[A] Kierownica - demontaż, montaż, naprawa

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
dejna

#31 Post autor: dejna »

musisz zdjac poduszke powietrzna z kierownicy i ssprawdzic czy masz wolny wtyk... jezeli jest wolna koncowka to wystarczy dokupic samo sterowanie do kierownicy... a jezeli niema to chyba nalezaloby cala kierownice zmienic....

Mariusz3

#32 Post autor: Mariusz3 »

Dziekuje bardzo za podpowiedz.To sprawdze czy jest wolna wtyczka.A jesli niema to wymiana calej kierownicy cos da? :mysli: Mam na mysli jak sprawdzic czy radio jest połoczone z kierowncą?Bo jesli nie będzie tej wtyczki wolnej to jesli wymienie cała kierownice z sterowaniem to co dalej :?:

darkp1

#33 Post autor: darkp1 »

Z tego co ja wiem...
Jeżeli masz wtyczkę, masz instalację pod kierownicę, wystarczy zmienić kierownicę na tą z przyciskami i do tego taśmę sterującą i powinno działać. Jeśli nie, to trzeba kupić kierownicę razem z tą taśmą + poprowadzić sterowanie do kostki ISO. Jeśli się mylę, poprawcie mnie. I jak będziesz miał odpiętą poduchę to nie włączaj zapłonu bo Ci błędów nawali ;)

Mariusz3

#34 Post autor: Mariusz3 »

Wlasnie o taka odpowiec mi darkp1 chodzilo :piwo: .Jutro postaram sie to zdjac poduche,mam nadzieje ze to nie filozofja i zobacze co tam jest.Oczywiscie dam znac i jak znam zycie jeszcze napewna bede mial jakies pytania.

darkp1

#35 Post autor: darkp1 »

Z tyłu kierownicy masz 2 śruby, odkręcane torxem, nie wiem jaki rozmiar. Po odkręceniu ich poducha ładnie ci zejdzie.

Mariusz3

#36 Post autor: Mariusz3 »

Wielkie dzieki :)

Mariusz3

#37 Post autor: Mariusz3 »

No niestety zadnej wolnej wtyczki niema :cry: Czyli pozostaje komplet kierownica,przewody z kostka loczoca kierownice z radiem?Te sterowanie w kierownicy jest besposrednio polaczone z radiem tj kostka ISO :?:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#38 Post autor: MieHor »

Kolego Mariusz3, do sterowania radia z kierownicy będziesz potrzebował przynajmniej tych elementów:

kierownica z przyciskami sterowania:
Obrazek

taśma do połączenia przycisków ze złączem ISO:
Obrazek

poduszkę może da się wykorzystać tę co masz

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#39 Post autor: rzadki »

kolego Mariusz3, w tym temacie trochę napisano o sterowaniu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1296
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Mariusz3

#40 Post autor: Mariusz3 »

MieHor dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz ;) Czyli jeszcze tylko pewnie jakis przewod laczocy ta tasme z fotki z kostka ISO i bede mial sterowanko radyjkiem z kierownicy :?:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#41 Post autor: MieHor »

Tak myślę, sam tego jeszcze nie przerabiałem, też nie mam tego sterowania i specjalnie mi na nim nie zależy.

Mariusz3

#42 Post autor: Mariusz3 »

Tak ale fajnie by było miec te sterowanie,taki fajny dodatek ;)

darkp1

#43 Post autor: darkp1 »

Gorzej jest jak w kierownicy masz, a radio podmienione i kupić trzeba :>

Mariusz3

#44 Post autor: Mariusz3 »

darkp1 nie wiem co masz na mysli ale ja mam radyjko w orginale i tylko widzialbym u siebie te sterowanie w kierownicy,sie mi podoba :P

darkp1

#45 Post autor: darkp1 »

Mam to na myśli, że może podmienili Ci radio przy zakupie, tak jak mi np na CAR300 i wtedy będziesz musiał jeszcze nowe radyjko kupić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”