Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
możecie mnie zbanować że tego nie wiem ale powiedzcie mi jak obliczyć spalanie mając tak niedokładne wskazanie na wskazówce a mając podstawowy komputer?
Mając poprzednie auto miałem LPG i jeździłem do końca baku i wiedziałem jakie mam spalanie. A teraz do jakiego momentu liczyć przejechane km skoro tak różnie pokazuje mi rezerwę ?
tobi125:
1. Tankujesz do pełna, kasujesz licznik przebiegu dziennego i jeździsz.
2. Jak się skończy gaz to patrzysz ile wyszło (np. 350 km) i na benzynie zjeżdżasz na stację.
3. Tankujesz do pełna i znowu kasujesz licznik przebiegu.
4. Teraz już wiesz ze nawet jak zmienią sie warunki jazdy (korki, gwałtowne przyspieszanie itp.) to i tak spokojnie zrobisz 300 km.
5. Robiąc 300 km nie będziesz musiał się przełączać na benzynę, bo starczy Ci gazu na dojazd na stację i jeszcze zostanie.
Ja właśnie sobie bezpiecznie odejmuję te kilkadziesiąt km i jeżdżę tankować równo co 300 chociaż mógłbym zrobić 50-70 więcej. Ale tankując co 300 łatwiej mi się liczy spalanie, bo ilość litrów jaką pokazuje dystrybutor dzielę przez 3 i wiem ile mi pali na 100 km
Auto 2 miesiące temu kupione, na benzynie zrobiłem prawie 2000km, spalanie średnio wyszło 8,2l/100km, trasy głównie do pracy 17km, ale na ranną zmianę i po drugiej zmianie eko, a po pierwszej zmianie i na drugą zmianę ciężko zejść niżej, bo jednak ruch większy i korki, ale średnio te 8,2 mi wychodziło przy tankowaniu (do pełna oczywiście, a nie za 2 dychy). Na trasie schodzi poniżej 7 (jazda 110-120). Od prawie dwóch tygodni mam gaz i zatankowałem z ciekawości po 217km przebiegu i wyszło mi równe 10l/100km gazu, komputer pokazywał 8,3, więc jak dla mnie wynik super przy tak dużym i dość ciężkim aucie... Dla porównania, poprzednia Honda Civic 1,4 (90 kucy), na gazie mi paliła 8,2-8,5 i to nie emerycka jazda, choć poprzedni właściciel twierdził, że pali 9. Jeszcze wcześniej miałem VW Passat 94 rok, kombi, 2,0 gaz i automat i latem z klimą wychodziło mi 12,5-13,5 gazu... krótko-za wygodę się płaci, ale Zosia miło mnie zaskoczyła, bardzo wygodnie i tanio