[B]Komunikaty INSP

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
norbert_p

#76 Post autor: norbert_p »

Proponuję wymianę filtra i zatankowanie dobrego paliwa - do pełna. I jeszcze jedno: często tankowanie po kilka litrów, a jednokrotne zatankowanie do pełna ma tutaj duże znaczenie. Przy zatankowaniu do pełna na ściankach zbiornika nie osadza się wilgoć. Przy mniejszym tankowaniu właśnie to może się zrobić (a pogoda ku temu bardzo sprzyja - plucha, duża wilgoć w powietrzu).

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#77 Post autor: Bodek »

Wlej do baku środek, który wytrąca wodę, ja leję profilaktycznie Castrol tda, szczególnie w okresie zimowym, oprócz tego zalecane jest utrzymywanie w zbiorniku paliwa na poziomie wyższym niż połówka baku, tak jak napisał Norbert (Pozdrawiam).
norbert_p pisze:Przy zatankowaniu do pełna na ściankach zbiornika nie osadza się wilgoć. Przy mniejszym tankowaniu właśnie to może się zrobić (a pogoda ku temu bardzo sprzyja - plucha, duża wilgoć w powietrzu).
Oprócz tego:
Marki pisze:Spróbuj jeszcze wypalić ON ze zbiornika do minimum i zatankować w miarę z pewnego źródła.
unikaj kiepskich stacji paliw, miałem coś takiego jak zatankowałem na Bliskiej.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#78 Post autor: Bodek »

mirek2602 pisze:..........
co do inspekcji to jeszcze się nie świeci.. ale nie mam pojęcia na ile jest ustawiona itp. więc chcę sobie na spokojnie wymienić wszystko żeby mieć spokój... i będzie trzeba się udać do kogoś żeby sprawdził na kompie co i jak i żeby ustawił inspekcje od aktualnego przebiegu...???
ile tam wchodzi oleju??
dobrze myślę??/ dzięki za odpowiedź "BODEK" pozdrowienia :piwo:
Wejdź do autka, nie odpalaj, naciśnij i przytrzymaj kasowanie licznika dziennego - po chwili wyświetli się ile jest do przejechania (teoretycznie) ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#79 Post autor: Zdenek2007 »

Bodek pisze:
mirek2602 pisze:..........
co do inspekcji to jeszcze się nie świeci.. ale nie mam pojęcia na ile jest ustawiona itp. więc chcę sobie na spokojnie wymienić wszystko żeby mieć spokój... i będzie trzeba się udać do kogoś żeby sprawdził na kompie co i jak i żeby ustawił inspekcje od aktualnego przebiegu...???
ile tam wchodzi oleju??
dobrze myślę??/ dzięki za odpowiedź "BODEK" pozdrowienia :piwo:
Wejdź do autka, nie odpalaj, naciśnij i przytrzymaj kasowanie licznika dziennego - po chwili wyświetli się ile jest do przejechania (teoretycznie) ;)
A "insp" kasujesz przyciskając jednocześnie hamulec/gaz/zerowanie licznika dziennego wszystko trzymasz wciśnięte i załączasz zapłon (nie odpalasz silnika) po kilku/kilkunasty sekundach na liczniku powinny zamrugać cztery kreseczki i insp skasowane. Jeśli to zrobisz zaraz po wymianie oleju to autko samo przypomni Ci o następnej wymianie.

Wydaje mi się, że tylko hamulec ;) - Bodek
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, 21:50 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz
Imię: Mirosław
Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#80 Post autor: mirek2602 »

wielkie dzięki "BODEK" to sprawdzanie to bez przekręcania zapłonu rozumiem..?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#81 Post autor: janekW67 »

mirek2602 pisze:wielkie dzięki "BODEK" to sprawdzanie to bez przekręcania zapłonu rozumiem..?
Naciskasz pedał hamulca i włączasz zapłon.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz

#82 Post autor: mirek2602 »

janekW67 Bodek pisał wcześniej stronę że do sprawdzenia ile km jest do przejechania do wymiany oleju.. wciska się tylko kasowanie licznika nie wspominał o hamulcu i zapłonie..???

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#83 Post autor: Zdenek2007 »

mirek2602 pisze:janekW67 Bodek pisał wcześniej stronę że do sprawdzenia ile km jest do przejechania do wymiany oleju.. wciska się tylko kasowanie licznika nie wspominał o hamulcu i zapłonie..???
Hamulec i zapłon dodatkowo tylko jeśli chcesz wyzerować (skasować) inspekcję.

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz

#84 Post autor: mirek2602 »

dzięki za pomoc dziś sprawdzałem i wyświetla mi 10000 to tyle jeszcze będzie do przejechania czy jest może nie aktywna..?? bo tak co 10tys chyba się powinno olej wymieniać czy można 15tys jechać spokojnie??

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#85 Post autor: janekW67 »

mirek2602 pisze:dzięki za pomoc dziś sprawdzałem i wyświetla mi 10000 to tyle jeszcze będzie do przejechania czy jest może nie aktywna..?? bo tak co 10tys chyba się powinno olej wymieniać czy można 15tys jechać spokojnie??
Interwał wymiany oleju Opel ustalił na 30 tys. km,ale skrócenie interwału do 10-15tu tys. wyjdzie silnikowi tylko na dobre.
Oczywiście!

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#86 Post autor: Zdenek2007 »

janekW67 pisze:
mirek2602 pisze:dzięki za pomoc dziś sprawdzałem i wyświetla mi 10000 to tyle jeszcze będzie do przejechania czy jest może nie aktywna..?? bo tak co 10tys chyba się powinno olej wymieniać czy można 15tys jechać spokojnie??
Interwał wymiany oleju Opel ustalił na 30 tys. km,ale skrócenie interwału do 10-15tu tys. wyjdzie silnikowi tylko na dobre.

Nie trzeba samemu nic skracać, komputer w aucie skraca interwał w zależności od stylu jazdy/rodzaju tras/ilości rozruchów i częstotliwości wypalania DPF-a, to mądra bestia :lol:

Pedros12

#87 Post autor: Pedros12 »

Napiszcie jak dokładnie sprawdzić ile jeszcze do inspekcji??Nie umiem tego załączyć??
:roll:

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#88 Post autor: Bodek »

Pedros12 pisze:Napiszcie jak dokładnie sprawdzić ile jeszcze do inspekcji??Nie umiem tego załączyć??
:roll:
Otwierasz auto, nic nie odpalasz, naciskasz i trzymasz przycisk zerowania licznika dziennego - po chwili wyświetla się wartość km ;)

Temat o INSP - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz

#89 Post autor: mirek2602 »

dziś wymieniłem olej na Castrola 5W/30 EDGE
nie mam jeszcze kompa żeby podłączyć... po wejściu do autka i trzymaniu guzika od kasowania licznika pojawia się 10000tys do wymiany... czy po kombinacji jednocześnie hamulec/gaz/zerowanie licznika dziennego wszystko trzymam wciśnięte i załączam zapłon. czy po takim zabiegu będzie liczył kilometry do kolejnej inspekcji od początku??? czy to tylko przez OP- COM??? pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#90 Post autor: Bodek »

mirek2602 pisze:dziś wymieniłem olej na Castrola 5W/30 EDGE
nie mam jeszcze kompa żeby podłączyć... po wejściu do autka i trzymaniu guzika od kasowania licznika pojawia się 10000tys do wymiany... czy po kombinacji jednocześnie hamulec/gaz/zerowanie licznika dziennego wszystko trzymam wciśnięte i załączam zapłon. czy po takim zabiegu będzie liczył kilometry do kolejnej inspekcji od początku??? czy to tylko przez OP- COM??? pozdrawiam
INSP kasujesz przyciskając hamulec i przycisk kasowania licznika dziennego, załączasz zapłon i po chwili wyświetli się ---- , dalej powinno wyskoczyć 30 000

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”