[A] [B] Urwane przewody w łącznikach drzwi !!! - dyskusja

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#106 Post autor: KIT GTO »

wszystkie drzwi masz nie zamknięte ?
może w którychś drzwiach jest przerwana wiązka i to ona robi zwarcie

oscar000

#107 Post autor: oscar000 »

Jeszcze jeden restart kompa i centralny działa, ale padły całkowicie tyle lewe drzwi. Ani głośnik, ani oświetlenie ani kontrolka otwartych drzwi. Z tego co czytam to częsta awaria w ZB te lewe tylne drzwi. Czas obejrzeć przewody

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#108 Post autor: KIT GTO »

dokładnie i to pewnie one roiły zwarcie

studi78

#109 Post autor: studi78 »

miałem tak samo. Lewa wiązka tylnych drzwi. Wystarczyło ją poruszać i wszystko jest OK. Oględziny dokładne wiązki dopiero na wiosnę bo mi się nie chce teraz grzebać. :lol:

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#110 Post autor: miodzik »

Z tą wiązką to może być częsty przypadek. Sam koledze przedłużałem całą wiązkę w tylnych drzwiach (ZB rok 2006) bo jakoś wyszło, że są za krótkie i pękały. Po przedłużeniu problemów więcej nie zauważyliśmy ;)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
norbi2004
Debiutant
Model:

#111 Post autor: norbi2004 »

U mnie przewody jak by za duże były bo były przerwane zaraz za kostką i za połową wiązki,tylko 3 się uchowały na szybę brak reakcji,centralnego też brak więc zobacz przewody w drzwiach jak pisali koledzy ;)

Awatar użytkownika
rafi7404
Mieszkaniec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#112 Post autor: rafi7404 »

U mnie była podobna sytuacja. Centralny zamek nie zamykał tylnych lewych drzwi. Okazało się, że była uszkodzona wiązka przewodów. Widzę,że to częsta przypadłość w naszych Zafirkach. :cry:
Obrazek

krzysiekh77

#113 Post autor: krzysiekh77 »

Witam mam problem miałem przerwane kable w drzwiach tylnych lewych po zlokalizowaniu usterki zabrałem się za lutowanie po skończeniu podłączyłem kostkę do drzwi ale pojawił się następny problem są zakłucenia w radiu jak ustawię radio na same przednie głośniki to jest ok a jak na wszystkie cztery to spowrotem mam zakłucenia a i jeszcze nie reaguje mi kontrolka otwarcia drzwi, a i sprawdzałem kable wszystkie są polutowane prawidłowo.

Jaross

#114 Post autor: Jaross »

Witam, chyba ten problem z wiązkami nie dotyczy zafir ale ogólnie opli bo jakieś pół roku temu w vectrze b padła mi szyba elektryczna prawy tył i identycznie teraz mam w Zafirze i też prawy tył. chyba to pech ale da się z tym jeździć więc elektryka odłączona jak się ociepli to coś pokombinuję na razie mam inny problem.

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#115 Post autor: lawless »

Jaross pisze:Witam, chyba ten problem z wiązkami nie dotyczy zafir ale ogólnie opli bo jakieś pół roku temu w vectrze b padła mi szyba elektryczna prawy tył i identycznie teraz mam w Zafirze i też prawy tył. chyba to pech ale da się z tym jeździć więc elektryka odłączona jak się ociepli to coś pokombinuję na razie mam inny problem.
Można jeszcze dalej iść myśle że nie tylko dotyczy to opli inni tez maja z tym zapewne problemy :> Cóź z wiekiem w autach różne cuda się zdażają :lol:
No z nowymi tez się zdarza :mrgreen:
Myśl samodzielnie!

tombro

#116 Post autor: tombro »

dziś wykonałem reanimację kabli w tylnych drzwiach mojej Zośki, gdyż od samego kupna w aucie paliła mi się kontrolka otwartych drzwi. Oświetlenie wewnątrz świeci się cały czas z tyłu, z przodu nie. Jeżeli chodzi o zamykanie, szyby, głośniki wszystko działało. Po rozebraniu oczywiście przewody w tylnych lewych drzwiach ktoś już próbował ratować i były polutowane. W tylnych prawych urwany czerwony przewód. Po wykonanym zabiegu niestety w dalszym ciągu pali się kontrolka otwartych drzwi...
zauważyłem natomiast, że w przypadku otworzenia drzwi kierowcy oraz klapy bagażnika w aucie słychać dodatkowo charakterystyczny 'bing', w przypadku pozostałych drzwi nic natomiast się nie dzieje..nic nie słychać...
ktoś ma może jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?? co jeszcze sprawdzić?? :roll:

Jowita
Świeżak
Model:

#117 Post autor: Jowita »

Mam zestawy naprawcze do ZB/AH oryginalna kolorystyka więcej info w dziale giełda. Jezeli zbierze się 8-10 osób od ZA to mogę załatwić.

gregorek62

#118 Post autor: gregorek62 »

Witam
mnie też dopadł problem urwanych przewodów
czy ktoś z was może odświeżyć fotki gdzie co i jak zrobić lub przesłać bo u mnie na kompie tylko ikonki
pozdrawiam i z góry dzięki

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#119 Post autor: Bodek »

gregorek62 pisze:Witam
mnie też dopadł problem urwanych przewodów
czy ktoś z was może odświeżyć fotki gdzie co i jak zrobić lub przesłać bo u mnie na kompie tylko ikonki
pozdrawiam i z góry dzięki
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 85e02e1bb9
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

gregorek62

#120 Post autor: gregorek62 »

Dzięki Bodek
Jak się u mnie pogoda poprawi to zaczynam naprawiać wiązkę
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”