michal9 pisze:może ktoś mógłby się też wypowiedzieć o Seacie Alhambrze i vw sharanie ?

Tak się składa, że ja do Zafiry przesiadłem się właśnie z Alhambry więc mam porównanie.
Z Zafiry jestem zadowolony, właśnie minął rok od kupna u Andrzeja i 25000km. Alhambre zmieniałem bo zaczynała rdzewieć... A że nie mam garażu i auto stoi pod chmurką to nie inwestowałem w blacharza...
Ciężko te dwa auta porównywać bo to inny segment. Zafira to "podniesiona Astra Kombi" a Alhambra to minivan

. Zapomnij o wygodnym przewiezieniu 7 osób w Zafirze. Wygodnie to mogą jechać 4 dorosłe osoby. Te dwa fotele w trzecim rzędzie to naprawdę awaryjnie - nie nadają się do codziennej jazdy. W Alhambrze siedem osób może w miarę wygodnie jechać. "W miarę" bo wg mnie wygodne fotele są tylko z przodu, te z tyłu trochę dla mnie za wąskie i za niskie na dłuższa jazdę (ale jest wersja 6 miejscowa z większymi fotelami)
U mnie obydwa były 1.9 diesle i z automatyczną skrzynią biegów. Plus za silnik i skrzynię dla Zafiry. Mniejsze rozmiary Zafiry są też plusem podczas szukania miejsca na parkingach przy centrach handlowych
Minusem Zafiry jest odległość pomiędzy pierwszym i drugim rzędem siedzeń. Mam dwójke dzieciaków i oparcie przednich foteli są cały czas obkopane. Przy dwóch fotelikach z tyłu brak miejsca dla dorosłej osoby, wciśnie się ale to nie będzie wygodna jazda. W Alhambrze żona spokojnie jeździła z tyłu z dzieciakami.
Nie powinienem tego na tym forum pisać

ale właśnie ze względu na ilość miejsca żałuję że sprzedałem Alhambrę.
Najlepiej będzie jak się przejedziesz każdym z tych aut i porównasz. Alhambre/Sharana znajdziesz na każdym postoju taksówek

a przejażdżkę testową Zafirą możesz popytać kogoś z Twojej okolicy na tym forum.
Jak być miał jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało - chętnie pomogę