Jak uruchomić klimatyzację?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rad25

Jak uruchomić klimatyzację?

#1 Post autor: rad25 »

Witam wszystkich kolegów i koleżanki i prosiłbym o pomoc oraz wyrozumiałość w rozwiązaniu mojego problemu. Sprawa jest banalna ale dla mnie niezła zagwozdka. Posiadam Zafirę B z 2007 r. z silnikiem Z16XEP i za chiny nie wiem jak uruchomić klimatyzację. Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Mam dwie chłodnice oraz kompresor dlatego wnioskuję, że taki luksus jak klimatyzacją posiadam ale nie mogę z niego korzystać. Nie wiem również czy powinien być przy chłodnicy klimatyzacji wentylator do niej, bo nie mogę nigdzie drugiego znaleźć.
Oto mój panel klimatyzacji:
Obrazek

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

rad25 pisze:Witam wszystkich kolegów i koleżanki i prosiłbym o pomoc oraz wyrozumiałość w rozwiązaniu mojego problemu. Sprawa jest banalna ale dla mnie niezła zagwozdka. Posiadam Zafirę B z 2007 r. z silnikiem Z16XEP i za chiny nie wiem jak uruchomić klimatyzację. Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Mam dwie chłodnice oraz kompresor dlatego wnioskuję, że taki luksus jak klimatyzacją posiadam ale nie mogę z niego korzystać. Nie wiem również czy powinien być przy chłodnicy klimatyzacji wentylator do niej, bo nie mogę nigdzie drugiego znaleźć.
Oto mój panel klimatyzacji:
[url=http://www.iv.pl/images/30982179110407623882.jpeg]Obrazek[/URL]
Poczytaj ten temat , moze pomoze ;) http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12177 :nie_wiem:

rad25

#3 Post autor: rad25 »

Przestudiowałem temat ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. U mnie żadne pokrętło się nie wciska ani nie wyciąga. Nie mam tak jak widać na powyższej fotce przycisku AC czy AUTO. Dlatego jestem zdezorientowany w tej sprawie. Może ktoś ma taki sam panel w aucie i sprawna klimatyzację?

swfr

#4 Post autor: swfr »

Przycisk ze śnieżynką włącza/wyłącza. Temperatura na minus. Pokrętło wentylatora na wartość inną niż zero

rad25

#5 Post autor: rad25 »

Ok, to już trochę wiem. Ale jak jest z tym wentylatorem chłodnicy klimatyzacji? Powinien być czy nie?

rad25

#6 Post autor: rad25 »

Dziękuje bardzo za pomoc. Klima wymaga wymiany skraplacza bo jest dziurawy. Ale mam pytanko, czy wymiana panelu sterowania klimatyzacji coś zmieni w działaniu klimy? Jeżeli zamontował bym coś takiego jak na fotce to by coś zmieniło?
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”