Poczytaj o TestMode - temp. silnika http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1793rafant4011 pisze:Koledzy możecie podpowiedzieć gdzie w zośce B jest pokazywana, wyświetlana temperatura silnika, płynu chłodniczego lub oleju???
[B]Temperatura płynu chłodzącego w dieslu
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
http://img697.imageshack.us/img697/6122 ... 13a.th.jpg
czy tu jest pokazana temperatura?? w 3 rubryce??
czy tu jest pokazana temperatura?? w 3 rubryce??
- Broda_2014
- Przeglądacz
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel_zafira
- Zafiromaniak
- Broda_2014
- Przeglądacz
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel_zafira
- Zafiromaniak
Też tak miałem ale tylko jak rano bryczka była zimna i troszkę ostrzej się rozpędzałem. Gdy traktowałem silnik prawidłowo tzn. powoli go bujałem do 5 biegu bez ostrego wciskania gazu komunikat już się nie pokazywał , potem jak się motor zagrzał można już było pojechać ostrzej.yuri1986 pisze:I jescze jest u mnie problem z wyswietlaniem poziomu plynu. Poziom na zimnym jest z 3-4 mm wyżej niz stan cold a wyzuca mi zeby sprawdzic poziom plynu. Ale dzieje sie to tylko raz po kazdym odpaleniu na zimnym silniku.
Mam tak do dziś i się do tego przyzwyczaiłem ale stawiał bym tu na zaworek w korku zbiorniczka wyrównawczego.
Ostatnio zajrzałem pod maskę, a w zbiorniczku wyrównawczym nie mam płynu (zimny silnik) - tzn. jest na samiutkim dnie jakieś 'parę kropel". Na wiosnę wymieniałem rozrząd kompletny, więc również płyn. Zrobiłem trochę kilometrów i nic się nie działo, i nie dzieje. Żadnej kontrolki na wskaźnikach. Auto teraz gorzej odpala, ale to raczej kwestia świec żarowych i nie ma nic z tym wspólnego. Co radzicie? Dolać i zobaczyć co się będzie działo?
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
witam dolać rozgrzać silnik i obserwować , szukać wyciekurobas pisze:Ostatnio zajrzałem pod maskę, a w zbiorniczku wyrównawczym nie mam płynu (zimny silnik) - tzn. jest na samiutkim dnie jakieś 'parę kropel". Na wiosnę wymieniałem rozrząd kompletny, więc również płyn. Zrobiłem trochę kilometrów i nic się nie działo, i nie dzieje. Żadnej kontrolki na wskaźnikach. Auto teraz gorzej odpala, ale to raczej kwestia świec żarowych i nie ma nic z tym wspólnego. Co radzicie? Dolać i zobaczyć co się będzie działo?
Witam,
dzisiaj postanowiłem sprawdzić temperaturę cieczy chłodzącej. Po przejechaniu ok. 50 km temperatura wynosiła 58*C. Jechałem autostradą ze stałą prędkością 110 km/h (tempomat) na 6 biegu i 2000 obrotach/min. Temperatura na zewnątrz 3*C i padał deszcz ze śniegiem. Po przyjechaniu do domu (łącznie zrobiłem 100 km) temperatura na postoju skoczyła do 60*C. Czy to oznacza, że mam do wymiany termostat?
P.S. jeszcze mam jeden problem, po odpaleniu zimnego silnika z rury wydechowej przez 2 sekundy wydobywają się duże ilości gryzącego i śmierdzącego dymu koloru szarego. Czy ktoś też miał taki problem?
Pozdrawiam.
dzisiaj postanowiłem sprawdzić temperaturę cieczy chłodzącej. Po przejechaniu ok. 50 km temperatura wynosiła 58*C. Jechałem autostradą ze stałą prędkością 110 km/h (tempomat) na 6 biegu i 2000 obrotach/min. Temperatura na zewnątrz 3*C i padał deszcz ze śniegiem. Po przyjechaniu do domu (łącznie zrobiłem 100 km) temperatura na postoju skoczyła do 60*C. Czy to oznacza, że mam do wymiany termostat?
P.S. jeszcze mam jeden problem, po odpaleniu zimnego silnika z rury wydechowej przez 2 sekundy wydobywają się duże ilości gryzącego i śmierdzącego dymu koloru szarego. Czy ktoś też miał taki problem?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2015, 21:25 przez marcin78wawa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Sprawdź parametry silnika i nasycenie DPF-u - jeżeli go masz.
Wymień termostat
Wymień termostat
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.