Wymiana pompy wody.

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Marekww33

Wymiana pompy wody.

#1 Post autor: Marekww33 »

Czy któryś z kolegów wymieniał już pompę wody w Zafirze :?:

Podobno trzeba podnieść silnik, ale co trzeba odkręcić, poluzować itd... żeby to sprawnie poszło.

Marekww33

#2 Post autor: Marekww33 »

Już po bólu - wymieniona.

Obrazek

d.marco

#3 Post autor: d.marco »

Marekww33, gdzie ja wymieniałeś i jaki koszt jeśli sam to powiedz co z czym sie je bo mnie to właśnie czeka.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: scaniairizar »

silnika chyba nie trzeba podnosić, chyba ze coś pomyliłem...
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

troki

#5 Post autor: troki »

Witam
Jak można wymienić pompę wody w zafi a 2.0 di z 2000r.
Spostrzegłem wyciek wody od strony paska, stwierdzam że to pompa siadła :/ . Czy aby ją wymienić wystarczy zdjąć pasek i koło pasowe? Czy niestety trzeba opuścić silnik? Pytam was, bo nie wiem czy się za to zabierać. Mieszkam w Niemczech a jak wiecie wymiana tutaj to niezły koszt :cry: .
Pozdrawiam

Skasowany użytkownik 6483

#6 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

W Zafirze dieslu nie ma paska rozrządu , jest łańcuch, nieśmiertelny ponoć. Jesli masz obudowę rozrządu metalową to masz tam łańcuszek rozrządu a co do wymiany pompy wody to nie sądżę abyś musiał podnosić czy też opuszczać silnik, myślę ,że trzeba po prostu zajrzeć do rozrządu , zdjąć łańcuszek i wtedy zamontujesz pompę. Ja wymieniam pompę wody jak wrócę z gór za tydzień. Wtedy mogę się podzielić wrażeniami z tegoż przedsięwzięcia :piwo:

troki

#7 Post autor: troki »

jarecki69, u mnie widać, że pompa wody jest napędzana paskiem wielorowkowym, niezależnie od rozrządu. Tylko jest ciężko tam dojść i się zastanawiam, czy konieczne jest opuszczanie silnika.

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#8 Post autor: Jaymzarf »

Marekww33, Możesz skrótowo opisać, jak się do tego zabrać??? Jest się to w stanie zrobić bez angażowania warsztatu?
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

alek_jan

#9 Post autor: alek_jan »

mrmajer pisze:Witam

Zauważyłem wyciek w okolicach pompy wody, mam mokry pasek i wyciek płynu chłodniczego.

Czy w zafirze 2,0dti, nr. silnikaY20DTH, 2001r. pompa jest na oddzielnym pasku.
Czy ten pasek który widać z boku silnika to pasek rozrządu?
Chciałbym sam wymienić pompę ale nie wiem czy to mnie nie przerośnie.
Co byście jeszcze zalecali do wymiany jak już będę wymieniał pompę, pasek, napinacz?
W Zosi 2.0DTI rozrząd jest na łańcuchu
Ostatnio zmieniony 18 paź 2013, 16:56 przez alek_jan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#10 Post autor: GOTI »

mrmajer pisze:Czy ten pasek który widać z boku silnika to pasek rozrządu?
To jest pasek wielorowkowy, a rozrząd jest na łańcuchu pod metalową pokrywą ;)
mrmajer pisze:Czy w zafirze 2,0dti, nr. silnikaY20DTH, 2001r. pompa jest na oddzielnym pasku.
Pompa ma napęd z paska wielorowkowego
mrmajer pisze:Chciałbym sam wymienić pompę ale nie wiem czy to mnie nie przerośnie.
Możesz spróbować podjąć sie wymiany - masz info na ten temat w Sam Naprawiam s.110
Jeżeli nie posiadasz Księgi zapraszam tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=375
Obrazek

mrmajer

#11 Post autor: mrmajer »

Dzięki za szybką odpowiedz.
A co byście zalecali zęby wymienić jak już będę wymieniał pompę czy należy wymieniać także pasek i napinacz?

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#12 Post autor: GOTI »

Moim zdaniem jeżeli pasek nie piszczy na wolnych obrotach (zwłaszcza przy niskich temperaturach) to nie warto wymieniać.

Taki pasek to w miare szybka wymiana i można ją przeprowadzić w każdej chwili, a napinacze rzadko kiedy sie wymienia - z reguły są wytrzymałe ;)

Z resztą jak zdemontujesz pasek to określisz w jakim jest stanie i w razie konieczności zakupisz :ok:
Obrazek

darrrrek

#13 Post autor: darrrrek »

Witajcie,

Dziwne odgłosy z rozrządu zmusiły mnie do jego szybszej wymiany. Przy wymianie okazało się, że pompa wody jest zatarta i ma 3 połamane łopatki. Mam zatem pytanie, czy fragmenty łopat mogą krążyć w obiegu czy zatrzymały się np. na nagrzewnicy ? Boję się, że uszkodzi się nowa pompa, dziś jadę gadać z mechanikiem który wymieniał rozrząd czy udało mu się jakieś kawałki wygrzebać.

Obrazek

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#14 Post autor: SD72 »

Zastanawijace jest to co moglo wylamac lopatki i doprowadzilo do zatarcia pompy :mysli:
bazyliszek72

darrrrek

#15 Post autor: darrrrek »

Tak myślę, żeby gdzieś na wężu założyć jakieś sitko, tylko musiał bym obadać gdzie najlepiej, w obiegu silnik nagrzewnica chyba najlepiej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”