[B]BRAK BEZPIECZNIKA W SKRZYNCE AIRBAG

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
nynek11

[B]BRAK BEZPIECZNIKA W SKRZYNCE AIRBAG

#1 Post autor: nynek11 »

witam! jak w tytule kontrolka airbag gasnie normalnie nie wiem czy mozna wsadzic bezpiecznik by cos nie wyszczelilo co radzicie
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 17:17 przez nynek11, łącznie zmieniany 1 raz.
darkp1

#2 Post autor: darkp1 »

nynek11, a w jakim celu bezpiecznik ten był wyjmowany? I co to za bezpiecznik?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 10:35 przez darkp1, łącznie zmieniany 1 raz.
nynek11

#3 Post autor: nynek11 »

nie mam pojecia poco byl wyciagany ale brakuje w tylnej skrzynce bezpieczników jest to maly bezpiecznik
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Ale od czego ten bezpiecznik ?? Może to miejsce w które chcesz włożyć jest po prostu nieużywane w Twoim samochodzie ?? Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tym bezpiecznikiem i co ma tym wspólnego AirBag ?? Czy coś Ci nie działa ??
nynek11

#5 Post autor: nynek11 »

w przedziale bagażnika znajduje sie skrzynka z bezpiecznikami i pod nr 5 znajduje sie bezpiecznik od airbagów 7,5A ktorego u mnie brak i nie wiem czy mam go tam wlożyć bo bez tego bezpiecznika poduchy nie beda dzialaly dobrze mówie? żadnych błedów nie mam!
Pestkacz1

#6 Post autor: Pestkacz1 »

i to jest dobre pytanie - niestety bez odpowiedzi
ZAFIRA B z Belgii
też mam pusty nr5
i jestem ciekaw innych różnic w bezpiecznikach

mam auto ZB 2010 1,7 cdti 110km - kupione po dzwonie
nie działa tylna wycieraczka i ogrzewanie tylnej szyby - była lekko wgnieciona tylna klapa
ale żadne kable nie ruszone
nie działa tempomat, kierunki mrugają dziwnie szybko
nie działają czujniki parkowania- brak dźwięku i ciągle świeci P

wszystkie bezpieczniki sprawne, ale nie wiem czy są na swoich miejscach
lgum

#7 Post autor: lgum »

Witam
Ja tak samo mam zafirkę z Belgii i też nie mam bezpiecznika nr 5. Wszystko działało i działa. Samochód raczej nie był robiony. Zajrzę jutro do instrukcji, może dla Belgii bezpieczniki są pozamieniane?
Spox5
Debiutant
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#8 Post autor: Spox5 »

Nieco odkopię temat. Również nie mam bezpiecznika nr 5 w skrzynce i wydaje mi się że wszystko działa ok. Op-com'em nie sprawdzałem bo nie mam do niego dostępu. Aha podobny temat był na forum Opla dotyczący Astry. Mam nadzieję, że nie ma się czego bać.

KLIK - temat dotyczący Astry
drahe
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: drahe »

Podtrzymuję to co napisałem w tamtym temacie :D
drahe pisze:Postaram się całkowicie wyczerpać temat.Bezpiecznik FR5 zabezpiecza obwód sterownika AIRBAG w Astrach III od 2004 do 2006.Po 2006 został zmodyfikowany obwód elektryczny i napięcie na sterownik jest podawane po zapłonie bez zabezpieczenia bezpiecznikiem.Natomiast bezpiecznik FR16 występuje w samochodach wyposażonych w matę na przednim fotelu wykrywającą obecność pasażera niezależnie od roku produkcji i nie ma nic wspólnego z transponderem fotelika.Ta funkcja jest zaszyta w elektronice sterownika.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2014, 21:39 przez drahe, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”