Uszkodzona "pastylka" w kluczyku.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darko198921

Uszkodzona "pastylka" w kluczyku.

#1 Post autor: darko198921 »

Witam, mam taki problem. W kluczyku pekla "pastylka" na pol. Samochodu nie mozna odpalic. Czy znacie jakis sposob by uruchomic samochod w najprostszych ruchach. Nie posiadam 2 kluczyka. Prosze o szybka pomoc.
miodzik

#2 Post autor: miodzik »

Niestety nie ma takiej możliwości.

Ta pastylka to transponder. Jest odpowiedzialny za kontakt kluczyka z immobilizerem. Transponder ma zaprogramowane informacje o Twoim samochodzie i nie wsadzisz innej już wcześniej zaprogramowanego transpondera do swojego kluczyka żeby uruchomić auto.

Jedyne wyjście to kupić czystą kość transpondera i zaprogramować.

Kupić możesz przez allegro albo odezwij się do mnie na PW. Mam jeszcze kilka czystych transponderów, które zostały mi po mojej nauce programowania kluczyków.

Jak już będziesz miał czystą kość transpondera musisz znaleźć kogoś z programatorem (Op-Com) żeby zaprogramował Ci transponder w Twoim kluczyku. Jeżeli nie masz nikogo wśród swoich znajomych kto by posiadał Op-Coma to ktoś z Bydgoszczy z naszego forum też się znajdzie, żeby Ci pomóc.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#3 Post autor: Harry200 »

A czy do zaprogramowania nie trzeba mieć numeru Car Pass :?:
Flora

#4 Post autor: Flora »

miodzik pisze: Jeżeli nie masz nikogo wśród swoich znajomych kto by posiadał Op-Coma to ktoś z Bydgoszczy z naszego forum też się znajdzie, żeby Ci pomóc.
W niedzielę jest spot, na którym można ogarnąć temat, tylko pewnie ciężko będzie się na nim pojawić bez sprawnego kluczyka :lol:
miodzik

#5 Post autor: miodzik »

Harry200 pisze:A czy do zaprogramowania nie trzeba mieć numeru Car Pass :?:
Niestety trzeba meić CarPass. Bez tego nie wejdziemy w możliwość programowania immobilizera.

Zapomniałem dodać, że CarPass bezwzględnie potrzebny ;)
Flora pisze:W niedzielę jest spot, na którym można ogarnąć temat, tylko pewnie ciężko będzie się na nim pojawić bez sprawnego kluczyka :lol:
Właśnie Marcin o Tobie myślałem pisząc o kimś z Bydgoszczy :)

Z niesprawnym kluczykiem da się pokazać na spocie ;) ale niestety nie da się przyjechać Zafirką ;)
Flora

#6 Post autor: Flora »

Jak już będzie nowa pastylka to się ją zaprogramuje, tylko potrzebuję instrukcji jak to zrobić w ZA, bo mam jedynie z ZB. Ale poczekamy co na to sam zainteresowany.
darko198921

#7 Post autor: darko198921 »

Panowie, znalazlem juz goscia ktory mi to zrobi. Przedstawilem mu w czym problem. Musze jedynie wyjac immobilizer. Jutro do niego jade. Powiedzial ze na podstawie imobilizera dorobi nowy transponder.
Dzieki wielki wszystkim za pomoc i sugestie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”