Zafira A - szarpanie podczas ruszania, przyspieszania
Moderator: Sebu$
- majster-b
- Przeglądacz
- Imię: Jakub
- Auto: Opel Zafira A 1.8 125km
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
No to na sondzie wszystko jest w porządku. Brak pomysłów. Zastanowię się.ukasz pisze:Sprawdziłem napięcie na sondzie.
Podczas jazdy, przy przyspieszaniu 0,7-0,8. Jak puściłem gaz (auto toczyło się na biegu) 0,0.
Na postoju, na biegu jałowym skacze na przemian od 0,1 do 0,7.
Proszę o scalenie postów, bo się dodały jeden pod drugim.
-----------------------
Pozdrawiam
Kuba
Pozdrawiam
Kuba
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Przeczytałem cały temat i już sam nie wiem co może być z moim Zefirem 1.8 (X18XE1), ponieważ ja szarpanie mam tylko i wyłącznie jak silnik jest zimny, wczoraj wymieniłem świece i filtr powietrza szarpanie jest dużo mniejsze tylko! albo, aż tylko jak jest zimny chwilowe spalanie na zimnym silniku (postój) mam nawet 2.5l/h jak jest ciepły jest 1.1-1.3l/h (czyli myślę w normie). Moje wnioski to albo sonda wali głupoty na zimnym i podaje złe dane o dawce bądź przepływa.
Bynajmniej na dniach będzie wymieniany olej i filtr oleju oraz paliwa, rozrząd i być może sprzęgło, olej nie wiadomego pochodzenia do tego nie wiadomo kiedy wymieniony czarny jak smoła
Wracając Opla poznaje jako amator od zawsze jeździłem BMW i tam nie było mowy nigdy o czyszczeniu przepływki (głównie Bosch) zazwyczaj kończyło się zniszczeniem jej! Myślę jednak o przeczyszczeniu EGR tyle, że nie wiem gdzie go szukać ( o ile jest?! przepraszam jeśli walłem gafe)
Bynajmniej na dniach będzie wymieniany olej i filtr oleju oraz paliwa, rozrząd i być może sprzęgło, olej nie wiadomego pochodzenia do tego nie wiadomo kiedy wymieniony czarny jak smoła
Wracając Opla poznaje jako amator od zawsze jeździłem BMW i tam nie było mowy nigdy o czyszczeniu przepływki (głównie Bosch) zazwyczaj kończyło się zniszczeniem jej! Myślę jednak o przeczyszczeniu EGR tyle, że nie wiem gdzie go szukać ( o ile jest?! przepraszam jeśli walłem gafe)
-
- Debiutant
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira A 1.8 125 km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: X18XE
tal troszkę się podepnę pod temat, ale mam pytanie. U mnie też kuleje silnik i chciałbym sprawdzić przepływomierz odłączając go, tak jak to zrobił Emilson. Czy jak karnę się do roboty ( jakieś 70 km ) na odpiętej wtyczce od przepływki to nic się nie narobi? Nic nie popsuję?Emilson pisze:Dobra, jako że z szarpaniem miałem prawie poł roku do czynienia, opiszę swoja historię, może komuś pomogę.
Usilne szarpanie zaczelo się jako tako w styczniu, jak jechałem do pracy w DE. Stałem w korku, non stop wentylator chłodnicy chodził i z dobre 4 godziny tak go katowalem. Korek sie rozszedł, ja w pedał a tu Zośka mówi 'bujaj się!' i przyspieszanie w kangurach... Ale nic, jezdzilem, nie wadziło mocno. Tylko jak szarpał, strasznie szlo spalanie w gore, nawet do 12/100 i wracało i pare km, albo lekka górka i znów kangur i magiczne wskazanie spalania na kompie... Ale na gładkim terenie nie bylo nic czuć.Co dziwne, jak wcisnąłem gaz w podlogę to szła jak szalona... Rowny gaz - kangur.... I w koncu tak auto zgłupiało, ze 200km jechałem 80km/h bo tak szarpało, jakby szedl na 4 gary, za chwile na 3 i znów 4... Do mechanika... Check wykazał - P0301 wypadanie zapłonu, cyl 1. Oraz bład sondy 1, nieprawidłowa mieszanka czyli słynne P0170. Cewka wymieniona na BREMI za 300zl... zero efektów. Do drugiego mechanika - werdykt: sonda. Wymieniona na używkę z jakiegoś VieśWagena o identycznych parametrach i świece. Mooooże o ździebko lepiej. Do 3 szpejca. Ten wywrózył wtryski. Kupilem STP do czyszenia wtrysków, zrobilem ostrzejszą mieszankę + zalałem Vervą i buta - 4k rpm nie schodziło z blatu... - bez zmian... Myślę sobie... No kurde, co to może być. Szukam sam. I tak szukam na forum, a odepne przeplywke. Odpiąłem - 170km/h wszedl jak nóż w masło. Gdzie na podpiętej 130 to był wyczyn. I dawaj do sklepu, kupiłem jąkś podróbe za 200 zł - tak na próbę i przez pierwsze 4 tyś km szła, ale widzę, że już fiksuję, dojadę ją, oddam na gwarancję i kupię ori Siemena VDO. Bynajmniej u mnie padła przepływka, ale różne są przyczyny. Czasem lepiej poodpinać tą cudną elektronikę i patrzeć co się dziejw oraz dać 40zł za kasowanie błędów niż tak ja utopić 800zł by na koniec samemu przy garażu auto zrobić....
Witam, wymieniłem ostatnio przepływke i od tej pory mam problem z ruszaniem po nocy na zimnym silniku, mianowicie żeby odjechać muszę Zafire na gazie trzymać ok 2000tys obrotów i dopiero puszczać sprzęgło, przy niższych obrotach dusi ją jakby paliwa nie dostawała i nie reaguje na gaz. Dzieje się to tylko za pierwszym ruszeniem i im zimniej na polu tym gorzej.
-
- Zafiromaniak
Pany dziś odpiąłem przepływkę i zaraz wyskoczyła mi ikonka silnika na zegarach do tego strasznie śmierdziało benzyną raz mnie to szarpanie na zimnym wygląda na zbyt bogatą mieszankę na komputerku wyskakuje mi niesamowicie wysokie spalanie, moje typy to:
-sonda
-przepływka
- któryś z czujników (obstawiam stukowy)
myślę na tym EGR-em może on mieć coś wspólnego z tym?
-sonda
-przepływka
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Podejrzewam,że po odpięciu przepływomierza wyskoczył Ci bład P0100 lub Po101. Sprawdź,czy nie masz innych błędów,w tym "wirusa" P0170. Obstawiałbym mimo wszystko przepływomierz. A czy po odpalenui silnika,masz też falowanie obrotów?Maćku pisze:Pany dziś odpiąłem przepływkę i zaraz wyskoczyła mi ikonka silnika na zegarach do tego strasznie śmierdziało benzyną raz mnie to szarpanie na zimnym wygląda na zbyt bogatą mieszankę na komputerku wyskakuje mi niesamowicie wysokie spalanie, moje typy to:
-sonda
-przepływka
Oczywiście!
-
- Zafiromaniak
Nie wiem gdzie szukać tych "kodów" bo na boardzie nic mi nie wyskoczyło nawet. falowanie bardziej wskakuje wpierw na ponad 1tys obr potem schodzi do około 800 obr. falowanie no niby jest ale minimalne bardziej spowodowane poborem prądu przez radio i oświetlenie chyba, że się mylę.... w każdym bądź razie jak poznać ori przpływke od zamiennika?
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Musisz sprawdzić błędy jakimś interfacemMaćku pisze:Nie wiem gdzie szukać tych "kodów" bo na boardzie nic mi nie wyskoczyło nawet.
Podjedz do jakiegoś warsztatu na sprawdzenie błędów lub zakup sobie jakiś kabelek
Na każdym urządzeniu masz oznaczenia producenta - ori jest bodajże z boscha.. a zamienniki to już różne przeróżnisteMaćku pisze:.... w każdym bądź razie jak poznać ori przpływke od zamiennika?
-
- Zafiromaniak
a powiedzcie mi może to być spowodowane niewłaściwym katalizatorem? Kupując Zefira Gość na Stacji Diagnostycznej powiedział mi, że jest "nowy" KAT dokładnie z "walkera" może on być źle dobrany i przydusza auto na zimnym sliniku?
Dzięki Goti teraz wiem czego szukać na moje przepływce z doświadczenia wiem że przepływki Boscha to jedne z najlepszych przynajmniej w beemkach tak jest
Dzięki Goti teraz wiem czego szukać na moje przepływce z doświadczenia wiem że przepływki Boscha to jedne z najlepszych przynajmniej w beemkach tak jest