[B]Koło dwumasowe w CDTI - diagnoza, naprawa, wymiana
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Dwumasy padają tak szybko (nowe, po wymianie) bo mało który mechanik wie jak je prawidłowo zamontować.
Każdy postępuje jak z klasycznym sprzęgłem a niestety tutaj trzeba specjalistycznych przyrządów i wiedzy jak je obsłużyć aby nowy zestaw pochodził przynajmniej drugie tyle co poprzedni.
Każdy postępuje jak z klasycznym sprzęgłem a niestety tutaj trzeba specjalistycznych przyrządów i wiedzy jak je obsłużyć aby nowy zestaw pochodził przynajmniej drugie tyle co poprzedni.
Widziałem dwukrotnie jak to się robi i muszę przyznać ze jest kręcenia..ale wydawało mi się że to zwykła podmianka-sztuka za sztukę- z tego co czytam na forum to mam wątpliwości, czy mechanicy u których wymieniałem nie sp...li czegoś!!
Styl jazdy niezbyt wyścigowy ale zmieniam biegi po przekroczeniu 2000-2100 obr/min zeby go nie dusić!
Na chwilę obecną pedał sprzęgła dość wyczuwalnie "bije" a metaliczny odgłos przy wyłączaniu silnika aż przechodniów obraca:(czekam z wymianą bo to kasa, ale chyba nie ma co przedłużać tylko znaleźć dobry warsztat i heja!!
Styl jazdy niezbyt wyścigowy ale zmieniam biegi po przekroczeniu 2000-2100 obr/min zeby go nie dusić!
Na chwilę obecną pedał sprzęgła dość wyczuwalnie "bije" a metaliczny odgłos przy wyłączaniu silnika aż przechodniów obraca:(czekam z wymianą bo to kasa, ale chyba nie ma co przedłużać tylko znaleźć dobry warsztat i heja!!
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Ale z drugiej strony nie można przyjmować ze każdy użytkownik to idiota. Jeżeli kierownik świadomy, wie jak obchodzić się nie tylko z turbodieslem ale i dwumasem i od nowości pokonał dajmy na to 160-200tyś km i sprzęgło domaga się wymiany. Wymienia na zestaw OE który wytrzymuje od kilku kilometrów !!!!! do kilku tysięcy i się rozlatuje no to na moje ewidentna wina montażu. Owszem, może zdarzyć się że trafił się jakiś wadliwy SET ale problem zdychających dwumasów po wymianie to powszechne zjawisko każdej marki bez wyjątku.
Pomijam pacjentów co z salonu wyjechali i po 24 tyś km wrócili na lawecie na zarypane sprzęgło. Jak pisałem - większość (chociażby z opisów na tym forum) wie jak się obchodzić ze sprzęgłem w turbodieslu a mimo to i tak mają z nowymi po montażu problemy.
Na moje to brak wiedzy i narzędzi jak poprawnie zamontować nowy SET aby wytrzymało drugie tyle chociaż co fabryczne jest główną przyczyną tak szybkich awarii nowych zestawów.
Pomijam pacjentów co z salonu wyjechali i po 24 tyś km wrócili na lawecie na zarypane sprzęgło. Jak pisałem - większość (chociażby z opisów na tym forum) wie jak się obchodzić ze sprzęgłem w turbodieslu a mimo to i tak mają z nowymi po montażu problemy.
Na moje to brak wiedzy i narzędzi jak poprawnie zamontować nowy SET aby wytrzymało drugie tyle chociaż co fabryczne jest główną przyczyną tak szybkich awarii nowych zestawów.
3 dni temu podczas wypalania DPF akurat w korku na postoju zaczęło drgać bardzo silnikiem ale później po zakończeniu wypalania było wszystko ok, na drugi dzień rano podczas uruchamiania i gaszenia przez moment silnik wpadł w duże drgania. Przy ciepłym silniku objaw trochę mniejszy. Poza tym żadnych innych objawów. Mechanik stwierdził zresztą niejednoznacznie, że to może być dwumasa. Ja natomiast na podstawie lektury forum obstawiałbym bardziej poduszki.
Co może być przyczyną tych drgań?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Sprawdź poduszki - wyeliminujesz jedno z dwóchAdam112 pisze:3 dni temu podczas wypalania DPF akurat w korku na postoju zaczęło drgać bardzo silnikiem ale później po zakończeniu wypalania było wszystko ok, na drugi dzień rano podczas uruchamiania i gaszenia przez moment silnik wpadł w duże drgania. Przy ciepłym silniku objaw trochę mniejszy. Poza tym żadnych innych objawów. Mechanik stwierdził zresztą niejednoznacznie, że to może być dwumasa. Ja natomiast na podstawie lektury forum obstawiałbym bardziej poduszki.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Dobry wieczór
Dziś odebrałem auto z warsztatu.
Wymieniany był komplet, sprzęgło oraz dual mass.
Pierwsze co zauważyłem, sprzęgło zaczyna brać od samego dołu.
Poza tym, kiedy wcisnę sprzęgło i chcę wrzucić 1 czuć taki delikatny opór i słychać słychać takie stłumione stuknięcie, przyduszam troszkę mocniej i wchodzi 1. tylko za pierwszym razem, tzn, jeżeli nie wyduszając sprzęgła wrzucę luz po czym znowu 1 wchodzi gładziutko, bez oporu i stuknięcia.
Moje pytanie czy sprzęło albo dual mass muszą się jakoś ułożyć? czy to normalne?
Dziś odebrałem auto z warsztatu.
Wymieniany był komplet, sprzęgło oraz dual mass.
Pierwsze co zauważyłem, sprzęgło zaczyna brać od samego dołu.
Poza tym, kiedy wcisnę sprzęgło i chcę wrzucić 1 czuć taki delikatny opór i słychać słychać takie stłumione stuknięcie, przyduszam troszkę mocniej i wchodzi 1. tylko za pierwszym razem, tzn, jeżeli nie wyduszając sprzęgła wrzucę luz po czym znowu 1 wchodzi gładziutko, bez oporu i stuknięcia.
Moje pytanie czy sprzęło albo dual mass muszą się jakoś ułożyć? czy to normalne?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
nie powinny się układać bo to są części fabrycznie dopasowane do siebie, i już nie obowiązuje coś takiego jak "docieranie" (prócz klocków i tarcz hamulcowych ) a jak powinno pracować i jakie dźwięki wydawać nowe sprzęgło to nie wiem, bo zosia to mój pierwszy diesel i pierwszy dwumas. może koś z kolegów więcej się pod tym względem wypowie jak powinno działać nowo założone sprzęgło.wojtas29 pisze:Dobry wieczór
A pro po może ktoś mnie odesłać do tematu jak prawidłowo używać sprzęgła i turbiny w ON, interesują mnie konkrety a nie jakieś mity
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Mechanizm zmiany biegów do regulacji. Dodatkowo sprawdź poduszki silnika bo jak któraś jest zerwana to prawdopodobnie nie wyregulujesz prawidłowo.wojtas29 pisze:Poza tym, kiedy wcisnę sprzęgło i chcę wrzucić 1 czuć taki delikatny opór i słychać słychać takie stłumione stuknięcie, przyduszam troszkę mocniej i wchodzi 1. tylko za pierwszym razem, tzn, jeżeli nie wyduszając sprzęgła wrzucę luz po czym znowu 1 wchodzi gładziutko, bez oporu i stuknięcia.
Nie wierzę ze jest taki tematrafant4011 pisze:A pro po może ktoś mnie odesłać do tematu jak prawidłowo używać sprzęgła i turbiny w ON, interesują mnie konkrety a nie jakieś mity
Mogę Ci na PW napisać bo będzie tego całe 3 zdania Zajechałem 3 dwumasy. Wszystkie z przebiegiem powyżej 200 tys km a nogę mam ciężką więc chyba niezły wynik
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
ZB w benzynie i ON na automacie - nie ma koła dwumasowegorafant4011 pisze:to ślij na pw, tylko jak pisałem; obsługa ON bo z tego co pamiętam to masz LPG w zosi, a one chyba nie maję dwumasy???- popraw jeśli się mylę...
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
W Peugeocie 407np 2.0HDI 16V połączonym z ASB występują 2 skrzynie automatyczne: 5 i 6-biegowa. 6-biegowa jest lepsza, szybsza, oszczędniejsza w paliwie, trwalsza i bezawaryjna... i posiada 2-masowe koło zamachowe a to nie jedyny automat z 2M.
Coraz więcej benzyn tez już koła 2M posiada... zatem to niestety nieuniknione...
Coraz więcej benzyn tez już koła 2M posiada... zatem to niestety nieuniknione...