Błąd układu monitorowania ciśnienia w oponach.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Tiburon

Błąd układu monitorowania ciśnienia w oponach.

#1 Post autor: Tiburon »

Zmieniłem koła na zimowe koła felgi alu nowe fabryczne ale bez czujników ciśnienia.
Wyświetla mi się klucz i komunikat "Sprawdź układ monitorowania ciśnienia w oponach.
Czy jest możliwość wykasowania tego komunikatu , czy też muszę zamontować czujniki w tych kołach?

F-19

#2 Post autor: F-19 »

U mnie, po zmianie kół na te bez czujników wyświetla komunikat "rozpoznano koła zimowe" i zamiast wskazań pojawiają się kreski.

Deleted User 160

#3 Post autor: Deleted User 160 »

Może instrukcja coś o tym mówi. W moim aucie wprawdzie nie mam wyświetlanych aktualnych wartości ciśnienia, tylko kontrolkę na desce, że coś nie tak z kołami, ale w instrukcji przeczytałem że jak zamontuję koła bez czujników i będę jechał non stop przez kilkanaście minut z prędkością powyżej 25 km/h to system się dezaktywuje do czasu zamontowania kół z czujnikami. Sprawdź coś w tym kierunku.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: Bodek »

Tyle jest w instrukcji:

Obrazek Obrazek

czyli powinien być komunikat: rozpoznano koła zimowe, przy załączeniu funkcji odczytu ciśnienia będą kreski przy każdym kole, ale znalazłem też informację, że cały czas miga kontrolka błędu ciśnienia - podobno nie do usunięcia.

Pisano też, że auto wpada w tryb ograniczonej prędkości, ale ASO to zdementowało.

Przy dojazdówkach - monitoruje trzy pozostałe, a na dojazdówce są kreski.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

myszolot

#5 Post autor: myszolot »

W instrukcji jest napisane, że aby układ działał prawidłowo wszystkie koła MUSZĄ być wyposażone w czujniki. Rozpoznanie kół zimowych przerzuca system na tryb awaryjny do czasu zamontowania czujników.
Ja lubię jak w moim samochodzie wszystko działa tip-top, więc zimówki też mam z czujnikami. Ale zarówno felgi, jak i czujniki, mam nie oryginalne, a z firmy Alcar.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”