nagar odkłada się w każdym silniku spalinowym i skutecznie zatyka EGR`y itp... Wiadomo że w dieslu szybciej i więcej ale każdy silnik będzie czyściutki, bez szlamów, osadów i nagarów jak będzie regularnie przeganiany w trasie.Żabcia pisze:A ja mam benzynę a trzeba z nią postępować jak z dieslem
Zbyt mała moc?
Moderator: Sebu$
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
-
- Świeżak
- Model:
Wszystkie filtry mam powymieniane, jedynie świece można by wymienić. Co do porównania z inną zafirą z takim silnikiem niestety nie znam nikogo kto by miał taką gdzieś blisko. Jeśli chodzi o moc mojej zafiry mam wrażenie że jest niewiele lepiej jak moje poprzednie auto astra f 1.4 B+G (raptem 60kM), zwłaszcza wjeżdżając pod górkę .
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Podjedź do mechanika niech ci sprawdzi wtryski i kompresję na cylindrach... czyściłeś może przepustnicę?noartist83 pisze:Wszystkie filtry mam powymieniane, jedynie świece można by wymienić. Co do porównania z inną zafirą z takim silnikiem niestety nie znam nikogo kto by miał taką gdzieś blisko. Jeśli chodzi o moc mojej zafiry mam wrażenie że jest niewiele lepiej jak moje poprzednie auto astra f 1.4 B+G (raptem 60kM), zwłaszcza wjeżdżając pod górkę
-
- Świeżak
- Model:
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
W silniku Z18XE nie ma EGR-a. Nie zaszkodzi przeczyścić przepustnicę,niektórzy(wzorem diesla)czyszczą jeszcze kolektor dolotowy.cns80 pisze:Panie i panowie wy tam chyba macie EGR (ja nie mam bo mam KZFR ). Jeśli filtry, świece i co najważniejsze cewka OK to w EGRze można szukać przyczyny. Jak zaczyna dusić silnik spalinami to i mocy mniej.
Oczywiście!
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Oparłem się na silniku Żabci, która ma 1,6janekW67 pisze:W silniku Z18XE nie ma EGR-a. Nie zaszkodzi przeczyścić przepustnicę,niektórzy(wzorem diesla)czyszczą jeszcze kolektor dolotowy.cns80 pisze:Panie i panowie wy tam chyba macie EGR (ja nie mam bo mam KZFR ). Jeśli filtry, świece i co najważniejsze cewka OK to w EGRze można szukać przyczyny. Jak zaczyna dusić silnik spalinami to i mocy mniej.
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
profilaktycznie wklejam link bo google coś nie ogarnia ostatnio...
https://www.google.pl/search?q=Opel+1.6 ... 36&bih=709
-
- Świeżak
- Model:
Dopiero teraz znalazłem chwile żeby wyczyścić przepustnice i przepływkę. Niestety na ilość mocy nie pomogło. Sprawdzałem jeszcze świece no i są trochę wypalone wiec musze wymienić, ale jest jeszcze błąd od sondy który się co jakiś czas pojawia, gdy go skanuje to raz.się pojawi za kilka.dni a innym razem za miesiąc a czasem sam się skasuje. Wiec zastanawiam się czy czasem to nie katalizator. Jest jeszcze drugi błąd od wentylatora o którymś biegu ale to chyba nie ma związku. Musze to ogarnąć bo przymierzam się do gazu ale puki nie zrobię z tym porządku to nie włożę instalacji.
-
- Świeżak
- Model:
-
- Świeżak
- Model:
Sprawdzałem jeszcze dokładnie błędy jakie mi pokazuje: P1483 (jest cały czas) i P0420 (ten się pojawia i kasuje - pisałem wcześniej o nim). Dodatkowo sprawdzałem przepływomierz, na odpalonym rozgrzanym silniku odpiołem go ale nie było żadnej reakcji ze strony zafiry, jednak na kompie przy odpieciu sygnał ginie, a po podpięcia się pojawia, również przy dodaniu gazu wykres wzrasta. Tylko dlaczego nie zareagował silnik na odpiecie przepływki?
-
- Świeżak
- Model: