Problemy związane z kierunkowskazami.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
bodzio_ukf

#16 Post autor: bodzio_ukf »

Miałem podobny problem w swojej zośce.Podczas naprawy lampki wywaliło mi bezpiecznik i po włożeniu dobrego miałem małą choinkę ze świateł.Pomogło uzupełnienie brakujących 4 bezpieczników ( bez których wszystko normalnie działało) i odpięcie aku na godzinkę.
AndrzejS

#17 Post autor: AndrzejS »

nie zawsze dźwignia kierunkowskazu odskakuje po zakręcie i wyprostowaniu kierownicy. wie ktoś jak to naprawić?
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#18 Post autor: Tunio999 »

AndrzejS pisze:nie zawsze dźwignia kierunkowskazu odskakuje po zakręcie i wyprostowaniu kierownicy. wie ktoś jak to naprawić?
Uszkodzony "mechanizm" manetki - manetka do wymiany...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
cns80

#19 Post autor: cns80 »

U mnie problem jest taki że jadąc na wprost nie mogę wbić lewego kierunku, a jedynie te 3 mignięcia. Jak chcę włączyć na stałe to muszę delikatnie skręcić kierownicą w lewo lub w prawo. Prawa strona działa normalnie. Kierownica minimalnie (ale to bardzo minimalnie) przekrzywiona podczas jazdy na wprost.
No i teraz pytanie jak to usunąć:
1. Zdjąć kierę i przestawić ją na wieloklinie o ząbek ? Obawiam się że wtedy bedzie gorzej w drugą stronę.
2. Obrócić jakoś całe moduł kierunkowskazów ? Da się go regulować ? czy pozycja jest ściśle ustalona ?
3. Podkręcić go na końcówkach drążków kierowniczych żeby kiera stanęła prosto ?
4. Szukać przyczyny w module kierunkowskazów ?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#20 Post autor: Bodek »

cns80 pisze:U mnie problem jest taki że jadąc na wprost nie mogę wbić lewego kierunku, a jedynie te 3 mignięcia. Jak chcę włączyć na stałe to muszę delikatnie skręcić kierownicą w lewo lub w prawo. Prawa strona działa normalnie. Kierownica minimalnie (ale to bardzo minimalnie) przekrzywiona podczas jazdy na wprost.
No i teraz pytanie jak to usunąć:
1. Zdjąć kierę i przestawić ją na wieloklinie o ząbek ? Obawiam się że wtedy bedzie gorzej w drugą stronę.
2. Obrócić jakoś całe moduł kierunkowskazów ? Da się go regulować ? czy pozycja jest ściśle ustalona ?
3. Podkręcić go na końcówkach drążków kierowniczych żeby kiera stanęła prosto ?
4. Szukać przyczyny w module kierunkowskazów ?
Temat dotyczy ZA, a nie ZB.

ale naciśnij w dół i chwilkę przytrzymaj - powinno działać ;)
cns80

#21 Post autor: cns80 »

Bodek pisze:Temat dotyczy ZA, a nie ZB.
Przepraszam nie spojrzałem :oops:
Bodek pisze: ale naciśnij w dół i chwilkę przytrzymaj - powinno działać ;)
Nie pomaga. Czasem jak bardzo powoli puszczam to jest ok ale też nie zawsze. Generalnie intuicyjnie problem jest mechaniczny tyle że w CIMie nie ma chyba nic mechanicznego (tak mi się zdaje - może się mylę).
wojto1974

#22 Post autor: wojto1974 »

Odświeżam temacik, Witam w Nowym Roku. U mnie jest problem z lewym kierunkiem. Włącze go, pochodzi chwilę i świeci się non stop,jakby się zawieszał.Bez migania ale tykanie słychać, słabiej bo słabiej ale coś słychać. Próbując to wyłączyć poprzez właczenie prawego ,zapala się kontrolka kierunków .....przyczepy,której nie mam.Prawy kierunek jest w porządku. Proszę o radę co mi się psuje bo elektrycznie to głąb jestem...
Ziomel

#23 Post autor: Ziomel »

Witam :)
Posiadam Opel Zafira 2.0 DTI z rocznika 2000 przebieg około 220 tyś. Mój problem polega na tym, ze gdy przekręcam stacyjkę na zapłon i usiłuje włączyć kierunkowskaz to od razu pali mi bezpiecznik od kierunku. Tempomat tez nie działa. Aaa gdy włączam awaryjne to działają bez zarzutu. Pomyślałem ze w manetce może być zwarcie więc ja sprawdziłem i jest OK... Nie mam już pomysłu co się z nią stało... Szukałem po różnych forach i nie znalazłem rozwiązania. Proszę o odpowiedź z góry dziękuję :)
pozdrawiam :)
wojto1974

#24 Post autor: wojto1974 »

U mnie okazało się ,że mam zwalony przekaźnik kierunków, może i to przyczyna Twojej usterki, u mnie awaryjne też były oki, a lewy kierunek wariował
Ostatnio zmieniony 30 sty 2015, 11:28 przez wojto1974, łącznie zmieniany 1 raz.
Ziomel

#25 Post autor: Ziomel »

To znaczy, że przekaźniki bym miał zepsute ?
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#26 Post autor: SD72 »

Ziomel pisze:To znaczy, że przekaźniki bym miał zepsute ?
tzn.ze warto sprawdzic :D
Ziomel

#27 Post autor: Ziomel »

Mnie dziwi też to ze od razu pali mi bezpiecznik od kierunkowskazów gdy włączam kierunek.. Przyczyną tego może być zawarcie na kablach lub gdzieś w stacyjce ?
Ziomel

#28 Post autor: Ziomel »

Okej rozumiem Bazyliszek :) sprawdze je :)
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#29 Post autor: SD72 »

Ziomel pisze:Mnie dziwi też to ze od razu pali mi bezpiecznik od kierunkowskazów gdy włączam kierunek.. Przyczyną tego może być zawarcie na kablach lub gdzieś w stacyjce ?
Nie wiem czy juz cos robiles ale masz podpowiedzi :idea:

-przekazniki
-manetka

Wymien , podmien a potem szukaj kabli ,stacyjki itd ;)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2015, 14:43 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 6483

#30 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Zobacz sobie najprościej również w samych lampach kierunkowskazów. Może tam lezy przyczyna zwarcia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”