Rozrząd do silników 1.9 CDTI 120_ 150 KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kicaj

#31 Post autor: kicaj »

150kkm w ksiazce
120kkm zaleca serwis
a przy 90kkm jak najbardziej jak auto swiezo kupione i sie nei wie czy auto ma rzeczywiscie te 90kkm ;) ...
mandaloszka

#32 Post autor: mandaloszka »

kicaj pisze:150kkm w ksiazce
120kkm zaleca serwis
a przy 90kkm jak najbardziej jak auto swiezo kupione i sie nei wie czy auto ma rzeczywiscie te 90kkm ;) ...
Serwis to by najlepiej co 50tkm wymienial, wszyscy wiemy dlaczego.Ja uwazam jezeli producent podaje 150tkm to jest to czyms poparte.
gosia

#33 Post autor: gosia »

Lorry pisze:Renomowanej firmy SKF na Alle, kosztuje ok 150zł,
To rzeczywiście bardzo tanio.....bo jak pytałam dzisiaj w ASO w Krk...to wołają za nią 400zł......a za rozrząd...280zł...sama robocizna,bo części mam swoje...także...rozbieżność spora... ;)
kicaj

#34 Post autor: kicaj »

mandaloszka, niestety w przypadku paskow rozrzadu czesto warto sluchac serwisow,
wiadomo ze oni by chcieli czesto, ale nie zapominaj ze w tym przypadku auta czesto sa juz po gwarancji wiec w wiekszosci to ktos inny robi (nie ASO, FOH)
tu bardziej chodzi o to ze te paski zadko wytrzymuja te 150kkm w naszych warunkach...
Lorry

#35 Post autor: Lorry »

IMO te 150kkm jest do odiągnięcia w idealnych warunkach czyli laboratorium, jak już wcześniej wspominałem na rozrządzie nie ma co oszczędzać ;)
Anony Mous

#36 Post autor: Anony Mous »

Jeśli chodzi o rolkę i napinacz to polecam niemieckiego producenta LUK-INA.SKF puszcza też na rynek kpl (rolka+napinacz) z paskiem Gates-a.W życiu nie odważyłbym się zrobic silnikiem 16V 150 tys km bez wymiany kpl rozrządu.Jak pasek pęknie to robi taki bałagan,że potem pozostaje tylko szukanie drugiego silnika.
Na allegro kpl rozrząd z pompą wody kosztuje ok 450zł.
otko

#37 Post autor: otko »

A czy ważna np jest data produkcji takiego kompletu rozrządu, a zwłaszcza paska który z racji tego ze jest wykonany z gumy i takich tam ma czasowa żywotnośc?
Anony Mous

#38 Post autor: Anony Mous »

Trafienie w sklepie na np 5-letni pasek rozrządu jest raczej niemożliwe.Dobre sklepy dbają o odpowiednią rotację towaru.
otko

#39 Post autor: otko »

A czy da się sprawdzić na pasku rok produkcji, bo zakupiłem komplet i na pudełku widnieje data 2005
Anony Mous

#40 Post autor: Anony Mous »

Otko a jakiego producenta masz pasek rozrządu?
otko

#41 Post autor: otko »

Marki pisze:Otko a jakiego producenta masz pasek rozrządu?
wszystko mam SKF, ale pasek jest GATES-POWERGRIP
Anony Mous

#42 Post autor: Anony Mous »

Oglądałem dziś kilkanaście pasków tzn opakowań Gates-a,Dayco,Conti ale nie zauważyłem daty produkcji.

Chyba,że SKF drukuje datę na swoich opakowaniach.
otko

#43 Post autor: otko »

faktycznie na pasku nie ma nic co by wskazywałona datę, ale na pudełku znalazłem tym razem w środku wybite jakieś dane numeryczne chyba wymiary paska i jest tam tez numer 2008.10.ver.3. Więc może to jest data produkcji paska?
lapm

#44 Post autor: lapm »

Ja tez po zakupie przy 90tys wymienialem, calosc z wymiana wyszlo 700zl.
otko

#45 Post autor: otko »

lapm pisze:Ja tez po zakupie przy 90tys wymienialem, calosc z wymiana wyszlo 700zl.
700? to dosyć tanio, jeśli za wszystko. Bo ja jestem dopiero umówiony na wymianę, a już wydałem 560 (pasek, rolka, napinacz, pompa wody i koncentrat chłodniczy), a wymiana 16V około 300
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”