[Z18XE] błędy: P0136, P0141, P0036
Moderator: Sebu$
-
huzar79
-
huzar79
Byłem sprawdziliśmy z Marcinem na kompie błędy tylko te co wypisałem. Skasowaliśmy te błędy autko chodziło i niby ok. Pojeździłem troszkę po mieście i powrót do domu. W drodze powrotnej jeszcze odwiedziny w markecie na zakupki małe odpalam autko i jest ok lecz po chwili znów silniczek się zapala kontrolka. Cóż bez zatrzymywania do domu pojechałem. Pod domkiem sprawdzam błędy metodą hamulec-gaz-zapłon i pokazuje tylko dwa błędy P00141 i P0036. Trzeciego brak. Nadmienię że po wyświetleniu na kompie błędów był tylko jeden aktywny a dwa nie. HHHMMMM ale tak sobie teraz myślę, że nie pamiętam który był aktywny totalnie z głowy mi wypadło.
-
huzar79
-
huzar79
Cóż. Chciałem odkręcić sondę ale się zapiekła trzeba będzie powalczyć wyciągając rurę całą ale najpierw muszę zakupić nową na zmianę żeby mieć jakby co. Kabelki sprawdzone styki wyczyszczone z trudem ale się udało lecz efekt żaden. Jak było tak jest. Pozostały dwa błędy 0141 i 0036. 0136 po skasowaniu u Marcina zniknął i się nie pojawia.
-
huzar79
-
thom_11
-
strachol86
Temat stary, ale odświeżam. Tydzień borykałem się z 3 błędami w Zafirze 1,8 z18xe. A dokładnie p0036, p0136, p0141. Wszystkie związane z drugą sondą. Sonda pracowała tylko na ciepłym silniku, na zimnym parametry stały. Wymiana na katalagowego boscha nic nie dała. Problem dopiero rozwiązała zamiana kabelków w wtyczce sondy, zgodnie z wytycznymi w starej, oryginalnej sondzie. Mimo tego że bosch był niby katalagowo dobrany do tego kodu silnika zafiry. Wygląd obu sond był identyczny, jak również wtyczki. A jednak po bliższych oględzinach widoczna gołym okiem różnica w kolorach przewodów.