[B]Komunikaty INSP
Proponuję wymianę filtra i zatankowanie dobrego paliwa - do pełna. I jeszcze jedno: często tankowanie po kilka litrów, a jednokrotne zatankowanie do pełna ma tutaj duże znaczenie. Przy zatankowaniu do pełna na ściankach zbiornika nie osadza się wilgoć. Przy mniejszym tankowaniu właśnie to może się zrobić (a pogoda ku temu bardzo sprzyja - plucha, duża wilgoć w powietrzu).
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wlej do baku środek, który wytrąca wodę, ja leję profilaktycznie Castrol tda, szczególnie w okresie zimowym, oprócz tego zalecane jest utrzymywanie w zbiorniku paliwa na poziomie wyższym niż połówka baku, tak jak napisał Norbert (Pozdrawiam).
Oprócz tego:norbert_p pisze:Przy zatankowaniu do pełna na ściankach zbiornika nie osadza się wilgoć. Przy mniejszym tankowaniu właśnie to może się zrobić (a pogoda ku temu bardzo sprzyja - plucha, duża wilgoć w powietrzu).
unikaj kiepskich stacji paliw, miałem coś takiego jak zatankowałem na Bliskiej.Marki pisze:Spróbuj jeszcze wypalić ON ze zbiornika do minimum i zatankować w miarę z pewnego źródła.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
Wejdź do autka, nie odpalaj, naciśnij i przytrzymaj kasowanie licznika dziennego - po chwili wyświetli się ile jest do przejechania (teoretycznie)mirek2602 pisze:..........
co do inspekcji to jeszcze się nie świeci.. ale nie mam pojęcia na ile jest ustawiona itp. więc chcę sobie na spokojnie wymienić wszystko żeby mieć spokój... i będzie trzeba się udać do kogoś żeby sprawdził na kompie co i jak i żeby ustawił inspekcje od aktualnego przebiegu...???
ile tam wchodzi oleju??
dobrze myślę??/ dzięki za odpowiedź "BODEK" pozdrowienia
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Zafiromaniak
- Model:
A "insp" kasujesz przyciskając jednocześnie hamulec/gaz/zerowanie licznika dziennego wszystko trzymasz wciśnięte i załączasz zapłon (nie odpalasz silnika) po kilku/kilkunasty sekundach na liczniku powinny zamrugać cztery kreseczki i insp skasowane. Jeśli to zrobisz zaraz po wymianie oleju to autko samo przypomni Ci o następnej wymianie.Bodek pisze:Wejdź do autka, nie odpalaj, naciśnij i przytrzymaj kasowanie licznika dziennego - po chwili wyświetli się ile jest do przejechania (teoretycznie)mirek2602 pisze:..........
co do inspekcji to jeszcze się nie świeci.. ale nie mam pojęcia na ile jest ustawiona itp. więc chcę sobie na spokojnie wymienić wszystko żeby mieć spokój... i będzie trzeba się udać do kogoś żeby sprawdził na kompie co i jak i żeby ustawił inspekcje od aktualnego przebiegu...???
ile tam wchodzi oleju??
dobrze myślę??/ dzięki za odpowiedź "BODEK" pozdrowienia
Wydaje mi się, że tylko hamulec - Bodek
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, 21:50 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Model:
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Interwał wymiany oleju Opel ustalił na 30 tys. km,ale skrócenie interwału do 10-15tu tys. wyjdzie silnikowi tylko na dobre.mirek2602 pisze:dzięki za pomoc dziś sprawdzałem i wyświetla mi 10000 to tyle jeszcze będzie do przejechania czy jest może nie aktywna..?? bo tak co 10tys chyba się powinno olej wymieniać czy można 15tys jechać spokojnie??
Oczywiście!
-
- Zafiromaniak
- Model:
janekW67 pisze:Interwał wymiany oleju Opel ustalił na 30 tys. km,ale skrócenie interwału do 10-15tu tys. wyjdzie silnikowi tylko na dobre.mirek2602 pisze:dzięki za pomoc dziś sprawdzałem i wyświetla mi 10000 to tyle jeszcze będzie do przejechania czy jest może nie aktywna..?? bo tak co 10tys chyba się powinno olej wymieniać czy można 15tys jechać spokojnie??
Nie trzeba samemu nic skracać, komputer w aucie skraca interwał w zależności od stylu jazdy/rodzaju tras/ilości rozruchów i częstotliwości wypalania DPF-a, to mądra bestia
- Bodek
- Zafiromaniak
Otwierasz auto, nic nie odpalasz, naciskasz i trzymasz przycisk zerowania licznika dziennego - po chwili wyświetla się wartość kmPedros12 pisze:Napiszcie jak dokładnie sprawdzić ile jeszcze do inspekcji??Nie umiem tego załączyć??
Temat o INSP - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
- mirek2602
- Przeglądacz
- Imię: Mirosław
- Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
dziś wymieniłem olej na Castrola 5W/30 EDGE
nie mam jeszcze kompa żeby podłączyć... po wejściu do autka i trzymaniu guzika od kasowania licznika pojawia się 10000tys do wymiany... czy po kombinacji jednocześnie hamulec/gaz/zerowanie licznika dziennego wszystko trzymam wciśnięte i załączam zapłon. czy po takim zabiegu będzie liczył kilometry do kolejnej inspekcji od początku??? czy to tylko przez OP- COM??? pozdrawiam
nie mam jeszcze kompa żeby podłączyć... po wejściu do autka i trzymaniu guzika od kasowania licznika pojawia się 10000tys do wymiany... czy po kombinacji jednocześnie hamulec/gaz/zerowanie licznika dziennego wszystko trzymam wciśnięte i załączam zapłon. czy po takim zabiegu będzie liczył kilometry do kolejnej inspekcji od początku??? czy to tylko przez OP- COM??? pozdrawiam
- Bodek
- Zafiromaniak
INSP kasujesz przyciskając hamulec i przycisk kasowania licznika dziennego, załączasz zapłon i po chwili wyświetli się ---- , dalej powinno wyskoczyć 30 000mirek2602 pisze:dziś wymieniłem olej na Castrola 5W/30 EDGE