[B]Ile palą wam CDTi?
Witam. Z tego co się doczytałem to mam chyba za duże spalanie na biegu jałowym. Zafira B 1.9 120 KM.
Zimny silnik:
- 1.4 - 1.6 l/100km
- 1.7 - 1.9 l/100km (z klimą)
Silnik rozgrzany:
- 0.9 - 1.1 l/100km
Macie jakieś sugestie?
Pewnie się już powtarzam, ale jestem nowym forumowiczem i jeszcze nie przejrzałem całego forum.
Zimny silnik:
- 1.4 - 1.6 l/100km
Silnik rozgrzany:
- 0.9 - 1.1 l/100km
Macie jakieś sugestie?
Pewnie się już powtarzam, ale jestem nowym forumowiczem i jeszcze nie przejrzałem całego forum.
-
- Bywalec
- Imię: Bar
- Auto: Zafira C 2.0cdti
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20dt
Ja przed naprawa klimy mialempstrumnik pisze:Witam. Z tego co się doczytałem to mam chyba za duże spalanie na biegu jałowym. Zafira B 1.9 120 KM.
Zimny silnik:
- 1.4 - 1.6 l/100km
Silnik rozgrzany:
- 0.9 - 1.1 l/100km
Macie jakieś sugestie?
0.6-0, 8 bez klimy
0.9-1.2 z klima
Po naprawie
0.7-0.9 bez klimy
A z klima od 1.1 nawet do 1.7.
Niemam pojecia czemu to sie tak po zmieniło. Ale wszystko ok dziala.
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Raczej na godzinę, a nie na 100 kmpstrumnik pisze: 1.4 - 1.6 l/100km
Silnik rozgrzany:
- 0.9 - 1.1 l/100km
Temu się zmieniło ze pogoda jest inna niż przy poprzednim pomiarze, a do tego jest większe ciśnienie czynnika w kompresorze, bo został dobity podczas naprawy więc kompresor częściej się załącza i obciąża silnik.Niemam pojecia czemu to sie tak po zmieniło. Ale wszystko ok dziala.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
trasa: 6.3~6.7 l/100 km
trasa w wariancie eco/emeryt: 5.6 l/100 km
Jeżdżę dla frajdy, więc męczę pedał gazu nawet w mieście (gdy samochodem przez dłuższy okres porusza się żona, wartości te są niższe). Klimatyzacja włączona cały czas - gdyby ją wyłączyć spalanie pewnie odrobinę spadnie. Po dłuższej jeździe miejskiej i wyjechaniu na trasę w trybie emeryckim okazało się, że po przejechaniu prawie 100 km, zasięg pokazywany przez komputer był znacznie większy niż na początku trasy
trasa: 6.3~6.7 l/100 km
trasa w wariancie eco/emeryt: 5.6 l/100 km
Jeżdżę dla frajdy, więc męczę pedał gazu nawet w mieście (gdy samochodem przez dłuższy okres porusza się żona, wartości te są niższe). Klimatyzacja włączona cały czas - gdyby ją wyłączyć spalanie pewnie odrobinę spadnie. Po dłuższej jeździe miejskiej i wyjechaniu na trasę w trybie emeryckim okazało się, że po przejechaniu prawie 100 km, zasięg pokazywany przez komputer był znacznie większy niż na początku trasy
Moje spalanie 100% miasto 9,3/100km wg komputera. W tym częste odpalanie i gaszenie silnika, w 90% krótkie odcinki, więc raczej cały czas niedogrzany silnik. Na postoju 0,9-1.1, więc chyba wszystko w normie. Którym spalaniem się sugerować? W test mode spalanie po 50 km wynosi między 7-8l, a w BC praktycznie zawsze 9,3.
Ja mam obecnie 6,6 (średnie z dwóch lat). Ale obecnie przeżywam szok.
Normalnie lałem zwykłego diesla z Orlenu. Wychodziło jak wychodziło i nic szczególnego i złego w tym nie widziałem. 750 km na jednym baku mi robił.
Ostatnio jednak dopadłem promo na Statoilu. Zalałem to lepsze paliwo i uwaga... obecnie mam przejechane 880 km i Zośka chce jeszcze przejechać 80.
Ja przerzucam się na lepsze paliwa.
Pozdrawiam
Bartosz
PS: w sobotę zalewam ponownie i zobaczymy ile dokładnie wyjdzie
Normalnie lałem zwykłego diesla z Orlenu. Wychodziło jak wychodziło i nic szczególnego i złego w tym nie widziałem. 750 km na jednym baku mi robił.
Ostatnio jednak dopadłem promo na Statoilu. Zalałem to lepsze paliwo i uwaga... obecnie mam przejechane 880 km i Zośka chce jeszcze przejechać 80.
Ja przerzucam się na lepsze paliwa.
Pozdrawiam
Bartosz
PS: w sobotę zalewam ponownie i zobaczymy ile dokładnie wyjdzie
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sergiusz
- Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
Ostatnio zmieniony 31 mar 2015, 18:12 przez sergiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny