Wpadający pedał sprzęgła

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Tomekcvc

Wpadający pedał sprzęgła

#1 Post autor: Tomekcvc »

Witam wszystkich! Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Zafiry B 1.9 cdti 120km z 2007 roku. Auto ma udokumentowany przebieg 140 tyś km. Niepokoi mnie jedna sprawa związana ze sprzęgłem. Podczas jazdy na biegu pedał sprzęgła nie tyle wpada w podłogę, co jakby traci ciśnienie i zaczyna "rozsprzęglać" dopiero przy samej podłodze, a do ok połowy skoku pedał jest "miękki". Wystarczy raz, czasem dwa razy wcisnąć pedał i wszystko na chwile wraca do normy. Po za tym sprzęgło nie sprawia żadnych problemów. Sprawdzałem stan płynu hamulcowego, jest lekko przelany ponad max, ponadto ma ciemną barwe. Nie zauważyłem żadnych wycieków i zapoceń na elementach hydrauliki sprzęgła. Czy spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem? Od czego zacząć poszukiwania?

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#2 Post autor: Czesław »

Na początek spróbuj odpowietrzyć i sprawdż czemu nie odbija może spadła sprężyna . :/
czesiek_ze

Tomekcvc

#3 Post autor: Tomekcvc »

Może nie do końca dobrze wszystko opisałem. Pedał sprzęgła ma zawsze taki sam skok, ale układ jakby traci ciśnienie i pedał najpierw jest "miękki" i dopiero w mniej więcej połowie zaczyna rozsprzęglać. Po napompowaniu czuć, że od początku jak naciskam pedał, to rozsprzęglam silnik i skrzynię.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#4 Post autor: firek »

Czarny kolor płynu moze wskazywac na to iż uszczelnienia w pompce się troszkę rozpuściły i poprostu ona nie trzyma cisnienia..

Tomekcvc

#5 Post autor: Tomekcvc »

Mówisz o pompce przy pedale, czy w skrzyni?

adam

#6 Post autor: adam »

Witam.Radzę prędko wymienić płyn hamulcowy - ciemny kolor oznacza że jest stary. Pamiętaj nie tylko hamulce ale pompka sprzęgła również.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
prymus2103
Bywalec
Imię: Robert
Auto: Opel Astra
Model: J
Oznaczenie silnika: A14NEL
Kontakt:

#7 Post autor: prymus2103 »

Takie problemy ze sprzęgłem to proponuję wymienić płyn i dobrze odpowietrzyć , jak pomoże to dobrze a jak nie to niestety trzeba skrzynie drzeć :(
https://www.facebook.com/autoserwisplos ... e=bookmark

Montaż Instalacji Gazowych LPG - http://www.lpgtech.pl/

Sprawy niemożliwe załatwiam od ręki , na cuda trzeba chwilę poczekać :-)

Obrazek

Tomekcvc

#8 Post autor: Tomekcvc »

Dzisiaj na małej trasie sprzęgło "wpadło" dwa razy.. Spróbuję z tym płynem..

Tomekcvc

#9 Post autor: Tomekcvc »

Panowie, jeszcze małe pytanko: u Was też się delikatnie cofa pedał sprzęgła jak naciskacie gaz? U mnie wystarczy oprzec nogę o gaz, a pedał sprzęgła cofa się o ok 1cm, puszczam gaz a pedał wraca na swoje miejsce. Mam tak za każdym razem i tylko na odpalonym silniku podczas jazdy.

Tomekcvc

#10 Post autor: Tomekcvc »

Zdjęcia płynu:
Załączniki
image.jpg
image.jpg

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#11 Post autor: Czesław »

No płyn jest trochę zabrudzony ale po dwóch latach taki właśnie jest i należy go wymienić
:P
czesiek_ze

Tomekcvc

#12 Post autor: Tomekcvc »

Auto mam od tygodnia, więc nie wiem ile płyn może mieć lat ;) W sobotę oddaję auto na wymiane płynu, mam nadzieję, że pomoże.

Tomekcvc

#13 Post autor: Tomekcvc »

Po wymianie płynu wszystko wróciło do normy. Dziękuję za pomoc :)

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#14 Post autor: Crazy »

Panowie, dopadł mnie dzisiaj problem odnośnie pedalu sprzęgła, zatrzymałem się a pod maską luzem przewód lata wpialem go ale niestety pedal dalej wpadniety, pozostało odpowietrzyc, podpowie ktoś gdzie jest odpowietrznik? Bo wydaje mi się, że jest przy tym trojniku co wpinalem przewód ale wolę zapytać
Z góry Dzięki za pomoc
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#15 Post autor: fredas »

Tak 10 albo 11 klucz i ktoś do pomocy
Obrazek
Obrazek