[B]Problem z nawiewem powietrza

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mietowy

#16 Post autor: mietowy »

witam
Zafirka znow dokazuje :evil: Tym razem pokretlo regulacji nawiewu dziala tylko na dwoch pozycjach......tzn moge ustawic nawiew powietrza na nogi lub na twarz. Kolejne pozycje (na szybe,szybe i nogi i cos tam jeszcze) sa martwe. Nie ma zadnej reakcji na zmiane pozycji pokretla. Gdzies znalazlem ze trzeba zdjac dolny prawy panel kokpitu i ustawic pozycje pokretla od srodka (?). Ale nie wiem czy to trafna diagnoza. Czy ktos z forumowiczow mial juz do czynienia z takowa dolegliwoscia??

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#17 Post autor: Flora »

mietowy pisze:Gdzies znalazlem ze trzeba zdjac dolny prawy panel kokpitu i ustawic pozycje pokretla od srodka
Zdejmując panel raczej nie dostaniesz się do pokrętła. Przekierowanie nawiewu odbywa się za pomocą silniczków elektronicznych. Jeżeli klapy nie uległy uszkodzeniu mechanicznemu to możesz spróbować wykonać (przy pomocy interfejsu diagnostycznego) kalibrację silnika krokowego, który nimi steruje. Może się też okazać, że problemem jest sam panel, ale stawiałbym na problem z kalibracją.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, 03:32 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

mietowy

#18 Post autor: mietowy »

No i juz zreperowane. Zdjąłem jednak prawy,boczny panel,tak jak kolega wyzej pisał-nie dostaniesz sie tym sposobem do pokrętła. Ale gdy wcisniesz sie głową w dół i spojrzysz w gore pod panel,widac kawałeczek białego koła z dziwną kombinacją rowków. Gdy zmieniamy kierunek nadmuchu,koło obraca sie powodując ruch wodzika,przemieszczającego sie w w/w rowkach. Po prostu z jakis przyczyn cięgienko przeskoczyło na inne wcięcie i juz usterka gotowa. Wystarczyło podwazyć leciutko palcem wodzik,który od razu wskoczył we właściwe wcięcie.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#19 Post autor: Flora »

andrev2222 pisze:Witam mam ogólnie problem z klimatyzacją i nawiewami w aucie jak z tematu.

To nowy nabytek i chciałbym dowiedzieć się jak powinien ogólnie działać panel od klimy.
Na wyświetlaczu widać RDS radia, komunikaty itd. Ale nie widać zupełnie sterowania panelem nawiewów. Czy tam powinno się cokolwiek w związku z tym pojawiać?
Czy przy zmianie temperatury nawiewu lub zmianie kierunku powietrza (na nogi, szybę itd.), powinno być to widoczne na wyświetlaczu?
Czy ogólnie nawiewy się włącza w jakiś sposób, poprzez np. naciśnięcie środkowego pokrętła etc.???
Powyższe pytania są spowodowane tym, że mam takie problemy:
1. Nawiew (pokrętło z prawej strony) działa tylko na 4 biegu, zgaduję że to na 99% rezystor dmuchawy, tylko nie wiem czy jest taki sam jak w ZA, czy już coś takiego elektronicznego i kosztownego jak w VC po lifcie?
2. Pokrętło środkowe, zmiana temperatury, nie reaguje. Nie wiem, czy jest jeszcze w nim jakiś przełącznik. Dmucha cały czas chłodnym powietrzem.
3. Pokrętło od zmiany kierunku nawiewu (te po lewej) też nie reaguje. Pomimo różnych ustawień dmucha cały czas tak samo.
Panel jest taki:
[url=http://naforum.zapodaj.net/thumbs/46582e9e11f6.jpg]Obrazek[/url]
Pozdrawiam
Obrazek

Jaki masz wyświetlacz i panel? Może wrzuć fotkę. Sprawdzałeś błędy? Jednym z problemów może być brak kalibracji klap. A może poprzedniemu właścicielowi szwankowała klima i ją wyłączył.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2015, 23:33 przez Flora, łącznie zmieniany 2 razy.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#20 Post autor: drahe »

Masz manualną klimatyzacje czyli na wyświetlaczu nie bedzie żadnych ikonek od klimy tak jak ma klimatronik.
Co do braku wentylatora na niższych biegach to na 99% uszkodzony rezystor na szczeście ten tańszy (nie jeż :lol: )
Nie masz ciepłego powietrza z nawiewów?
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

andrev2222

#21 Post autor: andrev2222 »

Właśnie nie ma ciepłego powietrza z nawiewów. Nie ważne jak się ustawi środkowe pokrętło.

Lewe pokrętło od zmiany kierunku nawiewu też jakby nie reaguje. Na tym działającym 4 biegu przełączając, czy to na nogi, czy na szybę i tak jakby dmucha w tym samym miejscu, jakby na pasażerów.

andrev2222

#22 Post autor: andrev2222 »

mietowy pisze:Zdjąłem jednak prawy,boczny panel,tak jak kolega wyzej pisał-nie dostaniesz sie tym sposobem do pokrętła. Ale gdy wcisniesz sie głową w dół i spojrzysz w gore pod panel,widac kawałeczek białego koła z dziwną kombinacją rowków. Gdy zmieniamy kierunek nadmuchu,koło obraca sie powodując ruch wodzika,przemieszczającego sie w w/w rowkach.
Gdzie jest ten tajemniczy "dolny, prawy, boczny panel kokpitu"? Czy dostanę się do niego od strony pasażera, po próbie wyjęcia schowka, czy może od strony kierowcy?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#23 Post autor: drahe »

Od strony kierowcy.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

andrev2222

#24 Post autor: andrev2222 »

Ciepło zimno naprawiłem, wymieniłem silniczek. Ale jeśli chodzi o przełączanie kierunku nawiewu, to dostać się do tego to masakra. Chyba całą kolumnę trzeba wyrzucić, żeby wykręcić silniczek. Więc na razie ten temat odpuściłem... Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#25 Post autor: SD72 »

ssdavidss pisze:Witam.
Zaczęło się od tego, że dmuchawa nie "działała" na szyby. Okna parowały. Po oddaniu autka do mechanika zostałem "poproszony" o kupno tej części(jest pęknięta),która jest widoczna na zdjęciu. Niestety nigdzie nie mogę tego znaleźć...
Ktoś pomoże?:/
OBRAZ
Moze pomoze ;) http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10690
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, 20:54 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#26 Post autor: Bodek »

ssdavidss pisze:Witam.
Zaczęło się od tego, że dmuchawa nie "działała" na szyby. Okna parowały. Po oddaniu autka do mechanika zostałem "poproszony" o kupno tej części(jest pęknięta),która jest widoczna na zdjęciu. Niestety nigdzie nie mogę tego znaleźć...
Ktoś pomoże?:/
OBRAZ
jest na tym jakiś nr :?:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ssdavidss

#27 Post autor: ssdavidss »

Niestety nie ma numeru ;/

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#28 Post autor: Bodek »

ssdavidss pisze:Niestety nie ma numeru ;/
Wygląda na:

13214741 - nr części
1822645 - nr katalogowy
KLAPA, REGULATOR, ZESP., DYSTRYBUCJA POWIETRZA, BEZ SIŁOWNIKA

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#29 Post autor: PiotrWie »

Podłączę się pod temat - zauważyłem, ze niezależnie jak ustawię nawiew zawsze mam śladowy nawiew klimą na nogi tj gdy ustawię na nogi jest wyraźny, ale przy ustawieniu na szybę i środek deski rozdzielczej nadal lekko się odczuwa nawiew zimnego na nogi - czego nie lubię, zawsze w samochodach z klimą zamykam nawiew na nogi . Czy Zafira tak ma czy jechać z reklamacją ( auto jest nowe)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2015, 21:18 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrWie

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#30 Post autor: SD72 »

tOmki pisze:Strasznie mi pyka przy zmianie kierunku nawiewu.
Ile jest klapek/silniczków do sterowania nawiewem ?
Auto w sumie stało nie używane 3 miesiące i od razu takie kwiatki wychodzą.
Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12401

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2284

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2109
Ostatnio zmieniony 10 mar 2016, 20:11 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”