Zmieniłem koła na zimowe koła felgi alu nowe fabryczne ale bez czujników ciśnienia.
Wyświetla mi się klucz i komunikat "Sprawdź układ monitorowania ciśnienia w oponach.
Czy jest możliwość wykasowania tego komunikatu , czy też muszę zamontować czujniki w tych kołach?
Błąd układu monitorowania ciśnienia w oponach.
Moderator: Sebu$
Może instrukcja coś o tym mówi. W moim aucie wprawdzie nie mam wyświetlanych aktualnych wartości ciśnienia, tylko kontrolkę na desce, że coś nie tak z kołami, ale w instrukcji przeczytałem że jak zamontuję koła bez czujników i będę jechał non stop przez kilkanaście minut z prędkością powyżej 25 km/h to system się dezaktywuje do czasu zamontowania kół z czujnikami. Sprawdź coś w tym kierunku.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tyle jest w instrukcji:
czyli powinien być komunikat: rozpoznano koła zimowe, przy załączeniu funkcji odczytu ciśnienia będą kreski przy każdym kole, ale znalazłem też informację, że cały czas miga kontrolka błędu ciśnienia - podobno nie do usunięcia.
Pisano też, że auto wpada w tryb ograniczonej prędkości, ale ASO to zdementowało.
Przy dojazdówkach - monitoruje trzy pozostałe, a na dojazdówce są kreski.
czyli powinien być komunikat: rozpoznano koła zimowe, przy załączeniu funkcji odczytu ciśnienia będą kreski przy każdym kole, ale znalazłem też informację, że cały czas miga kontrolka błędu ciśnienia - podobno nie do usunięcia.
Pisano też, że auto wpada w tryb ograniczonej prędkości, ale ASO to zdementowało.
Przy dojazdówkach - monitoruje trzy pozostałe, a na dojazdówce są kreski.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
W instrukcji jest napisane, że aby układ działał prawidłowo wszystkie koła MUSZĄ być wyposażone w czujniki. Rozpoznanie kół zimowych przerzuca system na tryb awaryjny do czasu zamontowania czujników.
Ja lubię jak w moim samochodzie wszystko działa tip-top, więc zimówki też mam z czujnikami. Ale zarówno felgi, jak i czujniki, mam nie oryginalne, a z firmy Alcar.
Ja lubię jak w moim samochodzie wszystko działa tip-top, więc zimówki też mam z czujnikami. Ale zarówno felgi, jak i czujniki, mam nie oryginalne, a z firmy Alcar.