Auto ciązko odpala na zimnym silniku.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rad25

Auto ciązko odpala na zimnym silniku.

#1 Post autor: rad25 »

Witam wszystkich kolegów i prosiłbym w miarę możliwości o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Po dłuższym postoju, np. po nocy gdy silnik jest zimny auto ma problem z odpaleniem. Rozrusznik kręci ale odpala dopiero za drugim albo trzecim razem cofnięcia kluczyka w stacyjce w pozycję zero i znów na zapłon. I na domiar złego muszę dodać więcej gazu pedałem przyspieszenia. Auto jest zagazowane i nie ma znaczenia czy jest wyłączone na benzynie czy na gazie. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Ktoś mi podpowiedział żeby przed odpalenie auta kilkakrotnie włączyć i wyłączyć kluczyk żeby pompa dopompowała paliwo ale i to tez nie pomogło. Może ktoś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić? Pozdrawiam i liczę na wsparcie.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

rad25 pisze:Witam wszystkich kolegów i prosiłbym w miarę możliwości o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Po dłuższym postoju, np. po nocy gdy silnik jest zimny auto ma problem z odpaleniem. Rozrusznik kręci ale odpala dopiero za drugim albo trzecim razem cofnięcia kluczyka w stacyjce w pozycję zero i znów na zapłon. I na domiar złego muszę dodać więcej gazu pedałem przyspieszenia. Auto jest zagazowane i nie ma znaczenia czy jest wyłączone na benzynie czy na gazie. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Ktoś mi podpowiedział żeby przed odpalenie auta kilkakrotnie włączyć i wyłączyć kluczyk żeby pompa dopompowała paliwo ale i to tez nie pomogło. Może ktoś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić? Pozdrawiam i liczę na wsparcie.
Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12389

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=120
rad25

#3 Post autor: rad25 »

Dzięki za info. A czy jest możliwość sprawdzenia czujnika położenia wału korbowego? Jaką powinien mieć rezystancje gdy jest sprawny? No i przede wszystkim gdzie go namierzyć w silniku?
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#4 Post autor: SD72 »

rad25 pisze:Dzięki za info. A czy jest możliwość sprawdzenia czujnika położenia wału korbowego? Jaką powinien mieć rezystancje gdy jest sprawny? No i przede wszystkim gdzie go namierzyć w silniku?
Moze pomoze ;)

http://www.youtube.com/watch?v=yYqhg9spjfU

https://www.google.fr/search?q=GDZIE+JE ... 94&bih=513
rad25

#5 Post autor: rad25 »

Chyba z demontażem sam sobie nie poradzę, trzeba będzie odwiedzić mechanika. A może ktoś ma inne wskazówki co do mojego problemu?
rad25

#6 Post autor: rad25 »

A czy w wersji mojego silnika jest zawór zwrotny, który właśnie zapobiega cofaniu sie paliwa do zbiornika? Zasięgnąłem trochę języka i raczej to nie wygląda na uszkodzony czujnik położenia wału.
czarny

#7 Post autor: czarny »

wsłuchaj się w pracę rozrusznika. u mnie też tak było oddalem rozrusznik do naprawy okazało sie że tulejek juz prawie nie było. Po naprawie silnik prawie lata podczas odpalania.
rad25

#8 Post autor: rad25 »

Jeżeli to byłby rozrusznik to chyba problem byłby podczas każdego odpalania silnika?
czarny

#9 Post autor: czarny »

właśnie u mnie było ze na zimnym ciężko palił, a na ciepłym bez problemu. Rozrusznik dziwnie "harczał" nie wiem jak to opisać.
rad25

#10 Post autor: rad25 »

W takim razie muszę sie wsłuchać w odgłosy rozrusznika. Dzięki za informację.
rad25

#11 Post autor: rad25 »

Rozrusznik mruczy aż miło. Nie widzę z nim problemów. Zobaczę jutro jak pali auto na prostowniku.
spectroB

#12 Post autor: spectroB »

Miałeś w ostatnim czasie jakiś błąd dotyczący zaworu EGR?
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#13 Post autor: lawless »

rad25 pisze:Rozrusznik mruczy aż miło. Nie widzę z nim problemów. Zobaczę jutro jak pali auto na prostowniku.
Nie wiem czy odpalania auta na prostowniku to dobry pomysł :>
Myśl samodzielnie!
rad25

#14 Post autor: rad25 »

Podłączyłem dziś akumulator na szybkie ładowanie. A po odłączeniu prostownika odpaliłem auto, ale niestety z takim samym skutkiem jak wcześniej. Kreci, kreci i dopiero za którymś razem dopiero odpali. Dlatego to nie wina akumulatora. Poza tym jak go tylko odpalę i nawet jak wyłączę po 10 sek. to już odpali normalnie. Dlatego to nie wina baterii. Świece przeczyściłem ale chyba muszę je wymienić na nowe bo te już maja trochę przebiegu, ok. 40 tyś. I tak myślę czy jak świece są zimne to może być problem z odpaleniem? Ale czy wystarczy im 10 sek. pracy i się nagrzewają do prawidłowej pracy?
A co się tyczy zaworu EGR to nie wiem czy to błąd EGR ale mam standardowy błąd po podłączeniu komputera, który po wykasowaniu pojawia się znów po przejechaniu 20 km. Błąd ten to: "Błąd nastawnika dezaktywacji portu". Błąd ten już miałem wcześniej i nie przeszkadzało mu to w odpalaniu.
spectroB

#15 Post autor: spectroB »

Nieszczelny EGR ma wpływ na dłuższy rozruch silnika, ale w twoim przypadku to chyba nie ta przyczyna jeżeli piszesz że odpali dopiero za którymś razem. Czyściłeś przepływkę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”