[A] Światła przednie z diodami LED
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
W przypadku kontroli mandacik za brak świateł, tak jak pisze kolega kicaj są tylko światłami pozycyjnymi, a co do ceny to widziałem na alegro już za niecałe 900zł.kicaj pisze:tylko ze te swiatla a'la audi nie sa swiatlami do jazdy w dzien a pozycyjnymi
w tym przypadku to są właśnie pozycyjne jak pisze kicaj... z tego co wiadomo to w ZA nie ma dodatkowego obwodu na światła dzienne, więc małe ludziki ze skośnymi oczami musiały jakoś to zrobić czyli poprowadzić z obwodu pozycji... a że design i modne hasło LED może sie podobać to ktoś to może kupi...
a co do DL to może lepiej zastanowić się nad np. przerobieniem przeciwmgielnych na DL...
a co do DL to może lepiej zastanowić się nad np. przerobieniem przeciwmgielnych na DL...
to też może być ciekawe... gdzieś czytałem, że tam jest od 5 do 12 modułów... wiec pełna dowolność...kicaj pisze:quasi gietkie DL
masz na mysli wymontowanie i zamontowanie zamiast? bo jesli tylko przerobienie instalacji to homolgacja nie pozwaladejna pisze: a co do DL to może lepiej zastanowić się nad np. przerobieniem przeciwmgielnych na DL...
ale widzialem juz pare i na zafira-foum mozna znalezc sporo zdjec z A z dodatkowymi DL LED niektore super wygladaja;)
dejna, wlasnie na zafira forum de bylo cos o DL dla ZA OPC... zagladnij tam moze cos znajdziesz (DL=TFL=Tagesfahrtlicht) http://www.zafira-forum.de/showthread.php?t=16744
No a dodatkowo pogooglałem trochę i dowiedziałem się, że do reflektorów soczewkowych - nieważne czy z HID, czy bez - prawdopodobnie spryski będą jednak potrzebne. No ale jak jeszcze piszecie, że te LED to lipa i na DL się nie nadają, to faktycznie lepiej zapomnieć o sprawie.
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli mam w zwykłym reflektorze H7 z niebieską bańką, która daje białe światło, to czy może być to uznane jako złamanie przepisów KRD? Normalnie googlam i googlam, i nic nie mogę sensownego w temacie wygooglać...
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli mam w zwykłym reflektorze H7 z niebieską bańką, która daje białe światło, to czy może być to uznane jako złamanie przepisów KRD? Normalnie googlam i googlam, i nic nie mogę sensownego w temacie wygooglać...
No ja też nie kumam, dlatego przy nadarzającej się okazji może zaskoczę do diagnosty z zapytaniem... Ciekawe, czy będzie wiedział :>Gruka pisze:Ale że jak soczewki i spryski? Albo czegoś nie kumam albo jestem (prawie ?) pewien że do soczewek nie potrzeba spryskiwaczy(mowa o zwykłej no H7 w soczewce)
Lorry, zgadza się ale tylko i wyłącznie w przypadku xenonów,choć do końca to też nie jestem pewien jak to jest bo z tego co się orientuję każda lampa powinna mieć odpowiednie oznaczenie czy nadaje się do xenonów czy nie.Tak więc włożenie xenonów do soczewek i zamontowanie spryskiwaczy w świetle prawa nie jest do końca legalne jeśli lampa nie spełnia wymogów.