Czy hak dyskwalifikuje auto?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
rygoreg
Debiutant
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: z18xer
Czy hak dyskwalifikuje auto?

#1 Post autor: rygoreg »

Jak w temacie. Zastanawiam się czy w ogóle warto brać takie auta pod uwagę. Rozumiem, że częste ciągnięcie przyczepki powoduje zwiększone obciążenie silnika, skrzyni biegów i zawieszenia - można to jakoś zweryfikować w oglądanym egzemplarzu?

Awatar użytkownika
violator
Zafiromaniak
Imię: Artur
Auto: Meriva 1.4 Turbo
Model: B
Oznaczenie silnika: A14NEL

#2 Post autor: violator »

Te nieraz to slysze nawet w rodzinie,a druga sprawa ze niektorzy z hakiem to jada raz w roku a inne auto moze byc bez haka i dostawac w du** jezdzac przeladowane dzien w dzien u jakiegos drobnego prywaciarza ;)

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#3 Post autor: Tunio999 »

rygoreg pisze:warto brać takie auta pod uwagę.
Wydaje mi się, że jak najbardziej można brać :) Autko z hakiem wcale nie oznacza, że było żyłowane przyczepką :)
rygoreg pisze:Rozumiem, że częste ciągnięcie przyczepki powoduje zwiększone obciążenie silnika, skrzyni biegów i zawieszenia
Na pewno jakiś skutek ma :mysli:
rygoreg pisze:można to jakoś zweryfikować w oglądanym egzemplarzu?
Zawieszenie sprawdzisz w warsztacie - pracę silnika również ;)
Ale ogólnie i tak będzie ciężko wykryć czy Zośka robiła za woła czy nie :P - trzeba kupującego wypytać i żyć w tej świadomości :)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
violator
Zafiromaniak
Imię: Artur
Auto: Meriva 1.4 Turbo
Model: B
Oznaczenie silnika: A14NEL

#4 Post autor: violator »

Nie oszukujac sie wiadomo ze tego typu aut robi wiecej za woly robocze niz zwykly hb ale wygoda jest. Ja sam chociaz mieszkamy z zona i córka -5 lat to mysle o aucie z wiekszym bgaznikiem bo i jadac do rodzicow rowerek bez przeszkod wrzuce.Jadac na jakis wypad kilkudniowy tez wiecej czlowiek wrzuci.Te auta to sa troche woly robocze ale jak kto bedzie je wykorzystywal to ciezko trafic.Wygoda jest napewno :)

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#5 Post autor: miodzik »

U mnie hak założony jako w zasadzie kaprys do przypadkowego wakacyjnego ciągnięcia przyczepki.

W tej chwili mija drugi rok jak nie był użyty ani razu.

Wcześniej kiedyś nawet spotykałem się z opiniami o zakładaniu haka jako dodatkowe zabezpieczenie w razie stłuczki czyli wysunięty hak do tyłu zatrzyma trochę wjeżdżające nam w tyłek auto.
I zapomniałbym o tej teorii gdyby nie fakt, że dosłownie kilkanaście dni temu miałem taką właśnie przygodę. Pani zwyczajnie nie wyhamowała. Skończyło się na połamanej osłonie haka u mnie i połamanym zderzaku u niej.

Auto z hakiem musisz sprawdzić w warsztacie tak jak Tunio napisał. Ale auto bez haka też ;)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

jacekdg
Świeżak
Imię: Jacek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#6 Post autor: jacekdg »

Obecność haka wg mnie nie oznacza z automatu, że auto jest "zatyrane". Jak w każdym przypadku zakupu używanego wozu trzeba mu się dokładnie przyglądać. Wykorzystywanie auta do wożenia materiałów na budowę , ziemniaków na targ itp. zostawi mnóstwo śladów na nadwoziu, tapicerce i plastikach.
Dużo ludzi hak używa jedynie do montażu bagażnika na rowery.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#7 Post autor: cns80 »

Z dwojga złego wolę jak auto woziło materiały budowlane na przyczepie a nie w bagażniku i na siedzeniach ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”