[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
- map69
- Debiutant
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Według TIS2000:darek_s pisze:Witam może ktos wie jaki powinien byc indeks kodu parktronika dla zafiry b skrzynia manualna czujniki parkowania tylko tyl?
013 - Automat, parktronic P/T
014 - Manual, parktronic P/T
015 - Automat, parktronic T
016 - Manual, parktronic T
Ja nie miałem w interfejsie serwisowym kodu 16 tylko 14 i 22. Przy 14 sypało błędami bo nie mam przednich czujników, przy 22 działa poprawnie (manual, czujniki tylko z tyłu). W tej konfiguracji Parktronic można uruchomić wyłącznie wbijając wsteczny bieg. Włącznikiem P na konsoli można tylko wyłączyć Parktronic jeśli wsteczny jest wbity.
Hej
Czy zamontowanie czujników Valeo w wyprasce czyli poniżej rekomendowanej wysokości niesie jakieś konsekwencje? Czy może jest tak że wypraska odchyla czujniki w górę przez co koryguje ich kąt "patrzenia" na taki jakby były zamontowane wyżej.
Jak zamontuję w wyprasce nie będę łapał krawężników?
Pozdrawiam Grzesiek
Czy zamontowanie czujników Valeo w wyprasce czyli poniżej rekomendowanej wysokości niesie jakieś konsekwencje? Czy może jest tak że wypraska odchyla czujniki w górę przez co koryguje ich kąt "patrzenia" na taki jakby były zamontowane wyżej.
Jak zamontuję w wyprasce nie będę łapał krawężników?
Pozdrawiam Grzesiek
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel: Zafira B 1.9 CDTI, Agila 1.2
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A ja dziś powalczyłem z Valeo i wypraską - sukces. Ale połowiczny. Czujniki działają, owszem, ale chyba ich kąt jest niedobry. Patrzą za bardzo w niebo - sugerując się napisem UP na obudowie każdego z nich. Efekt - przy 50cm od drugiego samochodu od razu ciągłe piiiiiiiiii, wcześniej cisza.Andrzej2503 pisze:montowałem w 5 autach - wszystko będzie GIT!
Jutro ponowny demontaż zderzaka (O! jak mi się nie chce z tym walczyć!).
Jakie macie pozakładane dystanse kątowe aby dobrze to działało? Tak na oko to w miarę poziomo będzie z 10-stopniowymi odwróconymi do góry nogami.
[EDIT 22.03.2013]
Zrobiłem jak pisałem - zmieniłem podkładki na 10-stopniowe oraz odwróciłem "do góry nogami", czyli UP poszło w dół, podkładki kątowe skorygowały kąt działania. Na oko mam jakieś 2-3 stopnie w górę. Jest całkiem OK, działa prawidłowo, faktycznie wykrywają nawet krzaczory za samochodem
Jak zrzucę zdjęcia, to się podzielę moimi Przygodami
Od razu po zakupie auta wstawiłem przeciętny zestaw z Alle* czyli wyświetlacz cm, cztery czujniki w tylni zderzak (wiertło z kompletu przewierciło nawet wzmocnienie), do tego były jeszcze dwa na przód ale darowałem sobie ich montaż...
Starałem się żeby "leżały" jak najbliżej poziomu - wyszło ok i tak pojeździłem z rok aż łomotnęła mnie Corsa w efekcie czego zderzak i wzmocnienie ASO wymieniło na nowe...
Trzy czujniki ocalały, więc dałem im jeden z tych niezamontowanych przednich a oni złożyli mi wszystko jak oryginał, dokładając wypraskę
Teraz "patrzą" bardziej do góry ale działają tak samo dokładnie...
PS. Przy montażu byli tak mili, że zdemontowane czujniki nawet wyczyścili z farby
Starałem się żeby "leżały" jak najbliżej poziomu - wyszło ok i tak pojeździłem z rok aż łomotnęła mnie Corsa w efekcie czego zderzak i wzmocnienie ASO wymieniło na nowe...
Trzy czujniki ocalały, więc dałem im jeden z tych niezamontowanych przednich a oni złożyli mi wszystko jak oryginał, dokładając wypraskę
Teraz "patrzą" bardziej do góry ale działają tak samo dokładnie...
PS. Przy montażu byli tak mili, że zdemontowane czujniki nawet wyczyścili z farby
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, 20:53 przez Magik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja dziś zamontowałem u siebie blendę z czujnikami. Wygląda jak ori, i działa bardzo fajnie.
co ciekawe blende kupiłem nową i to taniej niż na allegro. Cały koszt to 200zł
Nr oem blendy (są w sumie 4 rodzaje) 90567983 . Moja była bez otworów na czujniki bo wiedziałem że i tak będę wiercił, bo nie montowałem czujników pdc oplowskich.
co ciekawe blende kupiłem nową i to taniej niż na allegro. Cały koszt to 200zł
Nr oem blendy (są w sumie 4 rodzaje) 90567983 . Moja była bez otworów na czujniki bo wiedziałem że i tak będę wiercił, bo nie montowałem czujników pdc oplowskich.
- mirek2602
- Przeglądacz
- Imię: Mirosław
- Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
"murzyn1313" miałeś te metalowe podkładki w zestawie czy dokupiłeś gdzieś osobno?? musze zadzwonić do serwisu ile będą chcieli za taką listwę i jak to wyjdzie... dzięki za info
a i jeszcze jedno do czujników miałeś podkładki dystansowe inaczej kątowe?? czy generalnie po założeniu tej listwy patrzą czujniki normalnie a nie pod górę ani w dół....??
a i jeszcze jedno do czujników miałeś podkładki dystansowe inaczej kątowe?? czy generalnie po założeniu tej listwy patrzą czujniki normalnie a nie pod górę ani w dół....??
Podkładki kupujesz osobno,na allegro itp.
Czujniki patrzą trochę do gory, tak jak w oryginale gdyż listwa jest tak uformowana.Nie miałem podkładek. W dół żadne nie mogą patrzyc bo by ci pipczalo non stop.
Na allegro widziałem takie listwy po 150pln,ale używane wiec nie warto skoro nowa wyszła mniej więcej tyle samo (tyle ze w UK)
Czujniki patrzą trochę do gory, tak jak w oryginale gdyż listwa jest tak uformowana.Nie miałem podkładek. W dół żadne nie mogą patrzyc bo by ci pipczalo non stop.
Na allegro widziałem takie listwy po 150pln,ale używane wiec nie warto skoro nowa wyszła mniej więcej tyle samo (tyle ze w UK)