[B]Jakie zimówki wybrać

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
devils

#301 Post autor: devils »

Polecam Goodyeary UG 8 kupiłem w ubiegłym sezonie i duzo lepiej wypadły niż Michelin Alpin które miałem przed nimi. A jezeli chcesz wydać mniej to nokiany powinny byc dobrym wyborem.

kubala2313

#302 Post autor: kubala2313 »

Polecam Nokiany WR A3, mam założone i jestem mile zaskoczony. :D

adam

#303 Post autor: adam »

kubala2313 pisze:Polecam Nokiany WR A3, mam założone i jestem mile zaskoczony. :D
Witam.Mam i polecam. Pozdrawiam.

Mam nadzieję, że o to chodziło co dodałem, bo nie określiłeś się co masz i co polecasz ;) - Bodek
Ostatnio zmieniony 26 gru 2012, 11:57 przez adam, łącznie zmieniany 1 raz.

aqua

#304 Post autor: aqua »

Chciałbym kupić komplet opon budżetowych zastanawiam się nad Barum POLARIS 3 i DĘBICA FRIGO 2 .Zimą robię mało kilometrów więc na jakieś 5-7 lat spokojnie powinny wystarczyć. Podobno czeskie są bardziej wytrzymałe.Macie jakieś doświadczenia z tymi oponami? Chyba że ktoś poleca inną markę w budżetowej cenie.

sajmer

#305 Post autor: sajmer »

Ja mam co prawda 15 Firestony Winterhawki 2 - 195/65 już 4 rok i nie narzekam.

organista15

#306 Post autor: organista15 »

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#307 Post autor: janekW67 »

Dobra cena obu typów opon,jakość zapewne też przyzwoita. Osobiście bym kupił,chociażby z tego względu,że nie jeździmy w aż tak ekstremalnie złych zimowych warunkach.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#308 Post autor: Wojti »

Hm marka mało znana :P Ciekawa jak w praktyce ale nie ryzykowałbym bo nie raz kilku centymetrów za braknie i lipa :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

organista15

#309 Post autor: organista15 »

Za 239 są już markowe ;) zastanawiałem się też nad używanymi.

Np:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica- ... t#70815189

Lub:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/kormora ... t#70818710

Skasowany użytkownik 323

#310 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Też rozglądam się za oponami zimowymi. Jeśli chodzi o te co podałeś to kupiłbym Frigo.

Zeetex - Historia opon Zeetex rozpoczęła się w jednym z najszybciej obecnie rozrastających i rozwijających się ekonomicznie miast świata. W 1993 roku w Dubaju :lol: ) Hmm kiedy tam ostatni raz była zima? :P
A tak poważnie to pewnie byś jeździł i nic by się nie działo.

Z mojej strony wybór padł na Frigo HP (http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica- ... s#70835777.)

Wszystko zależy od kasy bo w tym przedziale cenowym to większej różnicy nie będzie. Opony będą się podobnie zachowywały. Takie moje zdanie.
Pozdro

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#311 Post autor: cns80 »

karolex pisze:Zeetex - Historia opon Zeetex rozpoczęła się w jednym z najszybciej obecnie rozrastających i rozwijających się ekonomicznie miast świata. W 1993 roku w Dubaju :lol: ) Hmm kiedy tam ostatni raz była zima? :P
A tak poważnie to pewnie byś jeździł i nic by się nie działo.
:)

Im tańsza opona zimowa tym gorsze właściwości. Niestety przetestowane na flocie. Jeśli chodzi o jazdę po śniegu to jest podobnie. Po lodzie zresztą też. Gorzej się robi jak posolą i jedziesz po wodzie, albo idzie odwilż. Wtedy tanie gumy zapewniają dużo wrażeń. Do tego bardzo szybko twardnieją i po 3 sezonach mimo ze bieżnik praktycznie nowy to już nie chcą się trzymać i na lodzie jest tragedia.

Dębice i Kormorany są słabe. Kleber był bardzo dobry, ale po 5 latach tak nagle stwardniał że 6 roku nie odważyłem się już go założyć. Barumy też niezłe.
Najgorzej wszelkiej maści Imperiale itp.
Najlepiej wypadły Uniroyale i Semperity oraz całkiem nieźle Dunlopy.
Gdyby nie to że zimówki jeszcze mam po poprzednim właścicielu i nawet jako tako chodzą (Hankook mnie pozytywnie zaskakuje) to teraz kupiłbym Uniroyal MS Plus 66 (Świetna guma - mam w innym aucie, i rozsądna cena).
Obrazek

pawel1313

#312 Post autor: pawel1313 »

Ja mam 3 sezon BFGoodrich i mogę spokojnie polecić a cena nie powoduje przeciągu w kieszeni ;)

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#313 Post autor: Czesław »

aqua pisze: .Zimą robię mało kilometrów więc na jakieś 5-7 lat spokojnie powinny wystarczyć .
To ile lat myślisz że można jeżdzić na zimówkach ,fachowcy radzą 2 do trzech lat ja myślę że te cztery lata to jeszcze jeszcze ale 5-7 spokojnie to chyba przesada :/pozdro.
czesiek_ze

organista15

#314 Post autor: organista15 »

To jakie opony polecacie ? Miałem na myśli tak do +/- 200zł jak się da.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#315 Post autor: cns80 »

Policz sobie ile kosztuje remont przodu i zastanów się czy nie lepiej dołożyć jednak te 50 - 100 zł. Ja wiem że budżet domowy nie jest z gumy, ale latać zimą piechotą, bo przód został na latarni to też jest słabe wyjście.
Sama jedna poducha kosztuje kilkukrotnie więcej niż komplet gum :(
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”