[B]Ramiona i pióra wycieraczek przód i tył - jakie ?
[B]Ramiona i pióra wycieraczek przód i tył - jakie ?
Hej,
Czeka mnie wymiana fabrycznych wycieraczek przedniej szyby i nie wiem na co się zdecydować, oferta jest bardzo szeroka i bardzo różna cenowo
Pod uwagę wziąłem komplet na przednią szybę w rozmiarze 700+550 lub 710+550
Najdroższe oryginalne GM - cena około 170-200
W podobnej cenie Bosch Areo Twin - około 170-190
następnie Valeo Xtrm - około 150-170
chyba najtańsze DIPP - koło 55
(ceny z allegro bez wysyłki)
Jakie macie doświadczenia z wyżej wymienionymi? Jak sprawują się na dłuższą metę. Czy warto dać prawie 200 czy lepiej kupić 3 komplety po 55?
Z góry wielkie dzięki za info gdyż z płaskimi wycieraczkami nie mam wielkiego doświadczenia, w asterce używałem zawsze klasycznych z Boscha i były ok (valeo u mnie się nie sprawdzały).
Pzdr!
Czeka mnie wymiana fabrycznych wycieraczek przedniej szyby i nie wiem na co się zdecydować, oferta jest bardzo szeroka i bardzo różna cenowo
Pod uwagę wziąłem komplet na przednią szybę w rozmiarze 700+550 lub 710+550
Najdroższe oryginalne GM - cena około 170-200
W podobnej cenie Bosch Areo Twin - około 170-190
następnie Valeo Xtrm - około 150-170
chyba najtańsze DIPP - koło 55
(ceny z allegro bez wysyłki)
Jakie macie doświadczenia z wyżej wymienionymi? Jak sprawują się na dłuższą metę. Czy warto dać prawie 200 czy lepiej kupić 3 komplety po 55?
Z góry wielkie dzięki za info gdyż z płaskimi wycieraczkami nie mam wielkiego doświadczenia, w asterce używałem zawsze klasycznych z Boscha i były ok (valeo u mnie się nie sprawdzały).
Pzdr!
Ostatnio zmieniony 21 gru 2015, 21:20 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 4 razy.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Wg specyfikacji technicznej sprawa przednich wycieraczek wygląda tak:
Zafira A 600 + 600 mm
Zafira B 700 + 550 mm (na tyle jest 350 mm)
Ja oczywiście szukam do ZB, które są niestety znacznie droższe niż do ZA
Póki co skłaniam się do wypróbowania najtańszych, jeśli okażą się kiepskie to zainwestuje w Bosch Areo Twin.
Zafira A 600 + 600 mm
Zafira B 700 + 550 mm (na tyle jest 350 mm)
Ja oczywiście szukam do ZB, które są niestety znacznie droższe niż do ZA
Póki co skłaniam się do wypróbowania najtańszych, jeśli okażą się kiepskie to zainwestuje w Bosch Areo Twin.
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W dziale Giełda masz świeżą ofertę http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1601
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
A czy przypadkiem DIPP to nie jest tańsze Valeo
Ja mam obecnie Valeo założone (10mies) i generalnie OK (na szczęscie wyczaiłem je za 80zł), ale trzeba bardzo uważać by ich szybko nie zniszczyć. Np po dłuższym kilkudniowym postoju na wiosne czy w lecie przy seryjnych spryskach latwo je zniszczyć o te pyłki co są na szybie, bardzo pomagają tu spryski z Insignii, bo zwilżają całą szybę a nie tylko kawałek i to w jej połowie
Ja mam obecnie Valeo założone (10mies) i generalnie OK (na szczęscie wyczaiłem je za 80zł), ale trzeba bardzo uważać by ich szybko nie zniszczyć. Np po dłuższym kilkudniowym postoju na wiosne czy w lecie przy seryjnych spryskach latwo je zniszczyć o te pyłki co są na szybie, bardzo pomagają tu spryski z Insignii, bo zwilżają całą szybę a nie tylko kawałek i to w jej połowie
Też stałem przed decyzją jakie pióra kupić. I kupiłem najtańsze za 57 zł. Z perspektywy 4 miesięcy użytkowania, stwierdzam że była to najlepsza decyzja.
1. Niski koszt - nie szkoda częściej wymienić.
2. Najważniejsze - zupełnie inna konstrukcja pozwalająca na wymianę samej gumki za kilka zł ( gumki są zwykłe jak w normalnych wycieraczkach)
Wyglądają całkiem przyzwoicie z kilku metrów nie odróżni od GM czy Valeo. Przeżyły tegoroczne mrozy i i lód na szybie i dalej dobrze pracują. Polecam.
1. Niski koszt - nie szkoda częściej wymienić.
2. Najważniejsze - zupełnie inna konstrukcja pozwalająca na wymianę samej gumki za kilka zł ( gumki są zwykłe jak w normalnych wycieraczkach)
Wyglądają całkiem przyzwoicie z kilku metrów nie odróżni od GM czy Valeo. Przeżyły tegoroczne mrozy i i lód na szybie i dalej dobrze pracują. Polecam.
Ja kupiłem w końcu oryginalne asymetryczne GM do ZB (700+550) w ASO w Chorzowie za 165 zł, kasa to sowita (aczkolwiek na allegro wcale nie jest taniej, a i wysyłkę trzeba doliczyć) i mam nadzieję, że będą sprawować się adekwatnie do ceny
W tym samym salonie nabyłem też spryskiwacze do Insignii
Jak tylko mrozy odpuszczą zainstaluję cały zestaw i oczywiście opiszę wrażenia
W tym samym salonie nabyłem też spryskiwacze do Insignii
Jak tylko mrozy odpuszczą zainstaluję cały zestaw i oczywiście opiszę wrażenia
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 02:22 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...