Poprawa docisku tylnej wycieraczki.
Moderator: Sebu$
-
Tomekjan
Witam,
Nie ukrywam, że fakt zbierania wody z połowy tylnej szyby mnie troszkę irytował i też pokusiłem się o podpiłowanie tych dwóch "ząbków" - co zdecydowanie poprawiło docisk wycieraczki. Generalnie chyba można zrobić to bez ściągania ramienia wycieraczki z auta oraz sprężyny.
Nagrałem filmik z tej operacji, może się przyda.
https://www.youtube.com/watch?v=iuXy87pm-fw
Pozdrawiam.
Nie ukrywam, że fakt zbierania wody z połowy tylnej szyby mnie troszkę irytował i też pokusiłem się o podpiłowanie tych dwóch "ząbków" - co zdecydowanie poprawiło docisk wycieraczki. Generalnie chyba można zrobić to bez ściągania ramienia wycieraczki z auta oraz sprężyny.
Nagrałem filmik z tej operacji, może się przyda.
Pozdrawiam.
-
kwaku
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
jeżeli ktos sie zastanawia nad kupnem oryginalnego ramienia żeby sie nie bawić w przeróbki to na swoim przykładzie moge powiedzieć że się to nie opłaca
, dzisiaj kupiłem oryginał-ramie kupione w serwisie firmy Valeo- zapłaciłem 125zł i jakież było moje zdziwienie kiedy po zamontowaniu górna częsć wycieraczki tak okolo 10cm w ogóle nie zbiera wody
a więc czy oryginał czy zamiennik to i tak trzeba piłować
to po co przepłacać tak jak ja to zrobiłem 
-
mariusz_technik
-
Organ18
-
kwaku
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
"ponoć"Organ18 pisze:Po pierwsze nie trzeba nic piłować mało kto wie że ramię idzie odchylić w drugą stronę co ponoć poprawia docisk do szyby , a ja potrzebuję samo ramię wycieraczki najlepiej metalowe bo szlak trafił ramię przy śrubie (przy silniczku )
ps. to własnie piłowanie sprawia że ramie bardziej się odchyla- dociska w kierunku szyby i poprawia docisk pióra
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Z całym szacunkiem do Ciebie i wykonanej pracy ale...Tomekjan pisze:Nagrałem filmik z tej operacji, może się przyda.
Pozdrawiam.
Z tego filmiku to chyba Ty tylko wiesz co zrobiłeś? Głos jakbyś szeptał do lustra i machasz tą wycieraczką jakbyś muchy odganiał...
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Paweł zakładałwamka18 pisze:A co z metalowym ramieniemKtoś montował
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
-
radzio1408
-
Skasowany użytkownik 16629
Tylko i wyłącznie te
Sam przerabiałem temat najtańszego zamiennika, jest dobrze przez kilka miesięcy i znowu to samo albo i gorzej. Kup te metalowe - może nie prezentuje się jakoś wyśmienicie, ale kupa naszej braci już poszło tą drogą i bardzo sobie chwalą, a sam też się za to zabieram
Sam przerabiałem temat najtańszego zamiennika, jest dobrze przez kilka miesięcy i znowu to samo albo i gorzej. Kup te metalowe - może nie prezentuje się jakoś wyśmienicie, ale kupa naszej braci już poszło tą drogą i bardzo sobie chwalą, a sam też się za to zabieram