ogrzewanie tylnej szyby - usterka klawisza

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ptyku

ogrzewanie tylnej szyby - usterka klawisza

#1 Post autor: ptyku »

Witam

Mam w swojej zafirze usterkę polegającą na tym, że nie da się wyłączyć klawiszem ogrzewania szyby. Jest non stop włączone. Klikając na klawisz do wyłączania ogrzewania szyby (i lusterek zarazem) słyszę jak pracują przekaźniki ale kontrolka na klawiszu świeci non-stop i ogrzewanie zdaje się nie działać tylko gdy przytrzymuję klawisz (nie sprawdziłem tego jeszcze ale ruch w przekaźnikach może o tym świadczyć) .

Czy jest to uszkodzenie klawisza?
Czy można kupić sam klawisz?
Czy jest możliwość samodzielnej naprawy klawisza, jest rozbieralny?

Pozdrawiam
the_starsailor

#2 Post autor: the_starsailor »

Ja miałem w drugą stronę - nie mogłem włączyć ogrzewania. Po zdjęciu panela okazało się, że jest tam wtyczka która nie była do końca wciśnięta - to był winowajca. Oczywiście pozostałe przyciski działały bez problemu.

Myślę, że od tego mógłbyś zacząć. Jeśli dobrze pamiętam z tą wtyczką trzeba uważać, są tam cieniutkie bolce, które łatwo złamać ;)
ptyku

#3 Post autor: ptyku »

Wczoraj dla pewności wyjąłem bezpiecznik szyby oraz przekaźniki szyby ogrzewanej i lusterek podgrzewanych. Klawisz świeci cały czas po włączeniu stacyjki.

Po założeniu przekaźników sprawdziłem że klawisz działa, tzn wyłącza i włącza przekaźniki aczkolwiek nie jestem w stanie ustalić w jakim trybie akurat klawisz działa bo lampka klawisza świeci cały czas.

Wyłączenie stacyjki ustala stan klawisza na wyłączony, kontrolka klawisza gaśnie, po włączeniu zapłonu kontrolka klawisza się zapala ale przekaźniki nie są uruchamiane.

Zachęcony takim obrotem sprawy, założyłem bezpiecznik od ogrzewania szyby na swoje miejsce. Po tej operacji gdy uruchomię samochód nie mogę go zgasić mimo wyjęcia kluczyków ze stacyjki. Wyjęcie bezpiecznika gasi silnik.

No po prostu cuda...
ptyku

#4 Post autor: ptyku »

usterka została naprawiona a sprawcą tego całego zamieszania była ... popękane przewody wiązki elektrycznej w pokrywie tylnej (przejście wiązki do karoserii w osłonie gumowej). Także dla potomnych - jeśli masz problem ze zgaszeniem silnika otwórz tylna klapę - naprawdę pomogło! :)

pozdrawiam
donald7000

#5 Post autor: donald7000 »

O chyba mamy winowajcę...
Mnie również spotkało coś podobnego, postanowiłem nagrać filmy, które prezentuję:

Film 1
Film 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”