Wymiana wyświetlacza w Zafirze B

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#136 Post autor: cns80 »

Pytałem o co innego.
Wiem że wyswietlacze się wylogowuje itd.
Pytałem czy pasuje p&p (vectry i signumy miały rózne rozmiary wyswietlaczy, a być moze i typy - dlatego pytam) i czy sama taka wymiana wystarczy żeby miec tą informację na ekranie czy jeszcze trzeba coś kombinować w ustawieniach techem lub opcomem.
Obrazek

drahe
Mieszkaniec
Model:

#137 Post autor: drahe »

cns80 pisze: Czy faktycznie ZB będzie wyświetlała średnie spalanie na głównym ekranie po podmianie wyświetlacza ? I cz on jest plug&play ?
To napisz precyzyjnie o co Ci konkretnie chodzi, np czy wyświetlacz pasuje z Vectry.... Mamy się domyślać co autor miał na myśli ??
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#138 Post autor: Flora »

Typy wyświetlaczy CID w ZB są różne chociażby ze względu na wspomnianą ilość linii. Po logowaniu trzeba poustawiać informacje o peryferiach jakie znajdują się w samochodzie (skonfigurować moduły na szynie CAN).

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#139 Post autor: cns80 »

drahe pisze:
cns80 pisze: Czy faktycznie ZB będzie wyświetlała średnie spalanie na głównym ekranie po podmianie wyświetlacza ? I cz on jest plug&play ?
To napisz precyzyjnie o co Ci konkretnie chodzi, np czy wyświetlacz pasuje z Vectry.... Mamy się domyślać co autor miał na myśli ??
Przecież napisałem wyraźnie czy pasuje p&p. Z tego co napisał Marcin rozumiem że trzeba dłubnąć delikatnie. Z tego co Ty piszesz rozumiem że trzeba określony typ wyświetlacza. Popraw mnie jeśli się mylę. A po czym poznać że wyświetlacz będzie pasował, że da to się w tej konkretnej zafirze odpalić i że ma właśnie 3 linie ? Jakieś oznaczenia ?
Obrazek

wojtas29

#140 Post autor: wojtas29 »

Dobry wieczór
W zafirze z 2011 mam taki oto wyświetlacz

Obrazek

Chciałbym go sobie zmienić, najlepiej na kolorowy, o ile to mozliwe
Ewentualnie ten "ładniejszy" nie kolorowy

Pytanie czy wystarczy go zalogować czy trzeba będzie wymienić radio, ewentualnie komputer
Czy może wystarczy aktywacja op com'em, który z resztą mam

MARK-62

#141 Post autor: MARK-62 »

Wyświetlacz da się wymienić tylko to nie jest takie tanie i nie wiem czy do tego radia opłaca się wymieniać na kolorowy.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#142 Post autor: KIT GTO »

cns80 pisze:
drahe pisze:
Przecież napisałem wyraźnie czy pasuje p&p. Z tego co napisał Marcin rozumiem że trzeba dłubnąć delikatnie. Z tego co Ty piszesz rozumiem że trzeba określony typ wyświetlacza. Popraw mnie jeśli się mylę. A po czym poznać że wyświetlacz będzie pasował, że da to się w tej konkretnej zafirze odpalić i że ma właśnie 3 linie ? Jakieś oznaczenia ?
wystarczy kopić wyświetlacz Cid z oznaczeniem "BN"
każdy wyświetlacz z ZB i AH jest taki sam więc nic nie dłubiesz tylko podmieniasz i programujesz

tadam ;)

Marek kto bogatemu zabroni :lol:

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#143 Post autor: cns80 »

KIT GTO pisze:
cns80 pisze:
drahe pisze:
wystarczy kopić wyświetlacz Cid z oznaczeniem "BN"
każdy wyświetlacz z ZB i AH jest taki sam więc nic nie dłubiesz tylko podmieniasz i programujesz

tadam ;)

Marek kto bogatemu zabroni :lol:
Dzięki Grzegorz. O to mi właśnie chodziło :) Irkowi i Marcinowi też dziękuję za częściowe odpowiedzi :)
Obrazek

MARK-62

#144 Post autor: MARK-62 »

KIT GTO pisze:Marek kto bogatemu zabroni
No właśnie nikt bo ja też wymieniłem i jest git :mrgreen:

Awatar użytkownika
luken66
Debiutant
Model:

#145 Post autor: luken66 »

Do czego służy kabel RGB w wyświetlaczu CID ?

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#146 Post autor: SD72 »

luken66 pisze:Do czego służy kabel RGB w wyświetlaczu CID ?
Odpowiedz w temacie ;) http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

Post nr.9 :D
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 10:15 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.

selwag

#147 Post autor: selwag »

Witam wszystkich

Zmieniłem w zafirce znajomego radio cd30 na cd70 i mam mały problem.
Navi CD 70 działa poprawnie, BC, Radio, UWA, jedynie z czym mam wielki problem to temperatura zewnętrzna. Cały czas pokazuje mi „-40”. Czujnik i kabel są sprawne bo na starym wyświetlaczu jest ok i nie ma żadnych błędów. Na nowym CID występuje cały czas błąd U2139 – nieprawidłowe dane z modułu ster.kolumny kierownicy CIM.

Kombinowałem z index code ale mi nic nie wyszło.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#148 Post autor: drahe »

Ten CID nie jest czasem z Vectry C :P
Zapodaj numer części GM i kod alfa a najlepiej wklej odczyt z opcoma.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

selwag

#149 Post autor: selwag »

Tak z vectry.
Jest szansa czy musze szukac od zafiry?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#150 Post autor: drahe »

Temat do ogarnięcia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”