Najmniej kosztowne utrzymanie

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
michal9

Najmniej kosztowne utrzymanie

#1 Post autor: michal9 »

Witajcie ! W przeciągu miesiąca , może nawet szybciej jak coś się trafi planuje zakupić swojego pierwszego mini-vana.
Rok od 2005-2007 i cena tak do 22 tys :)
Sporo czytam i ciągle przeglądam artykuły , wszyscy polecają mi vany z silnikiem disla 1.9 CDTI, lecz jak jest z ich awaryjnością ? Każdy samochód trzeba utrzymać ale oby się nie okazało że ten zakup będzie skarbonką bez dna !
Możecie troszkę opisać pod względem awaryjności opla zafirę b? Jaka wersja jest najmniej awaryjna i najmniejsze koszty naprawy przy tym.

A z drugiej strony , może ktoś mógłby się też wypowiedzieć o Seacie Alhambrze i vw sharanie ? :)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

jacekdg
Świeżak
Imię: Jacek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo
Oznaczenie silnika: Z18XER
#3 Post autor: jacekdg »

Witaj!
Myślę, że koszty utrzymania w największym stopniu będą zależeć od stanu technicznego w jakim kupisz auto. Weź pod uwagę, że nieraz warto nieco więcej zapłacić przy zakupie a mieć auto pewne - wydatek zwróci się w kosztach eksploatacji. Sam kupiłem Zafirę serwisowaną od początku w ASO - sprawdziłem wszystkie przeglądy i naprawy przy okazji diagnostyki auta przed zakupem (koszt 300 zł) i przez 2 lata nie miałem żadnych niespodzianek - tylko olej filtry i serwis klimy.
Drugą sprawą jest dobór silnika w zależności od planowanego rocznego przebiegu i długości pokonywanych tras w codziennej eksploatacji.
Zarówno w dieslach jak i w benzynach są elementy drogie w naprawie. Niektóre awarie wynikają z przyczyn losowych, na niektóre wpływ ma sposób eksploatacji - jak poczytasz dokładnie forum dowiesz się co i jak.

Jeśli chodzi o Alhambrę i Sharana to w moim przypadku na wybór Zafiry wpłynęły chowane w podłodze fotele 3-go rzędu. Dzięki temu rozwiązaniu wnętrze jest bardziej elastyczne - w każdej chwili możesz przewieźć większy ładunek lub dodatkowe 2 osoby.

marek.klis
Świeżak
Imię: Marek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: marek.klis »

michal9 pisze:może ktoś mógłby się też wypowiedzieć o Seacie Alhambrze i vw sharanie ? :)
Tak się składa, że ja do Zafiry przesiadłem się właśnie z Alhambry więc mam porównanie.

Z Zafiry jestem zadowolony, właśnie minął rok od kupna u Andrzeja i 25000km. Alhambre zmieniałem bo zaczynała rdzewieć... A że nie mam garażu i auto stoi pod chmurką to nie inwestowałem w blacharza...

Ciężko te dwa auta porównywać bo to inny segment. Zafira to "podniesiona Astra Kombi" a Alhambra to minivan :). Zapomnij o wygodnym przewiezieniu 7 osób w Zafirze. Wygodnie to mogą jechać 4 dorosłe osoby. Te dwa fotele w trzecim rzędzie to naprawdę awaryjnie - nie nadają się do codziennej jazdy. W Alhambrze siedem osób może w miarę wygodnie jechać. "W miarę" bo wg mnie wygodne fotele są tylko z przodu, te z tyłu trochę dla mnie za wąskie i za niskie na dłuższa jazdę (ale jest wersja 6 miejscowa z większymi fotelami)

U mnie obydwa były 1.9 diesle i z automatyczną skrzynią biegów. Plus za silnik i skrzynię dla Zafiry. Mniejsze rozmiary Zafiry są też plusem podczas szukania miejsca na parkingach przy centrach handlowych :)

Minusem Zafiry jest odległość pomiędzy pierwszym i drugim rzędem siedzeń. Mam dwójke dzieciaków i oparcie przednich foteli są cały czas obkopane. Przy dwóch fotelikach z tyłu brak miejsca dla dorosłej osoby, wciśnie się ale to nie będzie wygodna jazda. W Alhambrze żona spokojnie jeździła z tyłu z dzieciakami.

Nie powinienem tego na tym forum pisać :) ale właśnie ze względu na ilość miejsca żałuję że sprzedałem Alhambrę.

Najlepiej będzie jak się przejedziesz każdym z tych aut i porównasz. Alhambre/Sharana znajdziesz na każdym postoju taksówek :) a przejażdżkę testową Zafirą możesz popytać kogoś z Twojej okolicy na tym forum.

Jak być miał jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało - chętnie pomogę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”