przekaźnik od spryskiwacza reflektorów

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
fiodork

przekaźnik od spryskiwacza reflektorów

#1 Post autor: fiodork »

jako że nie mam ksenonów a płyn zużywam w ogromnym tempie to postanowiłem unieruchomić spryskiwacze reflektorów. wyjąłem przekaźnik za to odpowiedzialny i jest ok.
jednak mam pytanie czy oprócz przekaźnika jest jeszcze bezpiecznik? bo prawdę mówiąc wolę wyjąć tylko bezpiecznik żeby nie zgubić wyjętego przekaźnika.
dejna

#2 Post autor: dejna »

najprawdopodobniej jest bezpiecznik odpowiedzialny za spryski reflektorów... problem może polegać na tym, że oprócz sprysków może zabezpieczać jeszcze jakiś inny obwód... jak większość bezpieczników odpowiada za kilka elementów
stasznik41

#3 Post autor: stasznik41 »

fiodork pisze:jako że nie mam ksenonów a płyn zużywam w ogromnym tempie to postanowiłem unieruchomić spryskiwacze reflektorów. wyjąłem przekaźnik za to odpowiedzialny i jest ok.
jednak mam pytanie czy oprócz przekaźnika jest jeszcze bezpiecznik? bo prawdę mówiąc wolę wyjąć tylko bezpiecznik żeby nie zgubić wyjętego przekaźnika.
A gdzie mogę znaleźć ten przekaźnik, chcę także odłączyć spryskiwacze reflektorów z obwodu spryskiwania szyby przedniej.
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

stasznik41 pisze:A gdzie mogę znaleźć ten przekaźnik, chcę także odłączyć spryskiwacze reflektorów z obwodu spryskiwania szyby przedniej.
O ile dobrze czytam elektrykę (a mogę się mylić bo to nie jest moja mocna strona) to jest to przekaźnik K7 - w przodzie nadwozia - skrzynka łączeniowa w przedziale silnika (za "Sam Naprawiam" str. 328 - 329).
EDIT Na str. 313 jest jakby potwierdzenie tego com napisał więc mogę się nie mylić :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”