Problem z wolnymi obrotami.
Moderator: Sebu$
Witam, może pytanie banalne...co to jest map sensor..? a moja wersja niestety nie pokazuje na komputerze ilości zużytego paliwa:( to że pali więcej to z moich wyliczeń tankowania a przejechanych km. Trzeba rzeczywiście wszystko posprawdzać..dzisiaj odstawiłem do nastepnego doktora od aut..zobaczymy co ten zdziała..Pozdrawiam i podziele sie wiadomościami jak by im sie coś udało zrobić:)
Witam, jestem po wizycie u mechanika..muszę trochę pojezdzić by stwierdzić czy jest dobrze..ale już z góry wiem,ze ta usterka, którą nęka moja zafire jest dla nich obca..obroty sa podwyższone tak jak były..podłączyli do komputera i stwierdzają,że błędów nie ma.bo ich nie było..ja już miałem sprawdzane..powiedzieli ,że zresetowali ustawienia przepustnicy..nie wiem na ile to mozliwe w przypadku wg mnie niewykrycia przyczyny wyższych obrotów...chyba ten fachowiec poruszał sie troche jak dziecko we mgle.., na szczescie nie płaciłem na razie..moze ktos ma jeszcze jakis pomysł na te przypadłosci..pozdrawiam dexmarek
Witam wszystkich, z przyjemnością zawiadamiam,że moja zafircia jest w pełni sprawna.Tzw. fachowcy, mechanicy nowego pokolenia ograniczają się tylko do podłączenia komputera i...rozłożenia rąk z podsumowaniem"błędów nie ma ..ja tu nic nie widze.." a zafircia chodzi dalej tak samo..Zakasałem rękawy i skorzystałem z rad przychylnych klubowiczów. Zdemontowałem przepustnice..trochę benzyny, WD 40 i!!! cud!! chodzi jak ta lala!! Dzięki wszystkim za porady, które bardzo się przydały:)!
Siema koledzy/.Co radzicie?Mam wolne obroty po nagrzaniu około 740,a powinny być 760-840.Auto dobrze chodzi i pali,ale może lepiej.
Zmieniać,czy nie zmieniać?
Zmieniać,czy nie zmieniać?
U mnie cały czas wahały się w granicach 750 o/min, a po ostatnich mrozach skoczyły do 850-900 o/min i nawet po porządnym nagrzaniu silnika nie spadają...przyszło mi do głowy, że może to być związane np. ze zwiększeniem ładowania aku. Mam nadzieję, że to jest coś w ten deseń i na wiosenkę wszystko wróci do normy
To jest tzw. tryb zimowy14021973 pisze:U mnie cały czas wahały się w granicach 750 o/min, a po ostatnich mrozach skoczyły do 850-900 o/min i nawet po porządnym nagrzaniu silnika nie spadają...przyszło mi do głowy, że może to być związane np. ze zwiększeniem ładowania aku. Mam nadzieję, że to jest coś w ten deseń i na wiosenkę wszystko wróci do normy
Cześć,po co ruszać.Posiadam swego op-coma i tak się nim bawiłem i pewnego dnia ustawiłem korekcje pracy EGR na +20 tak z ciekawości i efekt taki,że wyczuwalne przyspieszenie dopiero przy ok.2400obr/min(dobre na trasę)więc przestawiłem na -20 i efekt taki,że ok.1800obr/min auto znacząco przyspiesza(Dobre na miasto) a że jeżdżę po mieście więcej to tak jest dobrze,a wolne obroty to jak kto uważa. Pozdrawiam.