przepływomierz powietrza cdti

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
k3ri0

#16 Post autor: k3ri0 »

Witam,
Mam pytanie, mam zafire B 1,9 CDTI 120km z numerem 55350046.. Czy przepływomierz ma taki sam nr? Macie może kostkę z 4 kablami? I Czy ten przepływomierz ma 4 mostki do tych kablów? :)

olsen

#17 Post autor: olsen »

numer który podałeś występuje w silniku Z19DTH 150 KM ma cztery piny

zbigor

#18 Post autor: zbigor »

k3ri0 pisze:Czy przepływomierz ma taki sam nr
Taki sam numer czego? Przepływka jest taka sama we wszystkich 1.9 i w dieslu 1.3 i starszych modelach 1.7

robpiwcio
Bywalec
Imię: Robert
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: robpiwcio »

Koledzy, odświerzę temat. Chodzi mi czy w przepływomierzu są cztery piny do wtyczki, bo do wtyczki dochodzą cztery kable a ja mam tylko trzy piny, wygląda jakby jeden był wyłamany. Mam problemy z obrotami powyżej 2 tyś. i dzisiaj czyściłem przewpływomierz i zauważyłem że są tylko trzy piny.
Czyszczenie nie pomogło i może brak tego pinu jest rozwiązaniem mojego problemu.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB

#20 Post autor: Bodek »

robpiwcio pisze:Koledzy, odświerzę temat. Chodzi mi czy w przepływomierzu są cztery piny do wtyczki, bo do wtyczki dochodzą cztery kable a ja mam tylko trzy piny, wygląda jakby jeden był wyłamany. Mam problemy z obrotami powyżej 2 tyś. i dzisiaj czyściłem przewpływomierz i zauważyłem że są tylko trzy piny.
Czyszczenie nie pomogło i może brak tego pinu jest rozwiązaniem mojego problemu.
Tak to wygląda: POPATRZ TU
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

robpiwcio
Bywalec
#21 Post autor: robpiwcio »

Dzięki Bodek, też tak mam, są trzy piny wchodzące do wtyczki.

TuneFORCE

#22 Post autor: TuneFORCE »

robpiwcio pisze:Koledzy, odświerzę temat. Chodzi mi czy w przepływomierzu są cztery piny do wtyczki, bo do wtyczki dochodzą cztery kable a ja mam tylko trzy piny, wygląda jakby jeden był wyłamany. Mam problemy z obrotami powyżej 2 tyś. i dzisiaj czyściłem przewpływomierz i zauważyłem że są tylko trzy piny.
ale gdzie sa te trzy piny? we wtyczce? widać że jeden z nich jest złamany? wypedałowałeś jakieś błędy?

robpiwcio
Bywalec
#23 Post autor: robpiwcio »

Kolega Bodek pokazał zdjęcia nowego i tam też są trzy piny, nie w kostce tylko w tym urządząnku do badania ilości przepływajacego powietrza, w kostce są cztery gniazda i dochodzą cztery kabelki. Żadnych błędów nie mam.

kaka32

#24 Post autor: kaka32 »

Wczoraj wszedł w tryb awaryjny.Ledwo dociągnął się do domu.Do 2000 obrotów.Op-com pokazał przepływomierz P0 100-08. Błąd dało się wykasować i odzyskał obroty.Na op-comie przepływka pokazywała że pracuje.Po przeczytaniu kilku postów podejrzenie padło na filtr powietrza był bardzo brudny.Dzisiaj rano wymiana a że wymieniałem też olej w skrzyni biegów musiałem odłączyć akumulator.po złożeniu wszystkiego i założeniu nowego filtra op-com pokazuje ten sam błąd obroty 2000 i nie da się wykasować błędu.na op-comie przepływy powietrza są oba na 0.W poniedziałek długa trasa.Macie jakieś pomysły??

[ Dodano: Pon Wrz 09, 2013 21:07 ]
Przepływomierz wymieniony.Orginał GM za 780 zł :( wszystko działa.

michal1048

#25 Post autor: michal1048 »

witam , wyskakuje mi kod błędu przepływomierza autko pracuje równo nie ma żadnych objawów uszkodzenia ,jednak przy odpięciu kostki przepływomierza nie ma żadnej różnicy w pracy silnika autko pracuje równo, pytanie czy silnik powinien pracować inaczej po odpięciu przepływki czy mam się brać za jej czyszczenie czy zostawić tak jak jest :/

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#26 Post autor: darek_s »

U mnie jak odpiąlem przeplywke w celu sprawdzenia auto pracowalo na wolnych normalnie ale jak ruszylem pojawil sie samochod z kluczykiem i zero reakcji na gaz.Wpialem wtyczke i zaczelo jechac normalnie.pozdr.

michal1048

#27 Post autor: michal1048 »

Dzięki też sprawdze w ten sposób i zobaczymy

mewrik
Przeglądacz
Imię: łukasz
Auto: Opel Zafira 1.9 cdti Sport automat
Oznaczenie silnika: z19dt
#28 Post autor: mewrik »

Witam panowie ostatnio zauważyłem ze auto słabo reaguje na początkowo wciśnięty pedał gazu tak 1/4 wciśnięcia pedału i obroty do 2000 potem niby już jest ok . Sa dni ze po odpaleniu auto jest całkiem inne jak nowe reaguje automatycznie na gaz .
Dodam ze mam wycięty dpf , egr i chip . Po przekroczeniu 2000 tys obrotów wszystko jest ok.
Czytałem dużo postów na te temat ale zawsze kończyło się na egr bot sensor itp ja ten temat sprawiałem i jest ok błędów brak
Ostatnio sprowadzałem opcomem i zaniepokoił mnie przepływomierz

na biegu jałowym
Obliczany przepływ powietrza 52kg/h
przepływomierz powietrza 27kg/h

czy to wskazuje na uszkodzony przepływomierz ?
czy to zmienione parametry po chipie i tak mam być ?
Prosił bym by ktoś chętny kto tez ma chipa sprowadził u siebie jakie mam parametry i podał .

dzięki za pomooc

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
#29 Post autor: browar340 »

witam.
Koledzy mam pytanie związane z wtyczka i gniazdem do przepływomierza, czy w środku gniazda są 4 wystające bolce do wtyczki czy 3, bo ja mam trzy a czwarta albo była i ja wyrwałem przez przypadek albo maja być tylko 3.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#30 Post autor: Bodek »

browar340 pisze:witam.
Koledzy mam pytanie związane z wtyczka i gniazdem do przepływomierza, czy w środku gniazda są 4 wystające bolce do wtyczki czy 3, bo ja mam trzy a czwarta albo była i ja wyrwałem przez przypadek albo maja być tylko 3.
http://allegro.pl/nowy-oryg-przeplywomi ... 33088.html

wygląda, że trzy dla silnika Z19DT, Z19DTL i Z19DTH
Ostatnio zmieniony 17 lut 2015, 20:53 przez Bodek, łącznie zmieniany 2 razy.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”