opel-zafira-1-8-125-km-benz-gaz-7-osobowy-serwisowany-oryg-p

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
pieniążek

opel-zafira-1-8-125-km-benz-gaz-7-osobowy-serwisowany-oryg-p

#1 Post autor: pieniążek »

http://olx.pl/i2/oferta/opel-zafira-1-8 ... 3173857d71

Prośbą o uwagi i sugestie
Pozdrawiam

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 gru 2014, 16:18 przez pieniążek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

Post poprawiłem, proszę się zapoznać z Regulaminem Działu
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

jarocar

#3 Post autor: jarocar »

z polskiego salonu,serwisowane,bezwypadkowe .....
tylko kupować

Skasowany użytkownik 3135

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

za taką cenę, jeszcze z gazem i takim przebiegiem okazja! :D

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#5 Post autor: miodzik »

Kolega chciałby jak sądzę dostać konstruktywne uwagi a nie sugestie co do extra okazji...

Jacek po pierwsze zażądaj możliwie całej papierologii oczywiście od gazu też. Zapytaj dlaczego zakładał gaz i przy jakim przebiegu. Zobacz czy będzie się zastanawiał czy od razu bez wachania powie ile auto mialo w momencie jego zakładania. Każdy kto ma swoje auto będzie wiedział przy jakim przebiegu ma zakładany gaz. Kombinator będzie przeliczał w myśli ile auto mieć powinno przebiegu trzy lata temu. Poproś o VIN, rozkodujemy, sprawdzisz wyposażenie z tym co deklaruje sprzedawca.

Moje uwagi:
Tylna klapa nie jest dobrze spasowana.. Coś za bardzo odstaje. Warto by było się dowiedzieć czemu... Nie ma też zdjęcia samego tyłu a chętnie bym zerknął na obraz auta od jego tylnej części.

Obrazek

Siedzisko kierowcy że tak powiem... uwalone jak po jeżdżeniu nim budowlańca bez przebierania się zaraz po pracy. Zdecydowanie do wyprania. Nie podoba mi się, że jest w takim stanie. Brak zapalniczki samochodowej to pikuś. Mieszek lewarka zmiany biegów jak na 9 czy prawie 10 lat zużyty w zasadzie prawidłowo, jednak trochę nie stosownie do deklarowanego przebiegu. Owszem pewnie każdy powie, że cykl miejski i dlatego tak powycierane, ale ja bym zwracał jednak uwagę na dalsze szczegóły jak np zużycie gum na pedałach sprzęgła i hamulca. Na deklarowane 150 tys nawet w cyklu miejskim nie powinny być znacznie zużyte. Tu niestety zdjęcia nie mamy.

Obrazek

Zdjęcia wnętrza są dośc słabej jakości, ale w moim aucie z tyłu wydaje mi się, że jest czyściej.. Znowu bym się zastanowił, czy auto nie woziło czegoś dużego, brudnego i ciężkiego, bo może się okazać, że silnik jest już zamęczony, ma spore ubytki oleju etc.

Brak tylnej rolety? Czy jednak było coś wożone dużego i ciężkiego?

Obrazek

Oczywiście oględziny w warsztacie samochodowym jak najbardziej wskazane. Sprawdź dokładnie tor jazdy, hamowanie awaryjne, stan zawieszenia i podłogi. Zwróć uwagę, w jakiej kolejności gasną kontrolki po przekręceniu zapłonu i oczywiście czy nie świeci się autko z kluczykiem. Sugerowały by to błąd w pamięci komputera samochodu.

I nie sugeruj się, że ktoś ironicznie napisze Ci, że "to czysta okazja". Zwyczajnie czasem dobre auta się zdarzają, choć jak na rok 2005 i wyposażenie auta (klimatronic, spryskiwacze reflektorów przednich - możliwe że są lampy ksenonowe - tego się nie mogę dopatrzeć po zdjęciach) cena nie jest wyśrubowana.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2014, 21:19 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

pieniążek

#6 Post autor: pieniążek »

Dzwoniłem do faceta. Nr VIN nie poda przez telefon bo oglądał na TVN turbo że nie wolno podawać bo znając nr. można jakiś wałek wykręcić. Nie potrafię tego zrozumieć i już mi się to nie podoba. Auto kupił w lipcu tego roku na wakacje i teraz sprzedaje bo już mu nie potrzebne. Niestety przed środa nie jestem w stanie tam pojechać około 260 km w jedną stronę. W Szczecinie znalazłem Servis Opla Kozłowski i tam chciałem się z nim umówić.

Może na forum jest jakaś dobra dusza która ma bliżej niż ja i mogłaby umówić się z facetem jako klient na sprawdzenie auta w serwisie .Oczywiście na mój koszt płatny z góry + jakaś dobra butelka ewentualnie gościna w pyrlandii :) .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#7 Post autor: miodzik »

pieniążek pisze:Dzwoniłem do faceta. Nr VIN nie poda przez telefon bo oglądał na TVN turbo że nie wolno podawać bo znając nr. można jakiś wałek wykręcić. Nie potrafię tego zrozumieć i już mi się to nie podoba.
Też tego nie rozumiem i też mi się nie podoba.
pieniążek pisze:W Szczecinie znalazłem Servis Opla Kozłowski i tam chciałem się z nim umówić.
A jak zareagował na chęć umówienia się w ASO?
pieniążek pisze: Auto kupił w lipcu tego roku na wakacje i teraz sprzedaje bo już mu nie potrzebne.
Nad tym bym się bardzo poważnie zastanowił.. Kupił auto i po paru miesiącach na sprzedaż? Moim zdaniem mocno podejrzane. Może mieć jakiegoś "trupa w szafie", Skąd w takim razie ma pewność co do przebiegu auta?

z ogłoszenia:

Auto zakupione w polskim salonie.Autentyczny przebieg 147 tyś km. <skąd taka pewność?

Serwisowane z książką serwisową. <- do końca? przez całe 9 lat? w to nie uwierzę..

Po wymianie rozrządu i paska alternatora. <- zainwestował w auto i już sprzedaje? znalazł coś jeszcze co auto boli bardziej?

Instalacja gazowa AG-3 letnia,spalanie 9-10 litrów /100 km. <- muszą być papiery skoro trzy letnia.

Klimatyzacja automatyczna 100% sprawna,szyby el.x4,el. lusterka,

czujniki parkowania, <- tutaj ich nie widać. przydało by się zdjęcie tyłu auta.

domykanie szyb z pilota, <- nie wiem czy było w standardzie wyposażenia salonowego.

centralny zamek z pilota,

blokada skrzyni biegów, <- chyba też nie było na wyposażeniu standardowym.

przyciemniane szyby.

Całość po zdekodowaniu VIN-u wyszło by czy było w standardzie czy dokładane. Włącznie z chormowanymi oringami na wskaźnikach (prędkościomierz...)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#8 Post autor: Rybka »

pieniążek pisze:
miodzik pisze:A jak zareagował na chęć umówienia się w ASO?
powiedział ze autem nie jeździ i można przyjechać do niego.

Chyba już się wyleczyłem z tego auta.

Jeden temat - jedno auto. :>
Posta wydzieliłem do nowego tematu. http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=18027
Ostatnio zmieniony 07 gru 2014, 08:23 przez Rybka, łącznie zmieniany 2 razy.

pieniążek

#9 Post autor: pieniążek »

Rybka pisze:Jeden temat - jedno auto. :>
Wiem przepraszam. siedze w pracy i robie to na telefonie i coś nie mogę tego ustrojstwa ogarnąć. jeżeli mógłyś połączyć posty będę wdzięczny i obiecuje poprawe

pieniążek

#10 Post autor: pieniążek »

wszystkim dziękuje i temat do zamknięcia. Raczej na pewno będzie Zafira B.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#11 Post autor: Bodek »

Zamykam
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira A”