OPEL ZAFIRA II 1.9 CDTI 120KM 7 siedzeń 120 000km stan bdb 6

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
slaw85

OPEL ZAFIRA II 1.9 CDTI 120KM 7 siedzeń 120 000km stan bdb 6

#1 Post autor: slaw85 »

Witam wszystkich
Mam zamiar dołączyć do grona posiadaczy Zafiry B. Natrafiłem na takie ogłoszenie (link ponieżej), opis zawiera informacje o usterce zośki. Czy faktycznie sugestia sprzedawcy ,że filtr jest padnięty może być prawdopodobna? Na innych aukcjach gość sprzedaje interfejs m.in. do Opla i dziwne, żeby tego problemu nie diagnozował komputerem. Jeśli tak jest to może ktoś wie jaki kod błędu powinien wyskakiwać? Pytam, bo mam zamiar jechać ją obejrzeć i nie chce aby sprzedawca mnie w maliny wpuścił z niewłaściwą diagnozą. zaznaczę jeszcze ,że jeśli faktycznie to dpf jest padniety to całkowicie chciałbym go usunąć, a nie naprawiać.
http://olx.pl/oferta/opel-zafira-ii-1-9 ... 238e3d07ee

Obrazek

Poprawiłem tytuł tematu. - Rybka
Ostatnio zmieniony 02 gru 2014, 17:12 przez slaw85, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Flora »

Pali się kontrolka check engine i silnik pracuje w trybie awaryjnym ale nie zawsze prawdopodobnie trzeba wypalić dpf bo miga kontrolka świec żarowych.
Wycieraczka od strony kierowcy powinna być niżej. Migająca kontrolka rzeczywiście oznacza, że zostało przerwane wypalanie DPFa, ale silnik pracujący w trybie awaryjnym to inna sprawa. Żeby wypalić filtr wystarczy nagrzać silnik i przegonić samochód około 10 km za miastem. Nie chce mi się wierzyć, że sprzedający wolał napisać o tej 'usterce' zamiast ją 'usunąć'. Trzeba sprawdzić błędy podłączając interfejs lub wypedałować je i wszystko będzie jasne.

slaw85

#3 Post autor: slaw85 »

W rozmowie też wspomniał o przegonieniu jej,ale....czemu tego nie zrobił???!!! Chyba odpuszczę,a na dodatek auto nie posiada klimatyzacji....

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: Bodek »

slaw85 pisze:.......auto nie posiada klimatyzacji....
nie działa :?: czy nie ma :?:

masz nr VIN tego autka :?:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#5 Post autor: Andrzej2503 »

slaw85 pisze:a na dodatek auto nie posiada klimatyzacji
coś nowego - jeszcze nie słyszałem o czymś takim :P (no chyba, że chodzi Ci o to że nie działa)

a tak od siebie to uważam, że ZB w tej cenie/ z tym przebiegiem to fikcja i szkoda czasu na głębszą analizę
sklepik z Zafirami B i C

slaw85

#6 Post autor: slaw85 »

Nie ma klimatyzacji, 2 razy pytałem bo sądziłem,że się przesłyszałem :) chociaż powiem wam,że to całkiem realne,bo znajomy ma golfa VI 2010r i też nie ma klimy- dlaczego, bo poprzedni właściciel a zarazem pierwszy był uczulony i dlatego w salonie zażyczył sobie wersję bez klimy.
O Vin prosiłem,ale do teraz nie dostałem co jest jednoznaczne z tym ,że LIPA. Szukam dalej:)

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#7 Post autor: Maciek »

Zdarza się, klima to był standard, ale jak ktoś sobie wyraźnie zażyczył przy kupnie nowego że nie chce to nie montowali.

Nie wiem czemu, przecież zawsze można jej nie włączać jak ktoś jest uczulony ;)

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#8 Post autor: Flora »

Istniał podstawowy pakiet Essentia, w którym są jedynie nawiewy powietrza. Koszt dodania klimatyzacji ręcznej (nowy samochód z salonu) to prawie 4750 zł.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: KIT GTO »

nad czym sie tu zastanawiać, auto stoi od lata, widać po zdjęciach i nie miał czasu dpf-a wypalić ;)

jarocar

#10 Post autor: jarocar »

nad czym sie tu zastanawiać, auto stoi od lata, widać po zdjęciach i nie miał czasu dpf-a wypalić ;)
być może ,że jest juz tak zatkany że żadne wypalanie nie pomoże ,a jak było jeżdżone na tak zatkanym DPFie to silnik w tyłek nieżle dostał.i to silnik może byc juz padnięty!!!!!!

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#11 Post autor: cns80 »

Pewnie żaden DPF tylko wtryski podlewają aż miło i dlatego sprzedaje :)
Ten przebieg to pewnie liczył od ostatniej wymiany rozrządu :lol:
Widać że samochód styrany mimo prób upiększenia go przez sprzedającego. Szkoda czasu. Nawet jakbym miał 5 km to bym nie pojechał oglądać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#12 Post autor: Tunio999 »

Ogłoszenie jest nieaktywne - archiwum
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”