relacja DPF a EGR

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Jarek Janeczek

relacja DPF a EGR

#1 Post autor: Jarek Janeczek »

Witam. Na początku chciałbym prosic o nie negowanie tematu bo "juz dużo na ten temat zostało napisane". Zgadza się ale moja wiedza za bardzo sie nie poprawiła więc proszę o mozliwe wyjaśnienie mi osób które naprawde cos o tym wiedzą gdyż moja wiedza mechaniczna nie jest zbytnio rozwinieta. Pytanie dotyczy zalezności DPF-a i EGR-a. Jakiś czas temu wyciąłem DPF-a wiec niby problem z zapychaniem sie nie pojawia ale pojawił sie problem z EGR-em którego musiałem kilkanascie dni temu wymienić na nowy bo samochód praktycznie mi się zatrzymał. Czy w chwili obecnej kiedy nie mam DPF-a , EGR jest czysty , nowy nie powinno sie nic dziać czy jednak ten EGR bedzie się zanieczyszczał? I czy jest możliwość usunięcia na stałe EGR-a czy jest to niemożliwe i co mam w tej chwili robić aby jednak samochód mi polatał długo bez żadnych problemów. Dodam że samochód jest wykorzystywany jedynie w mieście na krótkich dystanasach (jeśli to ma jakieś znaczenie jesli nie ma EGR-a). Prosze o pomoc i udzielanie konkretnych odpowiedzi a w zamiam jak ktoś bedzie przejazdem w Gdansku zapraszam na dobry obiad :)
Dzięki i pozdrawiam
darek_s

#2 Post autor: darek_s »

Witam skoro nie nasz juz dpf-a to zamiast wydawac kase na nowy egr trzeba było podjechac do fachowca wyprogramowac go i potem zaslepic wkladajac blaszke.Mialbys spokoj z tym ekobadziewiem do konca a i auto by odetchnelo swiezym powietrzem.Kosz usuniecia jest podobny do kosztu nowego zaworu a znikniecie problemu bezcenne.pozdr.
Jarek Janeczek

#3 Post autor: Jarek Janeczek »

dziekuję za odpowiedź. W koncu konkrety. Teraz juz wiem mniej wiecej o co chodzi. Gdybym miał ta wiedze wczesniej. Ma ktoś jeszcze jakies przemyślenia? I podzieli sie nimi?
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#4 Post autor: Zdenek2007 »

Jarek Janeczek pisze:dziekuję za odpowiedź. W koncu konkrety. Teraz juz wiem mniej wiecej o co chodzi. Gdybym miał ta wiedze wczesniej. Ma ktoś jeszcze jakies przemyślenia? I podzieli sie nimi?
Dziwi mnie tylko że "fachowiec" który usuwał DPF-a nie zaproponował Ci usunięcie EGR-a. To taka amputacja na raty. No chyba że klient liczył na podwójny zarobek.
GTH

#5 Post autor: GTH »

Ja moim klientom zawsze proponuje uslugi "laczone" przy takich operacjach, roboty w sofcie niewiele wiecej a idzie za jednym programowaniem, wiec klient placi mniej jakby mial to robic 2 razy. Dosyc czesto w tych silnikach wylaczamy egr i zawsze z pozytywnym skutkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”