Zafira B wymiana licznika - korekta przebiegu
-
- Bywalec
- Model:
-
- Przeglądacz
- Imię: Leszek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jeżeli podepnę do swojego pojazdu licznik wymontowany z innego to w ogóle coś można zrobić przy pomocy OPCOM-a? Czy można się zalogować do licznika (znając PIN) sczytać wszystkie parametry następnie wylogować licznik a na koniec zalogować go już ze swoim VIN i nowymi parametrami. Po drugie w żadnym przypadku OPCOM nie ma możliwości ustawienia przebieg? Bo coś kiedyś czytałem że nie można cofnąć licznika, ale podkręcić go w przód jednorazowo powinno się dać.
Jeżeli podepnę do swojego pojazdu licznik wymontowany z innego to w ogóle coś można zrobić przy pomocy OPCOM-a? Czy można się zalogować do licznika (znając PIN) sczytać wszystkie parametry następnie wylogować licznik a na koniec zalogować go już ze swoim VIN i nowymi parametrami. Po drugie w żadnym przypadku OPCOM nie ma możliwości ustawienia przebieg? Bo coś kiedyś czytałem że nie można cofnąć licznika, ale podkręcić go w przód jednorazowo powinno się dać.
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina
LGUM z Lublina
-
- Bywalec
- Model:
Wszystko ustawisz op-comem jak znasz pin .Z wylogowaniem też nie będzie problemu .Co do przebiegu op-comem nie ruszyszlgum pisze:Witam
-
- Przeglądacz
Niestety przelutowanie pamięci z licznika o uboższych funkcjach (w moim przypadku był to PF) do licznika o bogarszym wyposażeniu (RC powinien mieć SPORT i inne bajery) nic nie dało. Wychodzi na to że w pamięci jest cały SOFT i nadal jest to SOFT licznika PF bez SPORTA działa tylko to co działało (mimo że HW jest przystosowany do obsługi większej liczby opcji). Aktywowanie tych opcj OP-COME-m nic nie daje.miałczyk76 pisze:Musisz wysłać do mnie i ja odczytam PIN lub odlutować pamięć ze swojego licznika i przylutować do tego co kupiłeś i będzie wsio ok
[ Dodano: Sro Maj 08, 2013 22:53 ]
Licznik z indeksem RC jak najbardziej polecam do CDTi. Licznik ten ma chyba wszystkie możliwe lampki: PAS, poziomowanie lamp, ABS, hak, kompresor, tempomat i inne.
Guziczek SPORT wyłącza co trzeba, ale już jest pozimie.
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina
LGUM z Lublina
-
- Przeglądacz
We wcześniejszych postach był już ten temat poruszany.
Aby wylogować licznik musisz mieć PIN, który jest do wyciągnięcia np. z kości pamięci z licznika. Rozebranie licznika, wylutowanie pamięci, sczytanie z niej softu przy pomocy jakiegoś programatora, przyjrzenie się odpowiednio określonym wartościom i już mamy PIN. Potem należy spowrotem wlutować pamięć, zmontować licznik, sczytać nastawy interfejsem z obecnego oryginalnego licznika ....
Trochę jest z tym zabawy, wszystkie albo część z tych punktów można zrobić samemu. Druga opcja szukać kogoś kto to zrobi za nas. Pewnie ktoś taki na śląsku się znajdzie.
Aby wylogować licznik musisz mieć PIN, który jest do wyciągnięcia np. z kości pamięci z licznika. Rozebranie licznika, wylutowanie pamięci, sczytanie z niej softu przy pomocy jakiegoś programatora, przyjrzenie się odpowiednio określonym wartościom i już mamy PIN. Potem należy spowrotem wlutować pamięć, zmontować licznik, sczytać nastawy interfejsem z obecnego oryginalnego licznika ....
Trochę jest z tym zabawy, wszystkie albo część z tych punktów można zrobić samemu. Druga opcja szukać kogoś kto to zrobi za nas. Pewnie ktoś taki na śląsku się znajdzie.
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina
LGUM z Lublina
Możesz z tym podjechać do mnie do Gliwic.Resztę informacji masz na PW.JERZYK pisze:Witam
Właśnie zakupiłem licznik z astry opc niestety nie wylogowany i mam pytanko gdzie w okolicy mogę wylogować ewentualnie wyciągnąć pin i jakie to są koszta?
Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
-
- Bywalec
- Model:
drahe weź pod uwagę to że op-com nie łączy się z licznikami OPCdrahe pisze:Możesz z tym podjechać do mnie do Gliwic.Resztę informacji masz na PW.JERZYK pisze:Witam
Właśnie zakupiłem licznik z astry opc niestety nie wylogowany i mam pytanko gdzie w okolicy mogę wylogować ewentualnie wyciągnąć pin i jakie to są koszta?
Pozdrawiam
Jerzyk jak nikogo nie znajdziesz z forum to mam kolegę w Mielcu co to ogarnie
Możesz też wysłać do mnie to zrobię wysyłkowo.
mechanika,elektryka,elektronika OPEL .TECH2,MDI Warszawa tel.512956438
-
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira C 1.4
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
-
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira C 1.4
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Wtam,drahe pisze:Odczytałeś kod z wyświetlacza.Se to kod wyświetlacza Gid.
Wejdź w zegary IPC będziesz miał kod alfa zegarów.
Faktycznie mój błąd, odczytałem kod ALFA z wyświetlacza.
Zegary mam US i wg tabelki powinno być wszystko ok, ale niestety nie jest.
Aktywowalem przycisk sport, ale po za święceniem się diody po naciśnięciu nie odczuwam żadnej różnicy we wspomaganiu i pedale gazu.
Dłuższe przyciągnięcie przycisku nie wyłącza ESP.
Gdzie może być problem?
Pozdrawiam
Rafał
- DzidekGb
- Bywalec
- Imię: Dzidek
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
Powiedzcie mi czy oryginalny licznik ZB OPC będzie pasować do ZB z silnikiem 1.8 jeżeli już tak to co mogę zyskać poza lepszym wyglądem
A i czy cena 450zł za nie wylogowany OPC to dużo czy mało ?
....................................................................
A teraz sprawa do Pana drahe ...wyślij mi na PW jakieś swoje namiary - telefon , adres warsztatu.
Jak już się zdecyduję na to OPC to będę potrzebował twoich porad.
A i czy cena 450zł za nie wylogowany OPC to dużo czy mało ?
....................................................................
A teraz sprawa do Pana drahe ...wyślij mi na PW jakieś swoje namiary - telefon , adres warsztatu.
Jak już się zdecyduję na to OPC to będę potrzebował twoich porad.