Problem z pokrętłem do Radio CD 70 Navi
Problem z pokrętłem do Radio CD 70 Navi
Witam!
Mam oto problem, który pojawił się 2 godzinki temu. Odbierałem teściową z PKS-u, odpalam auto, radio włącza się automatycznie, próbuję pokrętłem na panelu przekręcić w prawo by zobaczyć ile jeszcze KM mogę przejechać na paliwie - a tu psikus. Kręcę w prawo pokrętłem, a podświetlenie na ekraniku przeskakuje o jedno w prawo (na navi), jak kręcę dalej wraca na pozycję radia, za cholerę nie chce wskoczyć na 3 pozycję, gdzie jest BC.
Czy ktoś ma sugestię jak to ugryżć?
Zafira B, 2006, 1.8., Typ radia w tytule.
Dodam tylko, że jak tę pokrętło delikatnie do siebie pociągnę, działa bez zarzutu. Ale to nie rozwiązuję problemu i nie chcę uszkodzić i narazić się na koszty.
Pozdrawiam Zafiromaniaków, szczególnie z lubuskiego
Rafał
Mam oto problem, który pojawił się 2 godzinki temu. Odbierałem teściową z PKS-u, odpalam auto, radio włącza się automatycznie, próbuję pokrętłem na panelu przekręcić w prawo by zobaczyć ile jeszcze KM mogę przejechać na paliwie - a tu psikus. Kręcę w prawo pokrętłem, a podświetlenie na ekraniku przeskakuje o jedno w prawo (na navi), jak kręcę dalej wraca na pozycję radia, za cholerę nie chce wskoczyć na 3 pozycję, gdzie jest BC.
Czy ktoś ma sugestię jak to ugryżć?
Zafira B, 2006, 1.8., Typ radia w tytule.
Dodam tylko, że jak tę pokrętło delikatnie do siebie pociągnę, działa bez zarzutu. Ale to nie rozwiązuję problemu i nie chcę uszkodzić i narazić się na koszty.
Pozdrawiam Zafiromaniaków, szczególnie z lubuskiego
Rafał
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Czy po wejściu w opcje radiowe pokrętło działa czy też szwankuje? Jeżeli wszędzie jest ten problem to uszkodzeniu uległ najprawdopodobniej impulsator, czyli element bezpośrednio pod gałką, odpowiedzialny za przekazywanie informacji o kierunku ruchu pokrętła. Nie pamiętam jaki dokładnie jest w radiu, ale koszt tego elementu to około 7 zł.
dzięki wielki za szybką odpowiedź.
Radio włączałem wiele razy i za każdym razem pokrętło wariowało.
Jak wchodziłem w opcje głębiej, to nie mogłem z nich wyjść, po prostu kliknięcie w pokrętło nie akceptowało kliknięcia, tylko zachowywało się jakbym kręcił
Czy jestem w stanie sam wymienić ten impulsator czy muszę szukać elektromechanika?
Radio włączałem wiele razy i za każdym razem pokrętło wariowało.
Jak wchodziłem w opcje głębiej, to nie mogłem z nich wyjść, po prostu kliknięcie w pokrętło nie akceptowało kliknięcia, tylko zachowywało się jakbym kręcił
Czy jestem w stanie sam wymienić ten impulsator czy muszę szukać elektromechanika?
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jeżeli potrafisz posługiwać się lutownicą to wymiana impulsatora nie będzie problemem. Jednak reakcja radia na przycisk wskazuje na bardziej złożony problem. Jak radio reaguje na pozostałe przyciski: audio, navi, bc i numeryczne? Może problemem jest połączenie między radiem, a panelem - jest tam złącze krawędziowe, które mogło się polpoluzować.
jak klikam na na navi, BC, Audi to wskakuje. Ale jak mam wybrać pokrętłem, to przeskakuje(przesuwa) mi się o jedną w górę lub o jedną w dół.
Np. Klikam na BC, wskakuje ale jak mam zejść na BC1 lub BC2 to zejdzie, ale na trzecią opcję pokrętłem już nie zejdę. Mogę kręcić, w koło pokrętłem, to podświetlenie przeskakuje między BC1,a BC2 cały czas. Ale jak lekko docisnę pokrętło to, działa prawidłowo.
Np. Klikam na BC, wskakuje ale jak mam zejść na BC1 lub BC2 to zejdzie, ale na trzecią opcję pokrętłem już nie zejdę. Mogę kręcić, w koło pokrętłem, to podświetlenie przeskakuje między BC1,a BC2 cały czas. Ale jak lekko docisnę pokrętło to, działa prawidłowo.
-
- Bywalec
- Model:
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
To trzeba coś napisać - Forum to nie serwismiałczyk76 pisze:Jak by co to mogę podjąć się naprawy .Wiem co i jak
Nie jest to pierwszy przypadek z pokrętłem przeskakującym o jedną pozycję.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Bywalec
- Model:
-
- Bywalec
- Model:
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B Sport
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panowie jak zakończyły się naprawy pokrętła? Wymiana impulsatora pomagała?
Czy pokrętła trzeba demontować?
Piotr
Panowie jak zakończyły się naprawy pokrętła? Wymiana impulsatora pomagała?
Czy pokrętła trzeba demontować?
Piotr
Ostatnio zmieniony 09 maja 2017, 10:32 przez golabek1980, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B Sport
- Oznaczenie silnika: Z18XER