[A] Kierownica - demontaż, montaż, naprawa

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Bartek22jj

[A]- Jaka jest średnica kierownicy?

#1 Post autor: Bartek22jj »

Mam mały dylemat bo chcem sobie kupić pokrowiec na kierownicę. A nie wiem jaka jest średnica kierownicy. Może ktoś wie jaka jest śr :?: :?:

buli

#2 Post autor: buli »

Witam! Koledzy mam pytanie odnosnie kierownicy a własciwie air bagu. Czy orientuje sie ktos jak mozna naprawic przetarcie,pekniecie w okolicy przycisku włanczania sygnalu? Zauwarzyłem ze wiele zafir ma ten problem i w mojej sie to samo stało.dodam ze posiadam typowa trojramienna kierownice stosowanom takze w astrze 2 itp.Moze ktos zna jakas firme co sie zajmuje takimi rzeczami? Bardzo to wyglada brzydko i obawiam sie ze trzeba by wymienic cały air bag! Jezeli ktos juz sie zajmował ta sprawa prosze o jakas porade!
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 17:37 przez buli, łącznie zmieniany 1 raz.

cbm80

#3 Post autor: cbm80 »

Z tego co widzialem na innych forach, na Allegro mozna kupic te nakladke od frontu kierownicy osobno i wymienic tylko to bez ruszania airbagu. Poszukaj na aukcjach.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#4 Post autor: Maciek »

Można, ale podobno nie jest to zbyt bezpieczne rozwiązanie - przy montażu się jakieś nity usuwa i nakłada tą nakładkę. Przy odpaleniu poduszki, może się kierownica nie "rozerwać" tylko cały ten plastik poleci w twarz.

Najrozsądniej kupić całą poduszkę, ale w stanie idealnym kosztowała będzie ok 250 zł.

Pozdr.
M.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: rzadki »

chyba na opel24 było pokazane jak ktoś wycina okolice przycisku klaksonu i wstawia nowy plastik. o ile dobrze pamiętam wyszło to całkiem ładnie, tylko właśnie, na ile jest to bezpieczne... sam mam takie przetarcie i póki się całkowicie nie rozwali to będę z tym jeździł :)

Wojtek

#6 Post autor: Wojtek »

Też mam takie przetarcie :/
Na allegro sprzedają zaślepki ale część z nich jest twarda a do airbagu musi być miękka więc radzę uważać.
Ja na razie uczę sie żyć z tym przetarciem hehe.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#7 Post autor: scaniairizar »

ja mam załagodzone to czarną izolacją. wiem, pomysł niezbyt fajny, ale jednak lepiej to wygląda niż dziura. teraz przymierzam sie do wymiany całej kierownicy, poniewaz wytarła mi się i skóra już schodzi totalnie. druga kierownica :cry:
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#8 Post autor: rzadki »

scaniairizar pisze:druga kierownica :cry:
to nieźle ją tarmosisz ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#9 Post autor: jendrek »

Ja wymontowałem poduche i podkleiłem przetarcie czarnym klejem do szyb

pozdro.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#10 Post autor: scaniairizar »

rzadki, ja mam naciupane troche kilometrów ;)
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

jeśli ukończyłeś SP to zapewne wiesz co to jest średnica a wtedy pójdzie jak po maśle :lol:

mlody17
Bywalec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#12 Post autor: mlody17 »

Witam!
Moj problemik z ZAFIRKĄ jest nastepujący. Mianowice pękł mi przycisk od sygnału na kierownicy i co dalej?? czy musze wymienić całą kierownice na nową czy co?? Z góry dzięki za pomoc ;)

dejna

#13 Post autor: dejna »

generalnie jeżeli chce Ci sie bawić i masz zdolności w palcach to możesz spróbować to naprawić... ewentualnie zrobić jakąś sztukówkę... z innyego przycisku (rozumiem, że mówimy o plastiku, któy jest pod gómową osłoną...?)

mlody17
Bywalec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#14 Post autor: mlody17 »

Obrazek

chodzi o ten gadżet co jest na nim narysowany klakson:( Mi akurat rozwaliła się ta gumka z prawej strony :/

dejna

#15 Post autor: dejna »

to kup ZAŚLEPKĘ

(przykładowy link)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”