[B] - walnięcia/uderzenia z przodu na progach zwalniących

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
gardi1

[B] - walnięcia/uderzenia z przodu na progach zwalniących

#1 Post autor: gardi1 »

Witam,
w piątek wróciłem z gór a jutro jadę dalej na wakacje, ale najpierw muszę się dowiedzieć o co chodzi z przednim zwieszeniem - temat pojawił się po powrocie z 1 części wakacji, otóz podczas przejazdu przez progi zwalniające coś w przednim kole po lewej stronie wali/skrzypi/uderza (im wolniej przejeżdżam tym głośniej) - pobieżnie oglądałem zawieszenie, nie wygląda by coś się urwało lub obluzowało - musze jutro przed wyjazdem naprawić usterkę, lub potwierdzić że auto jest bezpieczne (ponad 1400km w ciągu tygodnia przede mną)
Macie jakieś typy? Stawiam na pękniętą sprężynę ale nic nie widać - lub mogło mocowanie mcpersona tak z siebie sie popsuc?
przy okazji widzę, że mamy kilku zawodników z Tychów - gdzie najszybciej można w Tychach ten temat załatwić?
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#2 Post autor: Zdenek2007 »

Ja stawiam na uszkodzoną tuleję metalowo-gumową w wahaczu (silentblock)
W Punto mojego syna były takie objawy, uciszyło się po zaaplikowaniu preparatu smarującego w sprayu na obie strony tulei ale teraz jestem pewny że niedługo czeka nas wymiana. :oops:
gardi1

#3 Post autor: gardi1 »

przy niedzieli zmarnowałem trochę czasu i podniosłem auto - nic nie widać, sprężyna wygląda na całą - co prawda na górnym siedzisku widać oznaki korozji, ale nic pozatym.
Poszarpałem trochę wahaczem nic nie widać :(

Psikne jutro do tulei smaru miedziowego - zobaczymy.
mario_79

#4 Post autor: mario_79 »

Sprawdź dokręcenie śrub? ;)
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#5 Post autor: Wojti »

To nic nie da niestety bez wymiany tulei na wahaczach się raczej nie obejdzie .Możesz pojechać na stacje na szarpaki ale nie zawsze to wychodzi :P
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
gardi1

#6 Post autor: gardi1 »

Jakich śrub? Nic nie było robione.....
mario_79

#7 Post autor: mario_79 »

A może ktoś Ci poluzował? Jak mi chcieli alusy podp.. lić i miałem poluzowane śruby to też stukało - to jeden z wątków, na szczęście poluzowali śruby i coś ich chyba spłoszyło, Ale koło stukało i też myślałem że przeciez śruby musza być dokręcone. Podejrzewam jednak tuleje wahacza i z tym trzeba na warsztat.
gardi1

#8 Post autor: gardi1 »

To nie to. Nim usterka wystąpiła byłem w pobliżu auta. Sprawdzę teorie z wahaczem
mario_79

#9 Post autor: mario_79 »

gardi1

#10 Post autor: gardi1 »

Łączniki to nie będzie to - wymienione 2 miesiące temu.
Łożysko lub sprężyna - mam nadzieje
gardi1

#11 Post autor: gardi1 »

Byłem na szarpakach oraz na podnośniku - wytargali autem, pobujali, wytargaliśmy podszybie żadnego stuku,luzu na mcpersonie nie widać.
A na progach wciąż stuka.....
swfr

#12 Post autor: swfr »

Sprawdź jeszcze osłonę sworznia. Taki metalowy (raczej zardzewiały) pół-talerzyk, za tarczą hamulca.
Lubi się zdeformować i hałasuje.
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#13 Post autor: Zdenek2007 »

Jednak wszystko wskazuje na silentblock. Jak smar dotrze do środka to się uciszy, ale wtedy musisz myśleć o wymianie.
gardi1

#14 Post autor: gardi1 »

swfr pisze:Sprawdź jeszcze osłonę sworznia. Taki metalowy (raczej zardzewiały) pół-talerzyk, za tarczą hamulca.
sprawdze
Zdenek2007 pisze:silentblock
pojezdze zobacze
aqua

#15 Post autor: aqua »

swfr pisze:Sprawdź jeszcze osłonę sworznia. Taki metalowy (raczej zardzewiały) pół-talerzyk, za tarczą hamulca.
Lubi się zdeformować i hałasuje.
Miałem z tymi osłonami przeboje najpierw prawa po kilku miesiącach lewa tylko u mnie nic nie pukało ale piski były takie że przechodnie odwracali głowę w moją stronę.Osłony te są zardzewiałe i się pogięły ocierają . Tu mam przy okazji pytanie jak one się fachowo nazywają bo chciałbym to dziadostwo powymieniać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”