[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#46 Post autor: janekW67 »

Całe szczęście,w Polsce mimo wszystko taniej!
Oczywiście!
GOTI

#47 Post autor: GOTI »

Zafek80 pisze:W PL też takie ceny ??
Szok w trampkach :mysli:
Pewnie takie same tylko w PLN

Ceny adekwatne do zarobków tj. waluty także moim zdaniem nie ma co przeliczać sobie ceny z euro (po przeliczniku x4) na złotówki.
Widze to po funcie i nie dziwią mnie nie które ceny ;)
Piasek

#48 Post autor: Piasek »

Ogólnie zdziwiony jestem bo ZA to przecież wiekowy już samochód, poza tym to nie Ferrari żeby ceny części zamiennych były jakieś kosmiczne.
Skasowany użytkownik 16629

#49 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Koledzy to nie miejsce na porównywanie cen w innych krajach ;)

Wracając do tematu, dzisiaj znowu wywaliło mi check :[ tym razem błąd P0130-08 czyli pierwsza sonda... oczywiście po skasowaniu błędu nie pokazał się przez 50km, ale to już jest namiar na kolejny element do wymiany, więc po wypłacie będę szukał nowej sondy-tak, nowej, a nie używki, bo tu już jednak chyba nie warto szukać używki... nie wiem tylko czy szukać GM, NTK czy Bosch czy cokolwiek innego, może jakaś pomocna dłoń?
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#50 Post autor: janekW67 »

Siemens 5WK91701
Oczywiście!

#51 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Janku dziękuję i takowej będę szukał (w sumie to chyba GM stosowało na pierwszy montaż), oczywiście punkcik za pomoc poszedł. Teraz wracając do tematu... postanowiłem zamontować trójniczek do gniazda zapalniczki. Zakupiłem za niecałe 12zł marki Forever w pewnym markecie, wygląda przyzwoicie, 3 gniazda, jedno USB (500mA-czyli wystarczy ledwo do podtrzymania-słabe). Po przeczytaniu opinii w sieci postanowiłem na dzień dobry wymienić kabel zasilający na grubszy, zakupiłem mocowanie bezpiecznika szklanego (dałem 4A i nie wiem czy nie za mocny), konektorki i inne duperele. Ładnie polutowałem w domu wszystko, poskładałem, przemierzyłem i poszedłem do auta godzinę temu. Podłączyłem, zapłon i dym, strzał... hmmm WTF? Wziąłem do domu, zwarcie po całości, moduł do USB poszedł w p...u, wylutowałem go, wkleiłem samo gniazdo, aby dziury nie było, poskładałem i z powrotem do auta z miernikiem czy nie spaliłem czegoś w aucie i... przekonałem się, że na zapalniczce czarny kabel to jest +, więc wcześniej podpiąłem na odwrót i USB poszło, ale to jednak nie problem, bo i tak było słabe, choć szkoda. Teraz ładnie działa, podkleiłem na rzepie od strony pasażera i zauważyłem, że nawigację mogę przykleić na małej szybce od strony kierowcy... nosz k... mać, dlaczego nie zrobiłem dłuższych kabli, zamontowałbym trójnik pod włącznikiem świateł i bez problemu by można było i nawi i telefon ewentualnie podpiąć bez walania się kabli po kolumnie kierownicy... ech, będzie poprawka w wolnej chwili. Zdjęć nie ma, bo ciemno się robi wcześnie, w dobrych warunkach się zrobi i wrzucę

#52 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Za kolegą Bazyliszkiem zamówiłem sobie etui na okulary... zgodnie z instrukcją obciąłem "choinki" i poszedłem do auta i... nosz k... mać, niepotrzebnie je obciąłem i zamówiłem plastiki montażowe. Panowie/Panie, jeżeli ktoś tak, jak ja ma od strony kierowcy zamontowany uchwyt, a nie zaślepki to etui pasuje plug and play, nie trzeba żadnych plastików, żadnego obcinania itp. niepotrzebne koszta i robota, ale oczywiście etui i tak pasuje tylko kłopotliwe jest przykręcanie śrubek. Niestety po zamontowaniu znalazłem info na forum, że pomieści co najwyżej okularki korekcyjne ;) zatem moje aviatory mieszczą się w pozycji pionowej z niedomkniętym schowkiem (w pozycji poziomej boję się, że zaczną się prostować od nacisku sprężyny)... Nie myśląc długo znalazłem i zamówiłem schowek ze stelażem na podsufitkę z vectry b, koszt 35 zł z wysyłką (wyjątkowo tani, jest kilka sztuk, dla zainteresowanych podam namiar). Przy okazji podrążyłem temat schowków, których mało w Zosi moim zdaniem i wykopałem małe schowki siatkowe (coś w stylu serii B u stóp pasażera) oraz siatki na rzep-plan przykleić do oparcia kanapy pasażerów (np. na bańkę oleju, drobne duperelki). Niestety dopóki wożę pełny zapas w bagażniku to kombinuję, aby jednak trochę miejsca wygospodarować w bagażniku :) Jutro może uda się zrobić fotki etui to dorzucę
Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#53 Post autor: Maćku »

hmm to mówisz że tylko korekty się zmieszczą :/ szkoda liczyłem na moje by tam schować.
Obrazek
Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#54 Post autor: norris_85 »

ja w swoim schowku okularowym trzymam pilotki i nic im nie dolega ;) co prawda schowek nie przylega ściśle do podsufitki ale w niczym to nie przeszkadza, nic tam nie drga, nie odskakuje, na okularach też zero śladów
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#55 Post autor: SD72 »

kacza1982 pisze:Za kolegą Bazyliszkiem zamówiłem sobie etui na okulary... zgodnie z instrukcją obciąłem "choinki" i poszedłem do auta i... nosz k... mać, niepotrzebnie je obciąłem i zamówiłem plastiki montażowe. Panowie/Panie, jeżeli ktoś tak, jak ja ma od strony kierowcy zamontowany uchwyt, a nie zaślepki to etui pasuje plug and play, nie trzeba żadnych plastików, żadnego obcinania itp. niepotrzebne koszta i robota, ale oczywiście etui i tak pasuje tylko kłopotliwe jest przykręcanie śrubek. Niestety po zamontowaniu znalazłem info na forum, że pomieści co najwyżej okularki korekcyjne ;) zatem moje aviatory mieszczą się w pozycji pionowej z niedomkniętym schowkiem (w pozycji poziomej boję się, że zaczną się prostować od nacisku sprężyny)... Nie myśląc długo znalazłem i zamówiłem schowek ze stelażem na podsufitkę z vectry b, koszt 35 zł z wysyłką (wyjątkowo tani, jest kilka sztuk, dla zainteresowanych podam namiar). Przy okazji podrążyłem temat schowków, których mało w Zosi moim zdaniem i wykopałem małe schowki siatkowe (coś w stylu serii B u stóp pasażera) oraz siatki na rzep-plan przykleić do oparcia kanapy pasażerów (np. na bańkę oleju, drobne duperelki). Niestety dopóki wożę pełny zapas w bagażniku to kombinuję, aby jednak trochę miejsca wygospodarować w bagażniku :) Jutro może uda się zrobić fotki etui to dorzucę
Ja nie rozumiem o jakim obcinaniu piszesz ;)
pitER

#56 Post autor: pitER »

to ja poproszę o namiar na podsufitkę...
:piwo:

#57 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

bazyliszek72 pisze:Ja nie rozumiem o jakim obcinaniu piszesz ;)
Dokładnie mówię o TYM
Nie sprawdziłem, więc mój błąd, przyznaję się bez bicia, oczywiście etui i tak działa tak jak powinno :)

Widzę, że kolega norris_85 przetestował dogłębnie, więc chyba też będę je woził bez woreczka :) dzięki dobry człowiecze
pitER pisze:to ja poproszę o namiar na podsufitkę...
:piwo:
Jak najbardziej proszę bardzo schowek. Paczka dzisiaj przyszła, ale nawet nie rozpakowałem... wróciłem niedawno z pracy, więc chęć na złocisty napój większa ;)
Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#58 Post autor: Maćku »

kacza1982 pisze:Jak najbardziej proszę bardzo schowek. Paczka dzisiaj przyszła, ale nawet nie rozpakowałem... wróciłem niedawno z pracy, więc chęć na złocisty napój większa
Noi pupa ja takiego nie dam, bo ma zaraz przyciski od szyberdachów, a do tego awaryjne zamykanie przedniego :/
Obrazek

#59 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Maćku pisze:Noi pupa ja takiego nie dam, bo ma zaraz przyciski od szyberdachów, a do tego awaryjne zamykanie przedniego :/
Niestety w wersji z szybrem ten pomysł nie wypali... Dzisiaj rozpakowałem paczkę i jest całkiem w porządku, co prawda trzeba wymyć i brakuje jednego kołka plastikowego, ale to akurat mały problem, za to jest gumowa mata w środku i co dziwne lampka podświetlenia (wydawało mi się, że sprzedający ją wyciągnie) czyli praktycznie cały komplecik za 35zł z kurierem, super cena. Dzisiaj także przejechałem się po sklepach okolicznych w poszukiwaniu transmitera, dlaczego transmiter? Proste, bo nie chcę wymieniać radia, które zaj...iście gra, super ściąga radio i poza tym-sterowanie z kierownicy i wyświetlacz i nie kusi innych, bo szkoda szyby. Znalazłem jeden sklep, producent BLOW, ale gościu w sklepie cienki, bo twierdzi, że radio w samochodzie to odbiera, a antena nie ma tu nic do rzeczy (pytałem czy to nie będzie problem, że podłącze transmiter pod zapalniczkę, a antenę mam na tyle auta)... no cóż mi się wydawało, że aby radio odbierało stacje to potrzebuje anteny, nie każdy jednak, dodatkowo spytałem czy ten transmiter nadaje rds i odpowiedź: pierwsze słyszę, aby jakikolwiek model to potrafił, nie chce mi się komentować, ale chyba kupię, bo cena taka sama jak z alle... z wysyłką, po zakupie pochwalę się....

Wracam do tematu schowków, których moim zdaniem mało... planuję kupić dwa małe siatkowe (w stylu Zosi B, ale mniejsze) na boki konsoli środkowej oraz jakieś 2 większe do bagażnika na rzepach do powieszenia na tylną kanapę (na olej, rękawice i wszystko co się wala po bagażniku). Dodatkowo odnośnie jakiegoś miejsca na okularki, możnaby kupić taką siateczkę na rzepach i przywalić do podsufitki, są dostępne w innych kolorach niż szary, można spróbować-mi na razie spasował jednak ten, który kupiłem, nie domyka się co prawda z moimi okularami, ale sprawdza się :) Jeżeli ktoś ogarnia alle... to znajdzie to co ja-małe schowki na konsolę i firmę, która robi masę wymiarów na rzepach i nie tylko do bagażnika (w razie czego służę pomocą)

#60 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Dzisiaj bardzo niemiło się zawiodłem... kupiłem ledy, poleciłem kilku osobom i niestety w oświetleniu tablicy jedna dzisiaj zaczęła migać, później więcej nie świeciła niż świeciła... jutro postaram się zajrzeć do niej, ale wątpię, aby to był słaby styk (metoda stukania w lampkę nie działa). Niestety, chyba jakość raczej kiepska, ale koszt nie był duży, jednak wpadłem na ciekawy pomysł, aby zamiast tych ledów wszczepić moje z taśmy, którą używałem do podświetlenia kuchni, jest w silikonie to raz, ma gęsto osadzone diody i świeci bardzo przyzwoicie, ale niestety w ciepłym białym kolorze-to ma duży plus, bo przynajmniej na przeglądzie się nikt nie przyczepi :) Z ciekawostek dodam, że w poprzednim aucie zastosowałem tą taśmę w podsufitce i było bardzo dobrze, a pierwszy raz poza domem-u brata w Leonie 2 siadł 3-ci stop, tam jest listwa led, dość droga, więc wstawiłem tam taśmę-świeci prawie tak samo jako oryginał i od pół roku żadnego problemu. Przy okazji tak sobie wykombinowałem, że możnaby ją zastosować także w lampce podsufitki-jest tam kupa miejsca i mogłaby świecić na całej powierzchni, a nie tylko w miejscu samej żarówki :) Jednak taka opcja musiałaby być zastosowana we wszystkich lampkach wewnątrz, więc albo wymieniam wszystkie albo kupię taśmę zimną :) hmmmm pomysłów mi się namnożyło, a czasu mało, się zrobi się pokaże

Niestety drugim problemem jest sonda :( coraz częściej pojawia się check, więc dzisiaj pogrzebałem i znalazłem najtańszą opcję NTK za 340zł + 20 przesyłka, więc pora zajrzeć do świnki i ją rozbić ;) (auto jeździ bardzo dobrze, spalanie na ostatnim tankowaniu-9,3l gazu, ale ta kontrolka fuck...)
Zablokowany

Wróć do „Zafira A”