[A] - bolid - 1,8 Selection, 125 KM, 2003

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
bolid

#46 Post autor: bolid »

muszę przyznać że Zafira to charakterna dziewczyna - skutecznie potrafi domagać się uwagi :>
w poniedziałek była nie w humorze, nie chciała przyspieszać z niskich obrotów, każdą próbę wyjścia z zakrętu na skrzyżowaniu na dwójce kontestowała szarpnięciem, po czym groźnie świeciła checkiem i kontrolką ESP...
więc czym prędzej do doktora...
no i na magiczną cyferkę 202020 dostała cztery świeczki ;)
a jaka zadowolona :D

tak tak świece też trzeba od czasu do czasu wymienić :lanie:
przy okazji cewka sprawdzona i jest OK :)

bolid

#47 Post autor: bolid »

Obrazek
Beskid Żywiecki 2014

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#48 Post autor: miodzik »

Maciek widoki :ok: ;)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#49 Post autor: chabretti »

Super :ok:
Moja nie chciała wjechać na Jaworzynę Krynicką :lol: Może dlatego że jest za mały prześwit ;)

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#50 Post autor: GOTI »

Świetne fotki :ok:
Obrazek

bolid

#51 Post autor: bolid »

Krzysztof, Beskid Sądecki piękne miejsce - niestety byłem tylko raz w okolicach Gorlic.
Co do zdjęć rzeczywiście można odnieść wrażenie, że uprawiam jazdę po górach :D Nazywam to (Sylwek wybacz) "francuski way".
Góry, to zdecydowanie piesze wędrówki, a tutaj to tylko wjazd na górkę w celu zbierania jeżyn (korzystając z tego że gmina zafundowała kilku gospodarstwom na groniu nitkę cienkiego asfaltu ;)

pitER

#52 Post autor: pitER »

Tys piknie heej :)
Za takie widoki to harnaś się należy :piwo:

bolid

#53 Post autor: bolid »

Weekend z motoryzacją - tym razem ZA stała spokojnie zaparkowana a wokół istne szaleństwo czyli 60. Rajd Wisły
rajd 1
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2014, 14:25 przez bolid, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#54 Post autor: chabretti »

Coś fajnego :ok: :f1:
Ja bywałem na 1/4 mili w Ułężu i raz z Tuniem999 na lap race http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=11376 Wojtek miał jeszcze wtedy ZA

bolid

#55 Post autor: bolid »

Tak było w weekend w miejscu które uwieczniłem kilka postów wyżej - wtedy sielanka ;-) a tu:
hopa

pitER

#56 Post autor: pitER »

:driver: fajna hopka :ok:
o dziwo nie było tam kibiców :lol:

bolid

#57 Post autor: bolid »

oj kibiców całkiem spora grupa była na lewo, tuż obok hopki (tam gdzie na zdjęciu jest szałas bacy) :)

bolid

#58 Post autor: bolid »

Potrzebujemy:
  • - czujniki
    - lakier w sprayu pod kolor
    - lakier bezbarwny akrylowy (zapewnia połysk - bez tego czujniki będą odcinać się od zderzaka - oraz ochronę warstwy koloru)
    - coś do odłuszczania
    - papier ścierny 600 (matowienie)
    - coś elastycznego do ochrony szczelin np. ciastolina Play-doh
    - pudło kartonowe (do umiejscowienia czujników podczas malowania; wielkości zapewniającej swobodne malowanie każdego czujnika oddzielnie; ostępy pomiędzy czujnikami min. 10-15 cm)
    - otwornicę dołączoną do czujników i wiertarkę/wkrętarkę
    - wnętrze osłonięte od wiatru, względnie nie zapylone (np. garaż)
    - igła lub pęseta do wyciągnięcia ciastoliny ze szczeliny po malowaniu
Działamy:
  • 1. Papierem matujemy powierzchnię czujników, odpylamy i odtłuszczamy

2. Z ciastoliny formujemy cieniutkie wałeczki, które umieszczamy w szczelinie czujnika pomagając sobie małym śrubokrętem lub nożykiem; wałeczek powinien zasłaniać dno szczeliny jednocześnie odsłaniając jak najwięcej ścianki (co pod ciastoliną nie będzie pomalowane)
    WAŻNE: nie ugniatamy! po zakończonym malowaniu chcemy to przecież łatwo usunąć, gdy lakier będzie jeszcze mokry

3. Pudło kartonowe umieszczamy na stoliku i przy pomocy otwornicy wykonujemy otwory pod czujniki zachowując odstępy

4. w otworach umieszczamy czujniki tak by wystawały ok.3-5 mm ponad płaszczyznę kartonu; można jeszcze raz odtłuścić
    WAŻNE: większe odstępy oraz wystawanie zapewnią możliwość dokładnego pomalowania czujników z każdej widocznej strony i to każdego z osobna; czujniki powinny wystawać z zapasem tak by warstwa którą pokryjemy lakierem nie stykała się z powierzchnią kartonu (inaczej sklei się)

5. Mieszamy spray dobrany pod kolor zgodnie z instrukcją (energicznie przez min. 2 minuty); następnie próbny natrysk wykonujemy na dowolną powierzchnię inną niż nasz karton z czujnikami

6. MALOWANIE KOLOR - malujemy zgodnie z instrukcją; nakładając cienkie warstwy (3-4) cierpliwie (pierwsza nie kryje - nie szkodzi) w odstępach podanych przez producenta lakieru (u mnie to było jakieś 7 minut); natrysk płynnymi ruchami; rozpylamy z odległości 20-30 cm (mgiełką); zmieniamy kąt i kierunki by lakier pokrył każdą powierzchnię (wierzch, brzegi oraz wewnętrzną odsłoniętą część szczeliny; warstwy kładziemy do uzyskania satysfakcjonującego efektu; ja położyłem 3;
    WAŻNE: cienkie warstwy by nie spłynęło, pilnujemy by nie przeschło całkowicie bo się rozwarstwi;

7. MALOWANIE LAKIER BEZBARWNY - malujemy zgodnie z instrukcją; nakładając cienkie warstwy (2) cierpliwie w odstępach podanych przez producenta lakieru (u mnie to było jakieś 7 minut); natrysk płynnymi ruchami; rozpylamy z odległości 20-30 cm (mgiełką); zmieniamy kąt i kierunku by lakier pokrył każdą powierzchnię (wierzch, brzegi oraz wewnętrzną odsłoniętą część szczeliny; warstwy kładziemy do uzyskania satysfakcjonującego efektu; ja położyłem 2;

8. Usuwamy ostrożnie wałeczki pomagając sobie igłą tak by nie uszkodzić polakierowanych powierzchni
    WAŻNE: ciastolinę ze szczelin usuwamy przed wyschnięciem lakieru! najlepiej tuż po położeniu ostatniej warstwy lakieru bezbarwnego;

9. Zostawiamy do wyschnięcia.

Gotowe. Możemy przystąpić do montażu czujników.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

bolid

#59 Post autor: bolid »

Zafira dostała nowy spojler, który ma na celu zwiększyć docisk przy dużych prędkościach oraz poprawić wygląd...
... choć chyba trochę przedobrzyłem...
Obrazek
:lol:

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#60 Post autor: norris_85 »