarancji że tyle przeżyje. Nawet jeżeli teraz nic nie wskazuje na zużycie - może się ono pojawić szybciej niż kolejny przebieg do wymiany rozrządu.
Jak masz pecha i nie zdążysz - czytaj pompa rozleci się w biegu (jak to się przytrafiło kumplowi w V40 1.9DI) no to masz wyzłomowany silnik.
U niego było dokładnie tak samo: wstawił do dużego, polecanego warsztatu gdzie Pan stwierdził że jak rozbiorą i będą ślady wycieków, luzów lub szum łożyska - wymienią. Jeżeli nie - zostawią. Pompy nie wymienili twierdząc że jest ok. 6 miesięcy i 14 tyś km później rozpadła się w biegu złomując cały silnik. 2400zł kosztowała go naprawa.
Wracając do Opla - 120 tyś km to duży dystans i ja bym nie ryzykował zostawiania jej na kolejne 120 tyś km bo nie masz żadnej gwarancji że tyle przeżyje. Nawet jeżeli teraz nic nie wskazuje na zużycie - może się ono pojawić szybciej niż kolejny przebieg do wymiany rozrządu.