Opel Zafira A 1.8B + GAZ Idealna z Niemiec, serwis
Moderator: Tunio999
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Marcin Vin możesz podawać w temacie którego dotyczy omawiane auto.
Nie musisz osobno wpisywać w drugi temat.
W0L0TGF7552187056
Kod VIN: W0L0TGF7552187056
Model: Astra-g + zafira-
Model Kod: 0QX75
Data produkcji: 28.04.2005
Okres produkcji: od 1998 do 2014
Rejestracja №:
Kod GM * Napęd: XXPJ
Rodzaj silnika: Z18XE
Numer seryjny silnika: 20FD2825
Numer seryjny w / m: 187056
2F4 Radio, cdr 500
2H9 Silnik 18 benzyna
2J1 Posadzki, podłogi wewnętrzne, standardowe
4CU Malowanie zewnętrzne, cm. Katalog kolorów schematu przodu
80i Wnętrze Czarny
80X Ciało i czarne wykończenie wnętrza
80Y Zakończ panel drzwi, czarny
A32 Elektryczne szyby, przód
OS4 Przednie siedzenie, l / s, regulator wysokości z napędem ręcznym
AJ3 Do poduszki powietrznej kierowcy
AJ4 Do poduszki powietrznej pasażera
AN4 Fotelik dziecięcy z systemem bezpieczeństwa
AP0 Boczne poduszki powietrzne, dla l / s
AP1 Na boczne poduszki powietrzne, n /
AQ6 Przednie fotele, regulowane oparcie
AS1 Do zaginania przedniego siedzenia, n /
ASF Poduszka powietrzna, l / s, n / s, ramki do góry
AF0 Zagłówek tylny, tkanina, stałe
Au0 Zamek z pilotem
AY3 Zagłówek, przód, tkaniny, stałe
AY5 Zagłówek tylny, tkanina, centralny
B70 Panel drzwi, otwieranie pokrywy
B75 Zespół pokrywy, bagaż
B86 Listwy boczne drzwi, kolor
BB7 Używane chromowane wewnętrzne klamki
BOC Wykonane w Bochum
C60 Klimatyzacja
C68 Do elektronicznego klimatyzatora
CU3 Francja
D16 Zestaw wskaźników, biały, czarny, chrom pierścień
D75 Zespół uchwytu, zewnętrzny
DA5 Podłokietnik tylny, centralny
DA7 Podłokietnik przedni fotel, lewo
DL8 Lustro, elektrycznie regulowane i podgrzewane, n / s, l / s
DP6 Obudowa
G62 5 śrub kół
GT6 Przełożenie 4.19
JBG Parking dźwignia hamulca, wysoki połysk, chromowany
JL9 Abs
K30 Programowalny kontrola prędkości
K60 Generator, 100amp.
KC5 Gniazdo, akcesoria elektryczne (12c)
LHD Lewostronne jazdy
MG4 Skrzynia manualna, 5-biegowa, sportowa
MM3 Używane z manualną skrzynią biegów
N33 Dla regulowana kolumna kierownicy
N40 Wspomaganie kierownicy, niezmienny boisko
NC0 Sprzęt, Unia Europejska
NP5 Kierownica, skórzane
NT4 Emisje gazów, EWG 05
NW6 Koła, droga, wydłużone otwory 9, 51 / 2jx13
NW9 Kontrola trakcji
P34 Wymiana koła i opony
PAK Wykończenie, ozdobny / Amana
QBE Opony 205/55 R 16-89v
T96 Przednie światła przeciwmgielne
T9K Wykończenie panelu, wnętrze, Amana
TN6 Bateria, 55ah
U07 Beep fanfar
U91 Krótka antena, dach, radio
U96 Głośnik 6, opcja 2
UV5 Wielofunkcyjny wyświetlacz, vat3
V22 Grille, chłodnicy, chromowane profil
V55 Uchwyt góry
VB5 Zderzak częściowo malowane
VU3 Centralny panel instrumentów, węgiel, metaliczny
W1Y Do sterowania radiem na kole kierownicy
W8X Aby uzyskać więcej informacji, instalacji radia
W9U Dinks
XK5 Sprzęt, perła
XL8 Dla 433 MHz
XR2 Płyta, elegancja
Z0W Francja
Z1F Ograniczenia systemowe czujnik, l / s
Z1Y Farba dwie warstwy
ZQ9 Wykończenie zewnętrzne, black out
Nie musisz osobno wpisywać w drugi temat.
W0L0TGF7552187056
Kod VIN: W0L0TGF7552187056
Model: Astra-g + zafira-
Model Kod: 0QX75
Data produkcji: 28.04.2005
Okres produkcji: od 1998 do 2014
Rejestracja №:
Kod GM * Napęd: XXPJ
Rodzaj silnika: Z18XE
Numer seryjny silnika: 20FD2825
Numer seryjny w / m: 187056
2F4 Radio, cdr 500
2H9 Silnik 18 benzyna
2J1 Posadzki, podłogi wewnętrzne, standardowe
4CU Malowanie zewnętrzne, cm. Katalog kolorów schematu przodu
80i Wnętrze Czarny
80X Ciało i czarne wykończenie wnętrza
80Y Zakończ panel drzwi, czarny
A32 Elektryczne szyby, przód
OS4 Przednie siedzenie, l / s, regulator wysokości z napędem ręcznym
AJ3 Do poduszki powietrznej kierowcy
AJ4 Do poduszki powietrznej pasażera
AN4 Fotelik dziecięcy z systemem bezpieczeństwa
AP0 Boczne poduszki powietrzne, dla l / s
AP1 Na boczne poduszki powietrzne, n /
AQ6 Przednie fotele, regulowane oparcie
AS1 Do zaginania przedniego siedzenia, n /
ASF Poduszka powietrzna, l / s, n / s, ramki do góry
AF0 Zagłówek tylny, tkanina, stałe
Au0 Zamek z pilotem
AY3 Zagłówek, przód, tkaniny, stałe
AY5 Zagłówek tylny, tkanina, centralny
B70 Panel drzwi, otwieranie pokrywy
B75 Zespół pokrywy, bagaż
B86 Listwy boczne drzwi, kolor
BB7 Używane chromowane wewnętrzne klamki
BOC Wykonane w Bochum
C60 Klimatyzacja
C68 Do elektronicznego klimatyzatora
CU3 Francja
D16 Zestaw wskaźników, biały, czarny, chrom pierścień
D75 Zespół uchwytu, zewnętrzny
DA5 Podłokietnik tylny, centralny
DA7 Podłokietnik przedni fotel, lewo
DL8 Lustro, elektrycznie regulowane i podgrzewane, n / s, l / s
DP6 Obudowa
G62 5 śrub kół
GT6 Przełożenie 4.19
JBG Parking dźwignia hamulca, wysoki połysk, chromowany
JL9 Abs
K30 Programowalny kontrola prędkości
K60 Generator, 100amp.
KC5 Gniazdo, akcesoria elektryczne (12c)
LHD Lewostronne jazdy
MG4 Skrzynia manualna, 5-biegowa, sportowa
MM3 Używane z manualną skrzynią biegów
N33 Dla regulowana kolumna kierownicy
N40 Wspomaganie kierownicy, niezmienny boisko
NC0 Sprzęt, Unia Europejska
NP5 Kierownica, skórzane
NT4 Emisje gazów, EWG 05
NW6 Koła, droga, wydłużone otwory 9, 51 / 2jx13
NW9 Kontrola trakcji
P34 Wymiana koła i opony
PAK Wykończenie, ozdobny / Amana
QBE Opony 205/55 R 16-89v
T96 Przednie światła przeciwmgielne
T9K Wykończenie panelu, wnętrze, Amana
TN6 Bateria, 55ah
U07 Beep fanfar
U91 Krótka antena, dach, radio
U96 Głośnik 6, opcja 2
UV5 Wielofunkcyjny wyświetlacz, vat3
V22 Grille, chłodnicy, chromowane profil
V55 Uchwyt góry
VB5 Zderzak częściowo malowane
VU3 Centralny panel instrumentów, węgiel, metaliczny
W1Y Do sterowania radiem na kole kierownicy
W8X Aby uzyskać więcej informacji, instalacji radia
W9U Dinks
XK5 Sprzęt, perła
XL8 Dla 433 MHz
XR2 Płyta, elegancja
Z0W Francja
Z1F Ograniczenia systemowe czujnik, l / s
Z1Y Farba dwie warstwy
ZQ9 Wykończenie zewnętrzne, black out
- miodzik
- Zafiromaniak
To znaczy, że auto było szykowane i sprzedawane na rynek Francuski. Często tak jest, że auta z FR na chwilę lądują z DE najczęściej na czas handlu - omijanie podatków, umowa na "turka". Trzeba by zweryfikować tutaj dokładnie pochodzenie auta i legalność papierów.
Ale i czasami bywa, że Niemiec pojedzie do kraju sąsiedniego w tym Polska, bo wahania walut są tak rozmaite oraz różnice podatkowe czy wiele innych czynników, że kupują auta w salonach innych państw.
Pamiętam jak ok 5-6 lat temu, kiedy złotówka była bardzo silna a euro u nas po 2 zł z kawałkiem, opłacało się Niemcom jeździć do nas i kupować auta salonowe, jak Ople właśnie.
I pamiętaj, że w każdym aucie TRZEBA zrobić "pakiet startowy" po kupnie. Czyli filtry, oleje, rozrząd, hamulce. Koszty aby mieć stu procentowo pewne auto to zawsze plus minus 2 tysiące do ceny zakupu auta.
Ale i czasami bywa, że Niemiec pojedzie do kraju sąsiedniego w tym Polska, bo wahania walut są tak rozmaite oraz różnice podatkowe czy wiele innych czynników, że kupują auta w salonach innych państw.
Pamiętam jak ok 5-6 lat temu, kiedy złotówka była bardzo silna a euro u nas po 2 zł z kawałkiem, opłacało się Niemcom jeździć do nas i kupować auta salonowe, jak Ople właśnie.
- a miałeś mi dać znać na PW co tam wyszło.... :>itey pisze:z poprzednią zafirą to się mi udało jak 6 w totka
Im dłużej się przyglądam tym mam podobne wrażenie. Ktoś zrobił rzeźbę miesiąca z tym gazem. Być może wstawiony jest jakiś chinol marki HGW, który robi problemy różnej treści i prościej Ci będzie to wywalić i wstawić coś normalniejszego u nas w kraju. Zaoszczędzisz tym samym sporo nerwów w naprawianiu i poprawianiu paprocha i będziesz wiedział co masz i czym jeździsz. Najważniejsze dla Ciebie, żeby auto było całe, nie bite, nie mające przygód z wodą (powodzie), technicznie sprawne z dobrym silnikiem - bo to najważniejsze. Reszta drobiazgów jest do dociągnięcia.bolid pisze: Obejrzałem zdjęcia, poczytałem opis i zacząłem się zastanawiać (ot taka hipoteza do zweryfikowania dość łatwo) czy przypadkiem nie mamy do czynienia z całkiem ładną zafirą z Niemiec, która została popsuta podczas gazowania w Polsce i trzeba się jej pozbyć
I pamiętaj, że w każdym aucie TRZEBA zrobić "pakiet startowy" po kupnie. Czyli filtry, oleje, rozrząd, hamulce. Koszty aby mieć stu procentowo pewne auto to zawsze plus minus 2 tysiące do ceny zakupu auta.
ajjjj trochę mi wyleciało z głowy - przepraszam. W skrócie - syf kiła mogiła. I lampa przytrzymywana za pomocą szarej taśmy. Z opisu wynikało, że bardzo zmordowana życiem. No i mi taka opinia z ust forumowicza wystarczyła. Więcej nie drążyłem tematu rzeszowianki.miodzik pisze:a miałeś mi dać znać na PW co tam wyszło....
- Luko
- Mieszkaniec
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dobrze by było też sprawdzić to auto u gazownika, żeby się wpiał i sprawdził jak to pracuje...
Daj znać jak będą jakieś postępy
Daj znać jak będą jakieś postępy
Moja Zafira
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
taka rzeźba rzeźnicka to chyba jednak w niemcowni częściej da się spotkać...
http://otomoto.pl/opel-zafira-1-8b-125k ... 96650.html daję to jako przykład, a nie kolejne auto do oceny
http://otomoto.pl/opel-zafira-1-8b-125k ... 96650.html daję to jako przykład, a nie kolejne auto do oceny
jak się okaże, że auto ok i warto się nim bardziej zainteresować, to pojadę oglądnąć je z moim gazownikiem znajomym na pewno.Luko_krk pisze:Dobrze by było też sprawdzić to auto u gazownika, żeby się wpiał i sprawdził jak to pracuje...
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
Witam...
Byłem dzisiaj osobiście oglądać tą Zafirę :> (fotki w dużej rozdzielczości)
DODATKOWO:
1. Podsufitka odklejona od dachu.
2. Bardzo dużo rys nad klamkami kierowcy i pasażera.
3. Świeci się "check".
4. Fotele choć niby odkurzone to i tak do prania się nadają.
5. Instalacja gazowa faktycznie niemiecka - są dokumenty na nią.
6. Po odpaleniu silnik chodzi ok - choć chyba aku do wymiany
7. Ściągnęli pokrywę silnika
8. Silnik wycieków nie ma.
PODSUMOWANIE: Ja bym jej za te pieniądze nie kupił :>
Byłem dzisiaj osobiście oglądać tą Zafirę :> (fotki w dużej rozdzielczości)
DODATKOWO:
1. Podsufitka odklejona od dachu.
2. Bardzo dużo rys nad klamkami kierowcy i pasażera.
3. Świeci się "check".
4. Fotele choć niby odkurzone to i tak do prania się nadają.
5. Instalacja gazowa faktycznie niemiecka - są dokumenty na nią.
6. Po odpaleniu silnik chodzi ok - choć chyba aku do wymiany
7. Ściągnęli pokrywę silnika
8. Silnik wycieków nie ma.
PODSUMOWANIE: Ja bym jej za te pieniądze nie kupił :>
- Albert Einstein
- miodzik
- Zafiromaniak
Wojtek odwaliłeś kawał dobrej roboty.
Przyjrzałem się zdjęciom z bliska. Moim zdaniem auto jest pokolizyjne. Odpryski na drzwiach, zła faktura farby, wyłażące z pod spodu pęcherze...
Na pierwszy rzut oka pewnie bym nie zauważył kilku mankamentów i można by spokojnie je podciągnąć pod wiek auta. Jednak trzeb aby brać auto pod lupę. Moim zdaniem pokazane mankamenty są wyjściem do sporej negocjacji cenowej ale w pierwszej kolejności dokładna diagnostyka. Podnośnik, dokładne oględziny spodu, dobry mechanik, może ASO. Jeżeli jesteś nim zainteresowany podejdź do tego auta z rozwagą. Ale też nie przekreślaj każdego mankamentu. Auta swoje lata już mają....
Marcin pamiętaj, że lalkę trafić będzie ciężko. Nie ta Zafira, to będzie inna. Fajnie, jakbyś miał możliwość kupienia dobrej budy z drobną usterką, której właściciel nie zrobił bo nie jak np. EGR. Wtedy cena jest dobrze negocjowalna przy zakupie a usterkę dzięki pomocy kolegom z forum usuniesz w mig.
Podchodź do zakupu z rozwagą. Jak już zauważyłeś, każdy kto będzie mógł na naszym forum na pewno Ci pomoże.
Pamiętaj, nie ta Zafira to będzie inna...
Przyjrzałem się zdjęciom z bliska. Moim zdaniem auto jest pokolizyjne. Odpryski na drzwiach, zła faktura farby, wyłażące z pod spodu pęcherze...
Na pierwszy rzut oka pewnie bym nie zauważył kilku mankamentów i można by spokojnie je podciągnąć pod wiek auta. Jednak trzeb aby brać auto pod lupę. Moim zdaniem pokazane mankamenty są wyjściem do sporej negocjacji cenowej ale w pierwszej kolejności dokładna diagnostyka. Podnośnik, dokładne oględziny spodu, dobry mechanik, może ASO. Jeżeli jesteś nim zainteresowany podejdź do tego auta z rozwagą. Ale też nie przekreślaj każdego mankamentu. Auta swoje lata już mają....
Marcin pamiętaj, że lalkę trafić będzie ciężko. Nie ta Zafira, to będzie inna. Fajnie, jakbyś miał możliwość kupienia dobrej budy z drobną usterką, której właściciel nie zrobił bo nie jak np. EGR. Wtedy cena jest dobrze negocjowalna przy zakupie a usterkę dzięki pomocy kolegom z forum usuniesz w mig.
Podchodź do zakupu z rozwagą. Jak już zauważyłeś, każdy kto będzie mógł na naszym forum na pewno Ci pomoże.
Pamiętaj, nie ta Zafira to będzie inna...
- Kacperuch
- Zafiromaniak
- Imię: Kacper
- Auto: Skoda
- Model: Octavia2
- Oznaczenie silnika: 19BKC
Powtórzę co Marcin powiedział- dobra robota Wojtek. Na Twoim Marcin miejscu ja bym nie jechał po to. Niby na drzwiach mam podobne obicia (mam ciasno w garażu), ale mi rdza nigdzie nie wychodzi. Może i zły podkład był przy malowaniu, albo ja aż tak nie chlapię drzwiami na prawo i lewo. Maska mi się nie podoba (miałem podobną) i ja bym ją malował. Koszta. Fele jak fele, element, który i Ty jako właściciel pewnie też porysujesz. Baldachim z podsufitki jest po praniu tapicerki, bo raczej nie spotkałem się, żeby od czego innego się zrobiło. Dokup letnie, dokup zimówki.
Pomijam, że ostrość zdjęć jest celowa, żeby nie dopatrzeć się od razu szczegółów, bo jak już ktoś przyjedzie, "napali się" to i handlarz coś opuści wypominając mankamenty. Ale on nawet zatuszowanie takiej rzeczy jak stłuczony halogen, włączeniem światła. Po kimś kto wciska kit już na aukcji, aby opchnąć, nie spodziewasz się, co ukrywa w rzeczywistości i czego się można spodziewać po aucie za miesiąc np. Nie wiadomo co i check skrywa.. Za tą cenę możesz o wiele więcej oczekiwać od auta z tym rocznikiem, bo wcale nie wiadomo czy gaz (ok 2,5 tyś zł) jest tu atutem, bo to stwierdzisz po powiedzmy dwóch, trzesz spalonych butlach.
Z drugiej strony- trzeba wszystko policzyć, plusy i minusy. Cena jest ewidentnie do negocjacji.
Ja bym, po tym co widzę tu, był na nie. Buda musi być bez rdzy, silnik bez skazy, tym bardziej, że to jest auto za 15 koła i na tym się nie zamkniesz.
Pomijam, że ostrość zdjęć jest celowa, żeby nie dopatrzeć się od razu szczegółów, bo jak już ktoś przyjedzie, "napali się" to i handlarz coś opuści wypominając mankamenty. Ale on nawet zatuszowanie takiej rzeczy jak stłuczony halogen, włączeniem światła. Po kimś kto wciska kit już na aukcji, aby opchnąć, nie spodziewasz się, co ukrywa w rzeczywistości i czego się można spodziewać po aucie za miesiąc np. Nie wiadomo co i check skrywa.. Za tą cenę możesz o wiele więcej oczekiwać od auta z tym rocznikiem, bo wcale nie wiadomo czy gaz (ok 2,5 tyś zł) jest tu atutem, bo to stwierdzisz po powiedzmy dwóch, trzesz spalonych butlach.
Z drugiej strony- trzeba wszystko policzyć, plusy i minusy. Cena jest ewidentnie do negocjacji.
Ja bym, po tym co widzę tu, był na nie. Buda musi być bez rdzy, silnik bez skazy, tym bardziej, że to jest auto za 15 koła i na tym się nie zamkniesz.
I to nie pierwszy raz w takim krótkim czasie jaki jestem na tym Forum!!!miodzik pisze:Wojtek odwaliłeś kawał dobrej roboty.
mam nadzieję jeszcze kilka w promieniu ~150km i może zacznę myśleć o Andrzeju ale przeraża mnie ta odległośćmiodzik pisze:Podchodź do zakupu z rozwagą. Jak już zauważyłeś, każdy kto będzie mógł na naszym forum na pewno Ci pomoże.
I tak sobie myślę, że jeśli przy Waszej pomocy trafię na jakąś fajną zośkę, to z kilkoma osobami na pewno porządny sok, albo sok z wkładką trzeba będzie skonsumować...
- miodzik
- Zafiromaniak
Każdy, kto był u Andrzeja, napisze Ci, że do niego nigdy nie jest za dalekoitey pisze:mam nadzieję jeszcze kilka w promieniu ~150km i może zacznę myśleć o Andrzeju ale przeraża mnie ta odległość
Dojechać możesz środkami komunikacji publicznej a Andrzej po Ciebie wyjedzie gdzie trzeba będzie..
Stop Reklamie
Na pewno trafisz porządną Zośkęitey pisze:I tak sobie myślę, że jeśli przy Waszej pomocy trafię na jakąś fajną zośkę, to z kilkoma osobami na pewno porządny sok, albo sok z wkładką trzeba będzie skonsumować...
Może kwestia czasu, choć nie jest to reguła.
Co do soczku bankowo będziesz miał okazję podziękować osobiście na zorganizowanym spocie lokalnym, których w Twojej okolicy nie brakuje
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... na+silnikaitey pisze:Ktoś podpowie?
- Albert Einstein